Annons
Annons
Vuxen med barn på flygplats

Glöm inte varma kläder och låt barnet ha en egen väska. Några tips från proffsen. Foto: GettyImages

Restips

Flyga med barn – 7 tips från kabinpersonalen

Att flyga med barn kan ibland innebära en utmaning, för både barn och föräldrar.  Maria Guildhe har en lång erfarenhet som kabinpersonal. Här är hennes bästa tips för en stressfri flygresa tillsammans med barn.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-10-08 Uppdaterad 2022-10-09

Att flyga med barn kan ibland innebära en utmaning, för både barn och föräldrar.  Maria Guildhe är en svensk flygvärdinna med lång erfarenhet som kabinpersonal på Emirates. Här är hennes bästa tips för en stressfri flygresa tillsammans med barn.

1. Gosedjur och snacks

Barn känner sig ofta lugnare om de har något på flyget som de känner igen hemifrån. Låt barnet ta med sig egna gosedjur, ett favoritsnacks eller en leksak. Ett bra råd är också att förboka barnets måltid, så att de är mätta och belåtna under hela resan.

2. Underhållning

Förbered din tablet/padda med era barns favoritunderhållning, eller utnyttja de fantastiska underhållningssystemen som finns hos de flesta flygbolag idag.

3. Ta en liten promenad

Under längre flygningar kan barn ibland bli rastlösa och vilja undersöka planet. Låt då barnen ta en promenad och utforska planet. Givetvis endast under en tid när det är säkert.  

4. Varma och bekväma kläder

Många, speciellt barn, blir ofta kalla när de är stillasittande under en längre tid. Planera därför ditt barns kläder noga och packa gärna ned en mini-reskudde till dem, för att göra resan så bekväm som möjligt. 

5. Eget handbagage

Förbered packningen tillsammans med ditt barn – och låt dem gärna ha med sig sitt eget handbagage. Barn tycker ofta om att ha egna ansvarsområden och förhoppningsvis gör detta att barnet känner ännu mer spänning inför resan.  

6. Prata om vad som händer

Förklara för ditt barn hur alla processer kommer att gå till, även innan ni kommer till flygplatsen. Det kan exempelvis bli förvirrande när de tvingas lägga ifrån sig deras favoritleksaker och deras handbagage på rullbandet i säkerhetskontrollen, vilket i sin tur skapar onödig stress. Det kan vara bra att prata igenom hela händelseförloppet på flygplatsen och under flygningen, för att ditt barn ska få rätt förväntningar. 

7. Be personalen om hjälp

Kabinpersonalen ska alltid finns tillgängliga för att hjälpa, ge tips och råd. Låt oss hjälpa till med att exempelvis värma flaskor, förvara bebismaten i våra kylar eller erbjuda andra aktiviteter till barnen.  


Text: Helle Kikerpuu • 2022-10-08
RestipsFlygResa med barn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen