Annons
Annons

1441287.jpg

Restips

Önskelistan – 5 udda surfdestinationer i världen

Kan man surfa på Irland? Jajamensan!

Text: Johanna Jackson • 2017-09-07 Uppdaterad 2021-06-23

Vagabonds webbredaktör blev såld på den beroendeframkallande sporten för några år sedan under en utbytestermin på den gröna ön. Nu drömmer hon ständigt om nya surfdestinationer att utforska. Här listar hon fem udda destinationer som står högst på hennes lista. 

När man hör ordet surfing kanske man främst tänker på Bali, Hawaii och Bondi Beach i Australien. Men surfing måste inte nödvändigtvis vara sammanlänkat med vita sandstränder och bugande palmer. Även om det naturligvist inte skadar.

Fast där det finns kuster och öppet hav finns det vågor. Och där det finns vågor finns det ofta surfare som vill rida dem. Här är några relativt okända – men ändå tillräckligt lättillgängliga  – surfdestinationer i världen. 

1. Norge – bland fjordar och lusekoftor

Kallt, ensligt och betagande vackert. Jo då, vårat grannland har under senare år vuxit fram som en surfingdestination att räkna med. Tack vare golfströmmen som går längst landets västkust går det att surfa här året om.  

Önskelistan – 5 udda surfdestinationer i världen
Byn Hoddevik, Stad. Foto: Frode Inge Helland via Wikipedia/Creative Commons.

Bäst tid att åka: mars–november. Exempel på bra surfställen: Unstad i Lofoten, Jaeren-kusten, halvön Stad. Arrangörer: stadsurfing.noSola Strand Hotellapointcamps.comsurfschool.no/en/

2. Hainan – Kinas Hawaii

Tropisk värme, mjuka sandstränder och stora lyxhotell. Och surfing så klart. Att provinsen och ön Hainan som ligger sydväster om Hong Kong ibland kallas för Kinas Hawaii är lätt att förstå. Ön som även lockar med vandringstigar i djungeln nås enkelt med direktflyg från flera stora kinesiska städer. 

Önskelistan – 5 udda surfdestinationer i världen
Tropiska Kina och storstaden Sanya. Foto: Istock.

Bäst tid att åka: november-februari men egentligen året om. Exempel på bra surfställen: Riyue Bay, Clear Water Bay och Hòuhǎi Beach. Arrangörer: surfinghainan.com

3. Irland – gröna hedar och folkmusik 

Det var på Irland som jag själv först kom i kontakt med surfingen. Här finns gott om ställen med snälla och långa vågor som bryter långt ut från stranden, vilket gör Irland till en bra destination för nybörjarsurfare. Det finns också monstervågor för de riktigt inbitna. Och visst – Atlanten är kall på dessa breddgrader. Men med en heltäckande våtdräkt och ett löfte om en värmade whiskey på en mysig pub efter surf-sessionen klarar man mycket. 

Önskelistan – 5 udda surfdestinationer i världen
Surfskola på stranden Ballybunion. Foto: Istock

Bäst tid att åka: september–november. Exempel på bra surfställen: Bundoran, Inch, Lahinch, Rossnowlagh Beach. Arrangörer: rossnowlaghsurfschool.comkingdomwaves.comdiscoverireland.ie/Surfing-in-Ireland

4. Okinawa – Japans paradisöar 

Jag hade redan hört och läst tillräckligt mycket omde 166 öarna som utgör prefekturen Okinawa för att vilja åka dit. De tropiska öarna som omges av korallrev tillhör Japan och har en liknande, men ändå unik kultur. ”Människorna är mer avslappnade där”, fick jag det beskrivet som av en kollega. När jag sedan fick reda på att man kunde surfa där var saken självklar. 

Önskelistan – 5 udda surfdestinationer i världen
Vågor utanför ön Miyako. Foto: Istock

BÙ?st tid att åka: juni–mars men förhållandena varierar beroende på plats. Exempel på bra surfställen: Sunabe, Ikei, Cape Hedo (på huvudön Okinawa). Arrangörer: sourceokinawa.comsuy.jp/

5. Island – varma källor, glaciärer och storslagen natur 

Surfa bland isflak och lavastränder på dagen – bli förtrollad av norrsken och Reykjaviks nöjesscen på natten. Det är i alla fall så jag föreställer mig att en surfingresa till Island ser ut. Utanför halvön Reykjanes, som är smyckad med vattenfall och varma källor finns ett flertal bra surfställen som passar både erfarna och nybörjare. Även nordkusten har bra surf, men de är lite krångligare att ta sig till.  

Önskelistan – 5 udda surfdestinationer i världen
Norrsken, is och surfing. Foto: Istock.

Bäst tid att åka: Året om. Exempel på bra surfställen: Grindavik och Torlakshöfn på Reykjanes. Arrangörer: adventurevikings.isstarsurfcamps.comarcticsurfers.com


Text: Johanna Jackson • 2017-09-07
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen