Annons
Annons
Mat och flaskor och personer på en uteservering

Vagabond listar de hetaste matställena i Köpenhamn. Foto: Karin Wimark/Camino/Giuseppe Liverino/Visit Copenhagen

Danmark

Köpenhamns hetaste restauranger, barer och kaféer

Det bubblar i metropolen Köpenhamn och här hittar du allt från ramen till pizza. Vi har listat stadens 12 hetaste restauranger, barer och kaféer!

Text: Karin Wimark • 2022-02-09 Uppdaterad 2023-10-19

1. Bar Viviant & Lille Blå

Trendiga naturvinsbarer

Det poppar ständigt upp nya naturvinbarer i Köpenhamn. Snackisen Bar Vivant i Nørrebro grundades av två norrmän och syns på långt håll med sin knallgröna neonskylt i entrén. En trappa ner är inredningen stilren och sober, vinflaskor står uppradade på hyllor och serveras för en billig peng på glas. Den som känner för en resa till Österrike kan spana in Lille Blå Vinbar – ett färgstarkt inslag i Indre By som drivs av ägarna bakom vinimportbolaget och flaskbutiken Österreich Vin. De knallblå väggarna lyser upp den gråaste dagen och roliga österrikiska naturviner serveras vid enkla träbord.

2. Ark & Bistro Lupa

Vegansk fine dining

Ark bjuder på en resa som får en att glömma att hela menyn är vegansk. Kreativa rätter, charmig personal och en inredning som genomgående tagits fram med fokus på klimatet ger en minnesvärd helhetsupplevelse. Strax efter att de öppnat (mitt under pandemin) fick de en grön Michelinstjärna, och för något år sedan öppnade samma team Bistro Lupa i Østerbro – en mer avslappnad systerrestaurang som även de hakat på trenden med friterat – fast på svamp från egen odling.

3. Hart Brød + Bar

Croissant + vin

Efter att Richard Hart varit med och grundat populära bageriet Tartine i San Francisco slog han sig ihop med René Redzepi och öppnade eget bageri i Köpenhamn. Hart Bageri har blivit en institution i Frederiksberg, och under pandemin vidgade de vingarna och öppnade Hart Brød + Bar i Christianshavn – en lite mer avslappnad bar/kafé som flyttat till större grannlokal på Holmen. Hit kommer du för skönt häng, bakverk av högsta klass och en vinlista kuraterad av Noma.

4. Popl Burger PO

Nomaburgaren

Alltsammans började som en pop-up i Nomas trädgård under lockdown. Noma-burgarna gjorde succé och det dröjde inte länge innan Popl öppnade permanent restaurang i Christianshavn. Hit kommer du för den enkla men grymt vällagade menyn – burgare, säsongsbaserade tillbehör och utvalda drycker. Burgarna tillverkas på ekologiskt kött, men uppstickaren är ändå quinoaburgare som tillverkas i Nomas fermenteringslabb.

5. Øens Have

Urban farm

Känner du till Danmarks första takträdgård Østergro och restaurangen Gro Spiseri? Nu har teamet bakom projektet slagit på stort och öppnat Skandinaviens största urbana farm på Refshalvön – Øens Have. Här odlas grönsaker, svamp och blommor i samklang med bin och kacklande hönor. I hjärtat av allt står två jurtor för middagar, workshops och olika typer av event. Idén är att göra staden grönare och att engagera gäster och lokalbor – exempelvis genom trädgårdsarbete för volontärer en dag i veckan.

6. Collective Bakery

Fika de luxe

Populärt kafferosteri som nu öppnat bageri med fokus på att matcha kaffet med bakverken. Här vill man alltså utforska samspelet mellan drycken och bakverken för att lyfta hela fikaupplevelsen. Kombinationen av ljusrostat, fruktigt kaffe och en citronglacerad frasig croissant slår kullerbyttor i munnen. Och de vackra bakverken radar upp sig i glasmontrar likt juveler i en smyckesbutik. På Collective Bakery finns ett starkt miljötänk som genomsyrar allt från råvaror i bakverk till hur kaffet odlas och produceras.

7. Kona

Prisvärt i hörnet

Läcker japansk-inspirerad nykomling som öppnats av grundaren till Slurp Ramen (Köpenhamns bästa ramen!). Här på Kona bokar du plats vid den lite intimare köksdelen Omakase där du serveras en 8-rätters säsongsbaserad meny av kocken Jessica Natali, före detta kock på Noma, alternativt i Izakaya-delen där japanskinspirerad mat ackompanjeras av spännande naturviner, saké och öl. Den som är nyfiken kan också boka in sig på en kimchiklass!

8. Pompette & Poulette

Naturvin & friterat

Pompette är en liten, urban naturvinsbar i Nørrebro som bjuder på skönt häng och funkiga naturviner på glas. Ägarna Martin och Jesper öppnade baren med grundtanken att göra bra vin tillgängligt för alla. Här kan du alltid hitta ett urval av ett rött, ett vitt, ett rosé och ett orangevin för 50 danska kronor glaset. Skulle du hitta en flaska du blir nyfiken på i vinkällaren är det bara att köpa med hem! Sätter hungern in? Kika in på grannen Poulette för ett stycke krispig friterad kyckling – en trend som sipprat fram senaste året i Köpenhamn. Poulette slog upp dörrarna mitt i pandemin och serverar kryddstark kyckling eller tofu i mjukt briochebröd. Beroendeframkallande!

9. Banegaarden

Gastronomiskt center

Så snart man kliver in i den grönskande oasen känns det som om man lämnat Köpenhamn. Här bakom tågspåren ligger ett ”hållbart Narnia” som de själva kallar det, där nio gamla övergivna lador varsamt renoverats och numera agerar gastronomisk mötesplats med bageri, restaurangen Lade 609, föreläsningsytor och butiker. Kom till Banegaarden för en workshop i fermentering, en 7-rätters måltid eller gå på bondmarknad. Ladorna användes en gång i tiden för att torka ved till DSB, Danmarks största tågföretag. Idag har flera av dem renoverats och mer ska det bli – allt för att sprida inspiration och kunskap kring mat och hållbarhet.

10. Surt

Tunnaste pizzan i stan

En hyfsad nykomling på pizzascenen i Köpenhamn drivs av pizzabagaren Giuseppe Oliva som var med och startade populära Baest med Christian Puglisi. Till Surt går man för fluffiga surdegspizzor med lövtunna bottnar toppade med säsongsbaserade råvaror från små gårdar i närområdet. Räkna med en avslappnad och intim kväll där pizzorna gräddas i den heta stenugnen i hjärtat av restaurangen.

11. Barabba

Kockarnas hängout

Barabba var länge en av få restauranger i Köpenhamn som hade öppet ända till två på natten. Och då även köket, något som lockade kockar som gått av sitt pass och var redo för en bit käk. Kräsna kockar höjde ribban, och det sägs att pastarätterna är de mest syndiga i stan med mängder av smör, ost, tryffel och kaviar. Hit kommer du oavsett om du vill ta ett glas vin på tu man hand, äta en flerrätters middag eller njuta av avslappnad helglunch av bästa slag.

12. Camino

Spanskinfluerat i hippa kvarter

Nästa gång du besöker Kødbyen kan du spana in Camino – en eldbaserad restaurang med inspiration från såväl Spanien som de franska traditionerna och döpt efter pilgrimsleden Camino de Santiago. Här delar du med fördel smårätter vid bordet. Vad sägs om en karamelliserad löktarte med tryffel och manchego? Eller piggvar och stark nduja? Rena och enkla smaker i avslappnad miljö i roligt område.


Text: Karin Wimark • 2022-02-09
DanmarkKöpenhamnMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen