Annons
Annons
Arlandas flygplatsdirektör Peder Grunditz delar med sig av sina bästa tips för en smidigare resa. Foto: Pressbild

Arlandas flygplatsdirektör Peder Grunditz delar med sig av sina bästa tips för en smidigare resa. Foto: Pressbild

Restips

7 smarta tips för en smidigare flygresa

I semestertider ökar resandet från svenska flygplatser när fler människor passar på att flyga. Allra högst är trycket på Arlanda, så för att underlätta för alla resenärer har Arlandas flygplatsdirektör delat med sig av sju smarta tips som sparar tid och gör vistelsen på flygplatsen så smidig som möjligt.

Text: Linnéa Axelsson • 2019-07-05 Uppdaterad 2021-09-15

Peder Grunditz är flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport och har 30 års erfarenhet från flygbranschen.

– Det blir alltid högre tryck på flygplatserna när semestern närmar sig och många ska ut och resa, men det finns några grundläggande saker som gör det hela lite enklare för både resenärer och flygplatspersonal, säger Peder Grunditz. 

För att fler ska få en smidigare vistelse på flygplatsen delar han med sig av sina bästa tips: 

1. Kontrollera passet
När du reser utomlands behöver du kunna identifiera dig, antingen med pass eller nationellt id-kort. Tänk på att körkortet inte alltid räcker som id-kort. Vissa länder kräver dessutom att passet ska vara giltigt en viss tid efter inresan, så ta reda på vad som gäller i det land du ska åka till.

2. Chatbot Swea
Följ flyget och få notiser direkt i mobilen om detaljer ändras. Det går även att ställa frågor om servicen på flygplatsen, som exempelvis ”Var finns det restauranger som serverar glutenfri mat?” Skicka ett meddelande via flygplatsens Facebook-sida eller i Messenger-appen. Swedavias chatbot Swea svarar direkt och dygnet runt.

3. Kom till flygplatsen i god tid
När det är många som ska ut och resa samtidigt är det bra att vara ute i god tid. Fråga ditt flygbolag vad de rekommenderar för just din resa. Tänk på att det kan vara köer på vägen eller förseningar i kollektivtrafiken. Varför ska man stressa i onödan?

4. Kids track
Kom ihåg att barnfamiljer har en egen ingång till säkerhetskontrollen i Terminal 5, mot gaterna F26-F69. Det gör det både snabbare och smidigare att passera. Märk gärna barnen med föräldrarnas mobiltelefonnummer ifall ni skulle komma ifrån varandra.

5. Fästa bagagetagg
En av de vanligaste frågorna som resenärer ställer är hur bagagetaggen ska fästas på väskan vid självincheckning. Om du är osäker på hur det går till, kika på den här filmen: 

 

6. Väntetid i säkerhetskontrollen
Håll koll på den aktuella väntetiden i säkerhetskontrollen som visas på flygplatsens webbplats, i Swedavias app och på monitorer vid säkerhetskontrollerna. Det går även att ställa just den frågan till vår chatbot.

7. Tidsgaranti på restauranger
Många flygplatsrestauranger har en tidsgaranti från beställning tills maten står på bordet. Fråga restaurangen vilken garanti de erbjuder eller gå in på flygplatsens hemsida där tid finns angiven under respektive restaurang. Se till exempel: www.swedavia.se/arlanda/mat-dryck/

SAS slutar med taxfree på flygen

Därför ökar anmälningarna mot flygbolagen

Direktflyg från Stockholm till Georgien nästa sommar


Text: Linnéa Axelsson • 2019-07-05
RestipsFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen