Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Restips

Att fotografera människor

När du fotograferar landskap kan du ta lite tid på dig för att hitta rätt plats för kameran utan att motivet tröttnar. Men när du fotograferar människor måste du vara förberedd och arbeta snabbt för att behålla deras intresse.

Text: Redaktionen • 2009-12-07 Uppdaterad 2021-09-15

Gamla tiders porträtt med formella poser och standardbeskärning vid axlarna görs knappt längre. Dagens bilder av människor är dynamiska, spontana och levande.

Dock kräver det lätta intrycket hårt arbete för fotografen. Komposition, bakgrund, ansiktsuttryck, blickriktning, och framför allt ljuset måste kontrolleras med sekundssnabb reaktion. Undvik därför blixtljus – om du inte har en studioanläggning – och ta vara på de skiftande möjligheterna med befintligt ljus både utomhus och inomhus.

Poseringen blir inte lättare av att bilderna ska se naturliga ut. Många människor blir generade av att fotograferas. Försök att få dem att syssla med något – när händerna är upptagna avtar deras koncentration på kameran.

Att fotografera människor
Så här vill man inte att bilden ska bli. I Indien är problemet att allt för många vill varamed på bild. Foto Per J Andersson

Ett annat tips är att prata med modellen som då känner sig mer avslappnad och slipper fundera på hur hon/han ser ut.

Tänk på bakgrunden – undvik rörig bakgrund fylld av föremål, träd eller liknande som drar uppmärksamheten ifrån personen på bilden.

Stående ställning ger rakare hållning och ett kraftfullare intryck. Den gör det också lättare att frigöra modellen från bakgrunden. Sittande ställning kan få modellen att koppla av, men använd helst en pall eller liknande. Stolar med ryggstöd sticker ofta upp i bilden och är störande.

Ansiktet är själens spegel. Närbilder av ansikten ger starka porträtt, men var uppmärksam på skärpeinställningen och skärpedjupet. Ställ in skärpan på det närmaste ögat om du tar bilden litet från sidan och var försiktig med bländaröppningarna.

Att fota människor i starkt solljus brukar inte rekommenderas, välj istället tidpunkt med omsorg. Inget ljus är så mjukt och fint – och bjuder ofta på varmare färger – som sen eftermiddag eller tidig morgon. I dagsljus mitt på dagen däremot skapas hårda skuggor och vanligtvis kisar din modell.

Tänk också på vem det är du fotograferar. Vad utmärker personen på bilden? Välj bakgrund, och miljö med omsorg och försök fånga modellens personlighet i bilden. Här får fotografen vara kreativ – tycker din bästa vän om att segla, dansa eller måla, ta då en bild när han/hon gör precis just det.

Att fotografera människor


Text: Redaktionen • 2009-12-07
RestipsFotografi

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top