705994.jpg

Bangladesh

Bangladesh – barfotaliv bortom turiststråken

Längs St Martins långa stränder syns inte många västerländska turister – men desto fler inhemska. Den lilla korallön är så nära man kan komma ett idylliskt semesterparadis i fattiga och folkrika Bangladesh.

Text: Martin Schibbye • 2012-09-06

Stämningen på övre däck är elektrisk. Männen – för det är bara män – lutar sig ut över relingen och siktar, stolta som tennsoldater, med sina mobilkameror mot landets enda korallö, Saint Martin. Förväntningarna bland passagerarna på färjan Kerai Sinbad – Safe at any sea condition, Inshallah – som stävar fram genom Bengaliska bukten, är så höga att de när som helst kan få båten att självantända.
– St Martin, St Martin! ropar fem killar i kör utan att släppa ön med blicken.
En Gotlandsfärja full med Stockholmsstekare hade inte kunnat mäta sig med deras entusiasm. Ön är enligt alla vi har pratat med fullt jämförbar med Kinesiska muren. Efter att ha korsförhörts i tre timmar av medpassagerarna, som kollektivt har rett ut min gudstro, sexuella erfarenhet, ärftliga sjukdomar, akademiska examina och vad jag tycker om ön jag ännu inte har sett, är det dags att stiga iland.

Bangladesh - barfotaliv bortom turiststråken

Bangladesh - barfotaliv bortom turiststråken
Stränderna på St Martin är långa och breda.

Bangladesh är fortfarande ett av världens fattigaste länder, men efter år av katastrofer syns nu en svag strimma av hopp vid horisonten. Ekonomin och landets turist­industri växer. Vad de har missat att berätta är att landets huvudattraktion – det är du!
– What’s your country?
Den 22-årige soldaten i ljusblå uniform som med skarpladdat vapen vaktar ön, börjar ett nytt korsförhör på bryggan. Eftersom vi vid det här laget kan frågorna går det snabbare än på färjan. Men att på frågan varför vi kommit hit svara att vi är här för att ockupera ön är att kasta grus i det sociala maskineriet.
Soldaten blir tyst ett tag. Han tar sitt jobb på allvar. Närheten till Burma och landets blodiga historia gör att säkerhet eller politik inte är något man skämtar om.
– Har ni med er några högexplosiva ämnen för det ändamålet?
– Nej.
– Ok, välkomna till St Martin, säger soldaten och ler.

Bangladesh - barfotaliv bortom turiststråken
Ris, frukter och andra livsmedel kommer med båt från fastlandet.

Bangladesh - barfotaliv bortom turiststråken
Sjözigenarna livnär sig bland annat på att sälja koraller till turister.

För tio år sedan var det här en sömnig ö med ett par hundra invånare. På kort tid har den fasta befolkningen vuxit till 7 000. Dessutom anländer dagligen hundratals turister på den långa pir som leder in till ön. I motsatt riktning går alla som lämnar den. Mitt i det kaos som därmed uppstår springer tioåringar och säljer korallstycken stora som fotbollar. Många tar bokstavligen med sig en bit av korallön hem i packningen.
Under ett skjul med kokosnötter på stranden sitter öns engelsklärare, 31-årige Immanuel Bulbul. Han lärde sig engelska genom att läsa på kexpaketen som hjälparbetarna delade ut efter att cyklonen Sidr hade drabbat ön. Enligt rapporter han har läst kommer stora delar av Bangladesh att dränkas inom femtio år – även St Martin.
– Utbildning är nyckeln till att rädda miljön på ön. Lyckas vi med det finns en framtid inom turismen för dem som lär sig engelska, säger han.
Men enligt Anwarul Islam, professor i zoologi vid universitetet i Dhaka, ser det ut som om människorna kommer att göra ön obeboelig långt innan det händer. En apokalyptisk studie visar att om inget görs kommer invånarna dö av vattenförgiftning eftersom grundvattennivåerna på ön sjunker i samma takt som nya hotell byggs.

Bangladesh - barfotaliv bortom turiststråken
Magiska timmen. Behagligt svalt strax efter soluppgång i fiskebyn på ön.

Bangladesh - barfotaliv bortom turiststråken
Istället för klätterställning. Barnen leker på fiskebåtarna på stranden.

När solen sänker sig över de milslånga stränderna och Bengaliska buktens värmande monsunvindar sveper in över ön samlas de lokala turisterna på öns västra sida. Stranden är ingen klassisk skönhet, stenig, långgrund och full med tång.
– Jag behöver aldrig mer resa utomlands på semester, här finns ju allt i mitt eget land, jag känner en oerhörd stolthet över ön, berättar datautvecklaren Jawad Hussin, där han står i sina blöta badbyxor.
Han är den enda bangladeshier som badar.
– Men man får gå halvvägs till Burma innan vattnet når ovanför knäskålarna, säger han och skrattar.
I resereportage porträtteras St Martin oftast som ön som väntar på turisterna. Hela landets turistslogan är: “Kom till Bangladesh innan turisterna gör det!” Men inget kunde vara mer fel på St Martin. Här är knökfullt med turister – från Bangladesh. I vattenbrynet står hundratals människor som pingviner med fötterna i vattnet och stirrar förhäxat in i solnedgången.
På den steniga stranden går det australiska paret Meegan Howlett och Cade Donegan fram och tillbaka. Hemma i Australien hade de läst att guideboken Lonely Planet har listat Bangladesh som det nÙ�st mest sevärda i världen.
– Det var det unika som lockade oss, vi ville bort från de upptrampade stigarna.
Genom att komma med ett öppet sinne, respektera kulturen och klä sig värdigt har de haft otroliga upplevelser.
– Människorna! Man ska resa till Bangladesh för människorna, de är de mest gästfria och ärliga jag någonsin träffat. Kommer man till St Martin för att bada och sola kommer man att bli djupt besviken.

Bangladesh - barfotaliv bortom turiststråken
Fiskarna ger sig ut mitt i natten och återvänder med sin fångst i gryningen.

Miniguide: Bangladesh[/h2] Resa dit[/h3] Flyg Stockholm–Dhaka via Doha med Qatar Airways kostar från 6 500 kr. Du kan också flyga till Delhi i Indien för 4 000 kr och resa vidare därifrån.
Väl i Bangladesh arrangerar de flesta hotell i södra delen av Bangladesh paketresor till St Martin där buss, båt, boende och mat ingår. Bussar avgår från Cox’s Bazar dagligen kl 06.30 till Teknaf för att hinna med niobåten till St Martin.
Researrangörer: New Bangladesh Tours and event management, masum_snow@yahoo.com, Cox’s Bazar. Tel 017-263 539 41.

Bo

Dessvärre bor man bäst på något av de större hotellen på ön. En del är diskret placerade i skogskanten. Andra påminner om en betongförort. Till höger om bryggan ligger Blue Marine, tel 018-170 600 65, tourtobangladesh.com/blue-marine-resorts.php. Vill du bo
i bungalow finns Nildigonto Resort, tel 018-241 767 57, eller Panna Resort, tel 018-192 222 12, kaklade småhus vid västra stranden.

Aktiviteter

Vandra längs de kilometerlånga stränderna, spela fotboll eller res ut till grannön Suridip, där man kan äta kokosnötter och promenera. Resan med trä­båtarna är en större upplevelse än själva ön. Bada? Ja, om du har all tid i världen. Man får nämligen gå halvvägs till Burma innan vattnet når ovanför knäskålarna. Företaget Oceanic, oceanicbd.com, erbjuder två dagars dykning med boende inklusive kaffe för 100 dollar per person.

Historia

I samband med Indiens självständighet 1947 blev det som idag heter Bangladesh Öst­pakistan, administrerat och styvmoderligt behandlat av Västpakistan, som idag heter Pakistan. När befolkningens modersmål bengali förbjöds utbröt ett mycket blodigt elva dagar långt krig.
Landet lider fortfarande av avrättningarna som då genomfördes av många läskunniga, och landet är idag ett av världens mest biståndsberoen

Missa gärna![/h3] Undvik paketlösningarna som inkluderar mat eftersom portionerna är löjligt små.

Missa inte![/h3] Att ta dig tid att prata med människor. Du kommer aldrig att vara ensam på stranden så det är lika bra att lära känna landet genom dess människor.

Martin Schibbye, som skrivit det här reportaget, greps i juli 2011 i Etiopien för att ha följt med rebeller i provinsen Ogaden.


Text: Martin Schibbye • 2012-09-06
BangladeshRestips

Scroll to Top