Annons
Annons
Vill ni resa iväg på en romantisk weekend – här är 7 tips. Foto: GettyImages

Vill ni resa iväg på en romantisk weekend – här är 7 tips. Foto: GettyImages

Restips

7 underskattade städer i Europa för romantisk weekend

Venedig och Paris i all ära, men låt oss lämna gamla klyschor där kärleken fungerar som reklampelare. Vilka andra städer i Europa är otroligt romantiska men underskattade? Vi listar sju favoriter där man kan njuta av platsen, mat, kultur och varandras sällskap.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-02-26 Uppdaterad 2023-04-19

(Uppdaterad 19/4-2023)

1. Reykjavik, Island

Vi börjar med en udda fågel. Varför inte dra bort från världens brus för lite tid tillsammans? Här i isländska Reykjavik finns ett rikt nöjes- och kulturutbud. Barer, restauranger, klubbar och spa råder det verkligen ingen brist på, dessutom är det promenadvänligt för ett par som vill umgås intensivt. Eller så tar ni ert pick och pack och drar ännu längre bort – ut i vildmarken som ligger runt hörnet för en naturupplevelse ni sent kommer att glömma.

7 underskattade städer i Europa för romantisk weekend
Solnedgång över Hallgrimskirkjan i Reykjavik. Foto: GettyImages.

2. Aix-en-Provence, Frankrike

Frankrikes huvudstad framställs ofta som kärlekens stad, men blicka längre söderut mot lavendelfälten och ”de tusen fontänernas stad” Aix-en-Provence. I denna pittoreska studentstad blir man ständigt påmind om södra Frankrikes rika historia och kulturliv. Här levde och verkade konstnären Paul Cézanne, vars ateljé går att besöka, men det är dagens gatumusikanter, gallerior, marknader och människor som gör platsen oemotståndligt charmig. Som nav i Frankrikes rosa hjärta är stadens rosévin perfekt till en romantisk middag på en av stadens många restauranger.

Läs mer: 8 dagsturer från Marseille

7 underskattade städer i Europa för romantisk weekend
Slå dig ner, beställ in ett glas rosé och njut av Provence. Foto: GettyImages.

3. Köpenhamn, Danmark

På andra sidan Öresundsbron ligger gamla kära Köpenhamn. Danmarks huvudstad har blivit alltmer populärt och lockar turister från såväl Sverige som resten av världen, vilket i sin tur gjort att mängder av kreativa restauranger, designaffärer och kaféer slagit upp portarna. Ta in den härliga atmosfären och bjud med din käresta till vinbaren Ancestrale; en naturvins-gömma där man varje dag mellan 16–18 kan njuta av tre viner för 100 danska kronor i vad som känns som ett privat vardagsrum.

Läs mer: Köpenhamns hetaste restauranger, barer och kaféer

7 underskattade städer i Europa för romantisk weekend
Till Köpenhamn reser man för gastronomin, barerna och de avslappnade kvarteren. Foto: GettyImages.

4. Pitlochry, Skottland

Det finns en uppsjö av romantiska byar, orter och större städer i Skottland. En del är till och med vackrare än Pitlochry, men stadens trumfkort är Pitlochry Festival Theatre, vandringen och laxen. Hit kommer skottarna själva på en romantisk ”staycation” med teater, härliga middagar och naturupplevelser. The Enchanted Forest är en årligen återkommande ljus- och ljudshow i skogen som lockar omkring 70 000 besökare.

Vill man kära ner sig riktigt ordentligt i närområdet och sin partner rekommenderas en hyrbil som tar er genom vackra lövskogar, längst floder, slott, pittoreska städer (en favorit är närliggande Aberfeldy), whiskydestillerier och fasaner.

7 underskattade städer i Europa för romantisk weekend
Den skotska byn Pitlochry och dess fantastiska omgivning. Foto: Gettyimages.

5. Warszawa, Polen

Vill ni lyxa till det men har inte budgeten? I trendiga Warszawa räcker den svenska kronan lite längre. Hit vallfärdar unga kreatörer och här finns en mängd nya hippa restauranger och barer. Kolla in matmarknaden Hala Koszyki. Saluhallen är ett kulinariskt nav med små delikatessbutiker, barer och restauranger med smaker från hela världen.

Men det finns även gott om kulturella upplevelser för de som inte enbart vill hänga på uteställen. Promenera genom Stare Miasto (gamla stan) och missa inte Chopin-konserterna som hålls i parken Lazienki varje söndag mellan maj och september.

Läs mer: Warszawa – 9 tips för en lyckad weekend

7 underskattade städer i Europa för romantisk weekend
Vackra och hippa Warszawa. Foto: GettyImages.

6. Budapest, Ungern

Ungerns huvudstad både berör och imponerar. Från de myllrande marknaderna, varma baden till det pampiga Kungliga palatset (Királyi Vár) och ungerska parlamentet vid Donau. Att det är billigt är inte heller fy skam. Vandra upp till den vackra Fiskarbastionen för en fantastisk utsikt eller vandra genom staden för utsökt arkitektur och skåla med landets fantastiska viner.

7 underskattade städer i Europa för romantisk weekend
Staden består av stadshalvorna Buda och Pest, väster respektive öster om floden Donau. Foto: GettyImages.

7. Montalcino, Italien

Toscana är en välbesökt region i Italien men de ”vanliga” destinationerna som Siena, Florens, San Gimignano och Pisa dryper av turister som tar kål på romantiken när man behöver armbåga sig fram. Nej, besök hellre den pittoreska vinstaden Montalcino. Hög mysfaktor och riktigt god mat.

Fem kilometer utanför staden hittar man vingården Paradiso di Frassina. Här spelas Mozart för att det sägs vara bra för vinodlingen. Säg vad du vill om detta – men vin, mat, italiensk landsbygd och musik låter väl inte så tokigt för en romantisk semester?

Läs mer: Upptäck Montalcino – italiensk idyll och vin i Toscana

7 underskattade städer i Europa för romantisk weekend
Hit kommer de flesta vinentusiasterna för de ikoniska Brunello-vinerna. Men missa inte ”lillebror” Rosso di Montalcino. Foto: GettyImages.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-02-26
RestipsBudapestKöpenhamnListorReykjavikSkottlandWarszawa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen