Annons
Annons

I Japan finns mer hantverkskaffe än vad man hinner dricka. Foto: GettyImages

Restips

7 platser för dig som älskar kaffe

Är du i behov av en kopp rykande kaffe på morgonen eller en krämig cappuccino på fiket? Vagabonds webbredaktör Helle Kikerpuu och redaktör Karin Wimark lever för kaffet - här är några av deras favoritställen i världen.

Text: Helle Kikerpuu, Karin Wimark • 2021-10-01 Uppdaterad 2021-10-01

Webbredaktör Helle Kikerpuu älskar sitt morgonkaffe och kan göra mer efterforskningar för det perfekta kaféet än för boendet. Här är hennes fyra go-to-ställen i världen.

3 fullträffar i Tokyo

Allt finns i Tokyo. Här snackar vi om en stad med tusen och åter tusen kaféer och mer hantverkskaffe än vad man hinner dricka. Så vart ska jag dricka mitt svarta guld tänker du? Jo, det ska du göra på Heart’s Light Coffee. I ett litet hörn av den myllrande stadsdelen Shibuya finns detta ställe som bjuder på hantverkskaffe och musik från vinylplattor för bästa smaken och ljudet. Deras praktfulla kafferostningsmaskin i koppar kommer från Turkiet och är unik i sitt slag.

Ett annat ställe i Shibuya är Fuglen. Originalet från Norge har öppnat ett systercafé precis vid Yoyogi Park. Hit kommer man för en riktigt bra kopp kaffe på dagen, som man sedan byter mot en lika utsökt drink på kvällen. Ett tredje ställe som jag aldrig får nog av är Drip Bar Coffee and Crafts i Ebisu. Här på en bakgata hittar du minimalism, hantverkskaffe som bara nördar kan tillverka och goda bakelser. Missa inte den lilla butiken en trappa upp.

The Elk, New York

Det finns bra kaffe i New York – ’no doubt about it!’. Tricket är att hitta ett lugnt ställe där man kan njuta av kaffet, ett andrum i staden som aldrig sover. The Elk är ett sånt ställe. Här kan man njuta av utmärkt kaffe och tilltugg – jag tar gärna en gammal hederlig bryggkaffe men deras cortado får man bara inte missa. Utöver själva kaféet huserar stället även en liten detaljhandel. Den kanadensiska ägarinnan har skapat ett kafé som jag gärna återvänder till och det hjälper enormt att stället ligger på en lugn sidogata ett stenkast från populära Greenwich Village.

Comets Café & disques, Paris

Mitt gamla kvarterskafé Comets Café & disques ligger mig inte bara varmt om hjärtat av nostalgiska skäl utan också för att deras kaffe är ett av stans bästa. Ett litet ställe med groteskt bra musik, en liten vinylsamling där man kan köpa skivor, gott tilltugg och stora fönster ut mot gatan så att man kan ta in vardagslivet i 11:e arrondissement. De gör gott kaffe i alla dess former och här har jag bland annat njutit av den bästa havre-cappuccinon. Merci!

7 Seeds, Melbourne

Den som varit i Australien vet att det finns många bra ställen med krämiga cappuccinos och stora ’smashed avocado toasts’ som mättar, men när det kommer till filterkaffe eller tryckkaffe är det färre fullpoängare. Men på 7 Seeds i Carlton bjuds man på den bästa bönan i stan. Lite utanför de centrala gatorna, men absolut värt ett besök. Spana in deras egna kafferosteri mitt i kaféet. Satsa på en bakelse eller varför inte en frukost, medan arbetsmyrorna från kontoren i området intar sin lunch.

Kaffet på 7seeds kommer med faktablad. Foto: Helle Kikerpuu

Redaktör Karin Wimark har ett förflutet inom bageri- och kafévärlden och kan med andra ord sitt kaffe. Hos henne slipper man inte undan med halvdant skummad mjölk eller blek espresso. Här är hennes tre gyllene tips.

Origo, Bukarest

Jag måste medge att jag inte hade särskilt höga förväntningar på kaffebarer då jag besökte Bukarest för första gången. Men det förändrades ganska snabbt så snart jag stötte på kaffebaren Origo. Den charmiga, minimala baren med eget rostieri ligger i framkant när det kommer till kaffe i Bukarest och flera av baristorna jag träffar har vunnit mästerskap. Miljön? Avslappnat, rustikt med kaffekoppar dinglandes på linor i taket och kreativa kaffedrinkar på menyn belägen de gamla journalistkvarteren. Har du inte testat Espresso-tonic ännu så är det dags! Framåt kvällen byter baren meny och omvandlas till en bar.

Caffè Gilli, Florens

Hur ska man kunna välja en kaffebar i Italien? Svar: det går inte. Men en god idé är att börja på Caffè Gilli i Florens. Till skillnad från många kaféer i Italien där man sveper espresson vid bardisken, stannar man gärna länge på Cafè Gilli. Florens äldsta kafé öppnade 1733 som en dessertbutik och var under 1900-talet stadens vardagsrum och mötesplats för kända skribenter och konstnärer. Känn historiens vinglas i den vackra salongen med kristallkronor och beställ in en millefoglie – en frasig, smördegsbakelse – att ackompagnera kaffet.

Intelligentsia Coffee, L.A.

En instutition för kaffenörderi i en av stadens hippare delar – det är Intelligentsia. Här på Sunset Boulevard i Silverlake slår du dig ner i den marockanskinspirerade baren för det senaste inom kaffetrender, men likväl för att spana på folk. Här hänger ofta skådespelare och musiker, så bli inte förvånad om det dyker upp ett välbekant ansikte. Intelligentsia finns i flera städer i USA och erbjuder dessutom kurser för den som vill lära sig mer om kaffe. Dyrt, perfekt och läckert.

Intelligentsia Coffee i LA. Här är man trendig som tusan. Foto: Karin Wimark


Text: Helle Kikerpuu, Karin Wimark • 2021-10-01
RestipsMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen