Annons
Annons
Kvinna i bergen.

Innan du tar steget och flyttar utomlands kan det vara värdefullt att tänka igenom sin flytt. Vi bad familjen Lassgård ge sina bästa tips! Foto: Unsplash

Restips

Flytta utomlands – 11 saker att tänka på

Många drömmer om att flytta utomlands, men vad ska man tänka på? Vi snackade med familjen Lassgård som bytt livet i Skåne mot en vardag i Colombia.

Text: Karin Wimark • 2023-11-08 Uppdaterad 2023-11-07

David och Hanne Lassgård följde drömmen och flyttade till Colombia tillsammans med sina två barn. Här är deras bästa tips för dig som drömmer om att flytta utomlands. Läs också tillhörande reportage: Familjen Lassgård flyttade till kaffets mecka Colombia.

1. Få ordning på pappersarbetet

Se till att ha era papper i ordning i god tid före avresan, både gällande det nya landets myndigheter och de svenska. Ett tips är att ha utdrag från Skatteverket, inklusive översättningar med dig redan från Sverige. Ofta är man ganska låst när man väl är iväg.

Illustration över pass och VISA.

2. Registrera flytten

Om du ska tillbringa mer än ett år utomlands måste du, enligt svensk lag, skriva ut dig ur Sverige. Information om detta samt blanketter finns på Skatteverkets hemsida. Meddela också försäkringskassan, speciellt om du har barn för att se vad som gäller för just dig.

3. Kolla vad för visum du behöver

Varje land har sina regler och vissa visum kan du söka redan från Sverige. I Colombia finns det olika visum, bland annat ett Digital Nomad Visa som gäller i två år. Då får du inte ta arbete i Colombia utan behöver ha en anställning, eller driva eget i ett annat land än Colombia. I Colombia får du då ett ID som gäller under den period du fått visum samt en stämpel i passet. Detta ID gör att du kan öppna bankkonto, hyra lägenhet och skaffa försäkring. Idag är det väldigt vanligt med Digital Nomad-visa världen över, vilket gör att du kan arbeta digitalt om du har ett arbete du kan ta med dig.

4. Leta efter forum

Ta kontakt med andra som bor i landet för bra tips dit just du ska. I de flesta delar av världen finns det någon form av Youtube-kanal, Facebookgrupp eller blogg där någon annan gjort samma resa tidigare. Här i Colombia finns det exempelvis en Facebookgrupp som heter ”Medellin International Mums” där du verkligen kan ställa alla frågor du har. Det är så otroligt skönt att känna samhörighet, se vad andra frågar och på så vis bilda sig en bättre uppfattning om hur livet är på plats.

Kvinna sitter på ett kafé med en dator.
Kolla upp vad det finns för forum dit du ska. Det är inte ovanligt att det finns andra som befinner sig i samma situation som du. Foto: Unsplash

5. Mental anpassning

Ett tips vi fick innan vi flyttade var ”Ställ in er rent mentalt. Landet ni flyttar till kommer inte att ändra sig för er, utan det är vad det är. Så ni behöver anpassa er. Antingen gillar ni det och då stannar ni, eller så åker ni hem.” Det var rätt skönt att inse att vi får acceptera saker för vad det är och ge oss hän till kulturen för att få ut så mycket vi kan av landet. Det funkar jättebra för oss.

Kvinna skickar en slängpuss iklädd glittrig karnevaldräkt.
Att ge sig hän till kulturen är ett av Hanne och Davids tips. Foto: Unsplash

6. Språkträna

Det kan vara bra att läsa på språket dit du ska flytta för att ha en grund innan du kommit fram. Vi pluggar spanska via Youtube där det finns massor med enklare kurser som exempelvis: 500 ord innan du reser.

7. Ha marginal i din budget

Räkna med att det kan bli dyrare än du förväntade dig. Du kommer åka på nitar och det kommer förmodligen att kosta mer än du har budgeterat för innan du lär dig hur du lever som en lokalbo. Det tar tid att hitta alla genvägar.

Läs också: Så sparar du pengar på resan – 12 enkla tips

Kvinnor promenerar på en gata.
Räkna med att det tar ett tag innan du lärt dig leva som en ”local” och ha budget för detta. Foto: Unsplash

8. Sänk förväntningarna

Det kommer att vara stressigt och du kommer förmodligen att möta många motgångar. Ta en sak i taget och ha inte för höga förväntningar på att det kommer lösa sig direkt. Om du härdar ut så löser det sig oftast till slut. 

9. Se över dina tillhörigheter

Se över vad du behöver ha med dig och ta hellre med fler resväskor än att planera för att skicka personliga tillhörigheter. Det kan bli en långdragen historia med att försöka importera dina personliga saker, beroende på var i världen du bosatt dig.

Bruna väskor på taket av en bil.
Se över ditt bagage innan avresa för smidighetens skull. Foto: Unsplash

10. Vad händer om man blir sjuk?

Om du har ett colombianskt Id här i Colombia så kan du skaffa en lokal försäkring. Här behövs försäkring för exempelvis om barnen ska börja skolan, åka på utflykter eller bara göra någon aktivitet. I de flesta länder utanför Europa behövs en privat försäkring för sjukvård. Om man tecknar en sån så har man tillgång till all vård precis som en lokalbo. Ofta finns det mycket information om detta i forumen på facebook för expats. Sjukförsäkring, som finns i Sverige, där du kan få ersättning för att du är sjuk, är endast tillgänglig om du är medborgare.

11. Öppet sinne!

Sist men inte minst, se till att ha ett öppet sinne! Allt kommer bli så mycket roligare då.

Läs också:

Så startar du ett bed & breakfast utomlands – 8 tips

Skaffa hus i Italien – 6 tips från Husdrömmar Sicilien-Marie

Lisa och Niclas förverkligade drömmen om ett pensionat i Provence


Text: Karin Wimark • 2023-11-08
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen