Matskribenten Sara Bergs är aktuell ny receptbok om grekisk mat. Här tipsar hon om sina favoritställen i Aten. Foto: Miriam Preis
Äta i Aten – författaren av ”Grekisk mat” ger sina bästa tips
Sara Berg är frilansjournalist och skriver framförallt om mat och kultur. Tidigare har hon gett ut "Pasta på italienska" och "Berlin för foodisar". Nu tar hon oss till Grekland i sin senaste bok "Grekisk mat" – dessutom tipsar hon oss om sina favoritmatställen i huvudstaden Aten.
- Namn: Sara Berg
- Bor: Malmö
- Yrke: Kulturjournalist, ibland barista.
- Aktuell med: Kokboken ”Grekisk mat” på Natur & Kultur.
- Nästa resa går till/jag drömmer om: Jag längtar till Aten, men ska till Österrike och hälsa på naturvinsbönder.
Hej Sara! Vad har du för förhållande till Grekland och grekisk mat?
Jag har en del grekiska vänner och har rest till framför allt Aten och Thessaloniki flera gånger. Här i Sverige finns inte särskilt mycket bra grekisk mat, så den bästa har jag ätit på plats i Grekland. Både på små traditionella krogar och på mer moderna och nyskapande restauranger. Jag tycker också mycket om framför allt Atens specialkaffescen numera.
Vad fick dig att skriva den här kokboken?
Jag hade varit på en jobbresa i Aten och märkte att något hänt med restaurangkulturen. Plötsligt fanns det en massa riktigt bra krogar där det jobbade kockar som varit runt i Europa och andra delar av världen och hittat inspiration. Det märktes kanske inte så mycket på vilken typ av rätter de lagade – det var fortfarande grekiskt – men nu hade de en annan inställning till råvaror och såg värdet av sina egna traditioner. Det var det köket jag ville berätta mer om.
Vilket recept är du själv extra förtjust i?
Jag gillar lökdolmarna sougania och så är receptet på moussaka riktigt bra. Men även de olika syrliga sopporna, som reds med citronsaft och äggula. Och så är jag förtjust i kokoskakan ravani.
Vad gillar du med Aten?
Det mesta! Staden har lite av Malmös industriella skitighet och en känsla av att allt är möjligt. Folk vågar testa nytt och det öppnar kul ställen hela tiden. Här finns alltifrån skandinaviskt inspirerade surdegsbagerier till en stor matmarknad, barer dit bara lokala gubbar går och ställen med mellanrätter och naturviner.
7 matställen i Aten
Pharaoh
Den trendigaste restaurangen i Aten just nu ligger i en sexig industrilokal på en betongkantad sidogata. Här äter man grekisk mat tillagad över öppen eld. Ofta ganska enkla och klassiska rätter, men alltid gjorda på bra råvaror och med något modernt inslag. Man hittar ofta inälvor, kanin eller något annat lite mer oväntat. Eller en utmärkt version av den gula ärtdippen fava. Det står en dj och spelar vinylskivor bakom baren och personalen är supercharmig. Naturviner och cocktails.
Adress: Adress: Solomou 54, Instagram/pharaohathens
Läs mer: Aten på liten budget – upptäck den grekiska metropolen
Linou Soumpasis k sia
Jag gillar inredningen på denna neotaverna, som är lika clean och stilren som rätterna. Precis som många av Atens mest intressanta krogar just nu, serverar man säsongsbaserade råvaror på ett personligt och okrångligt vis. Menyn ändras hela tiden, men innehåller nästan alltid någon kul styckningsdetalj från en fisk, opretentiösa grönsaksrätter eller kanske något med pasta.
Adress: Melanthiou 2, linousoumpasis.gr
Fita
Restaurangen ligger lite utanför centrum, i ett vanligt bostadsområde, vilket är halva grejen. Ägaren är en halvt avdankad techno-dj och maten går åt det uppdaterade husmanskosthållet. Man kan få sardiner med tomat, den risformade pastan orzo med grillade räkor eller horta, som är blancherade vilda gröna blad, smaksatta med olivolja och citron.
Adress: Ntourm 1, Instagram/phitathens
Wine is fine
Obokningsbar naturvinsbar med många grekiska viner, mitt i city. Här hänger Atens alla hipsters, antingen redan vid lunchtid eller på väg hem från en middag någon annanstans. Maten är modern europeisk, avslappnad och god, med influenser från framför allt Italien. Bottargaspaghetti, ’ndujakroketter och gnocchi delar meny med schnitzel, makrill och musslor.
Adress: Vissis 6, wineisfine.gr
Läs mer: Semesterhus med pool i Grekland som inte kostar skjortan
Kora Bakery
Modernt bageri som drivs av bagaren Ianthi Michalaki, som pluggat både medicin och ekonomi men tröttnade och flyttade till Köpenhamn för att lära sig mer om surdegsbröd. Nu är hon tillbaka i Aten och har varit med om att revolutionera stadens brödscen. Här säljs skandinaviska kanelbullar, franska smördegsbakverk och bra surdegsbröd. Planen är att börja baka mer traditionella grekiska bröd, men i uppdaterade versioner. Man kan inte äta på plats, utan köper allt genom en lucka.
Adress: Panagiotou Anagnostopoulou 44, korabakery.com
Akra
Heldagsöppen restaurang som serverar såväl frukost och rolig mat som proffsiga bakverk och efterrätter som är på konditorinivå när det gäller utseende och smak. Den karamelliserade mjölkdesserten är en klassiker. Bland de salta rätterna finns rå fisk med inlagda gröna jordgubbar, oxtunga eller taramasalata med horta. Mycket lagas över eld: bröd, grönsaker, bläckfisk och kött. Akra ligger dessutom inte långt från Foyer Espresso Bar, som är en av Atens trevligaste specialkaffebarer.
Adress: Aminta 12, Instagram/akra_ath
The Black Salami Microbakery
Det ser ut som ett rivningshus i Berlin, men i den här graffitimålade byggnaden ligger ett av Atens roligaste bagerier. Lunchtid är det kö utanför och efter några timmar är de flesta av de stora, fyllda focacciamackorna slut. Man kan självklart få en med salami, men även tomat och skinka eller något av de runda bröden med fyllningar inspirerade av olika klassiska maträtter: moussaka, köttbullar med tomatsås eller Philly cheesesteak. De säljer också andra sorters bröd att köpa med hem.
Adress: Zoodochou Pigis 71, theblacksalami.com
Boktips! Grekisk mat
Text: Helle Kikerpuu • 2024-08-17
Grekland • Restips • Boktips • Mat och dryck