Annons
Annons
Italienska ön Isola Mortorio. Foto: Fotolia.

Italienska ön Isola Mortorio. Foto: Fotolia.

Restips

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare

När vardagen är som gråast drömmer vi om dem. När vi äntligen är framme förförs vi av dem. När livet åter fylls av plikter, sorger och besvär minns vi dem. Vagabond har listat Europas 25 bästa stränder.

Text: Per J Andersson • 2017-09-17 Uppdaterad 2021-06-23

1. Ölüdeniz, Turkiet

Sagolikt turkost

Vi är medvetna om att denna strand är en lite otippad etta på en lista över Europas bästa stränder. Den ligger nämligen i Asien! Men i vårt, och förmodligen i många andras, medvetande så tillhör Turkiets Medelhavskust samma sfär som Grekland, Italien och Spanien. Öludeniz är populär bland såväl barnfamiljer som äventyrare och backpackers. Stranden, som ligger på en landremsa som skjuter ut i det sagolikt turkosa havet, kan bli rätt fullsatt under högsäsong. Då passar det bra att hyra trampbåt och utforska den skyddade lagunen på egen hand. Du måste betala inträde för att besöka Öludeniz Beach, men upplevelsen är värd varenda lira. Stanna kvar länge, se solen gå ner i havet och låt dig hänföras av den sublima upplevelsen.

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
Sagolika Ölüdeniz. Foto: Fotolia.

2. Myrtiotissa, Korfu, Grekland

Gyllengul sand och grönt hav

Författaren Lawrence Durrell föll för Myrtiotissa och kallade stranden för världens vackraste. Väl på plats är det svårt att säga emot. På Korfus västkust kastar sig gröna berg mot Joniska havet. Bortom klostret Panagia Myrtiotissa bär sluttningarna på myrten, oleander och timjan. Nedanför följer två små badbukter inkilade mellan mÙ?rka klippor och frodig växtlighet. Här är sanden gyllene och vattnet gröntonat och galet klart. Bebyggelsen är dessutom minimal. Inga hotell, ingen störande trafik av snabbgående motorbåtar.

Även tonläget är fritt och tolerant. Gör som tanterna och gubbarna. Bada med kläderna på eller simma näck i det friska vattnet om du känner för det. Strax ovanför stranden finns en taverna som dukar upp Korfus kök: sofrito på kalv, mustig pastisada och fiskgrytan bianco

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
Världens vackraste strand, enligt Lawrence Durrell. Foto: IBL

3. San Vito Lo Capo, Sicilien, Italien

Siciliens strandpärla

Kritvit sandstrand flankerad av en pampig klippa i Siciliens nordvästra hörn. Varva lata stranddagar i den lilla badorten San Vito Lo Capo med exkursioner till naturreservatet Zingaro som ligger alldeles i närheten. Här kan du vandra längs kusten i underskön natur och förstås hitta nya badvikar att doppa dig i. Västra Sicilien har med sin närhet till Tunisien en nordafrikansk influens som märks inte minst i maten, där exempelvis couscous är ett vanligt alternativ till pastan. I september varje år arrangeras en couscousfestival i San Vito Lo Capo, ett bra tillfälle att besöka staden! 

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
San Vito Lo Capo. Foto: Fotolia

4. Playa de las Catedrales, Ribadeo, Spanien

Valv öppnar sig bakom valv

I Galicien på Spaniens nordvästra kust reser sig bergs-formationer som höga valv. Klipporna har skurits ut av vågorna så att de liknar pelare i en gotisk katedral, därav namnet. När det är lågvatten kan du gå mellan klip-porna, men när Biscayabuktens högvatten drar in får du passa dig, eftersom havet stormar in med stor kraft och dränker allt i sin väg. Men det är väl värt att vänta på låg-vatten då mystiska naturliga tunnlar och grottor blottläggs.

På grund av det stora intresset krävs numera reservation för att besöka stranden. Låt dig inte stoppas: den kostar inget och syftar till att skydda platsen från att bli överbefolkad av turister. Reservera på ascatedrais.xunta.gal

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
Playa de las Catedrales. Foto: IBL

5. Voidokilia, Peloponnesos, Grekland

Blåskimrande omega

Voidokilia har fått såväl antikens hjältesagor som nutida resemagasin att gå i spinn. Knappast förvånande. Från ovan påminner stranden om ett blåskimrande omegatecken; dolt från öppet hav och skyddat av branta bergsknallar och en frankisk borgruin. Innanför inloppet väntar en hästskoformad bukt med mjuk sand och turkost vatten. 

Mest uppseendeväckande är det som saknas. Inga hotell finns inom synhåll. Inte heller någon störande kommers. Bara jungfrulig strand perfekt för bekym-merslösa dagar i sällskap av sol och bad. Höga naturvärden skyddar trakten som också omfattar Gialova-lagunens rosa flamingofåglar och snövita hägrar. Via cykel- och promenad-vänliga småvägar och stigar når du kustens olivodlingar för att fånga solnedgången från höjderna högt ovanför Voidokilia.

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
På Peloponnesos finns en strand som är formad som den grekiska bokstaven Omega. Foto: Fotolia

6. Plaka, Naxos, Grekland

Bortom det tillrättalagda

En av Medelhavets bästa stränder ligger en halvmil söder om Naxos hamnstad och har det generiska namnet Plaka. Åtta kilometer ljusgul strand inramad av blågrönt hav, gräsbevuxna sanddyner, mjuka klippor, hotell, campingplatser, några tra-ditio-nella tavernor och en dammig grusväg som skapar en känsla av bortom civilisationen, bortom det tillrättalagda, bortom Europa.

På norra och södra delen av stranden är det okej att bada naken, däremellan är det inte det. Under vattnet väntar fina snork-lingsupplevelser: den ljusa mjuka sanden varvas med kalk-stensformationer med yppig undervattensvegetation som gillas av fiskstim och då och då besöks av stora havssköldpaddor. 

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
Plaka är bortom civilisationen, bortom det tillrättalagda. Foto: Fotolia

7. Porthcurno Beach, Cornwall, England

Naturligt vitskimrande

En djup V-formad strand med vit sand och turkost vatten som kan ändra utseende på bara några timmar av vinden, tidvattnet och strömmarna. Karibiska synintryck är kanske inte det första man förknippar med England, kanske är det därför den naturligt vitskimrande Porthcurno Beach lockar så många. Hit kommer såväl picknickande söndagsturister och barnfamiljer som hängivna vandrare. Även många hardcore-långsimmare tar sig hit, eftersom havet är skyddat av utskjutande klippor samtidigt som det snabbt blir djupt. 

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
Karibien? Nej, England. Foto: IBL

8. La Concha, San Sebastian, Spanien

Stadsstrand med Michelinmat

La Concha är förmodligen Europas bildskönaste stadsstrand. Den är utformad som en halvmåne och ramas in av två höga kullar och en romantisk solblekt strandpromenad smyckad med rosa och violetta hortensior. Här finns alla komponenter för en perfekt dag på stranden. Len sand, blå- och vitrandiga solskydd, gratisduschar och andra faciliteter och en utsikt över bukten där små uppankrade segelbåtar stillsamt guppar. Och inte att glömma – maten. 

Baskiens Michelinkrogstäta kustpärla San Sebastian är världsberömd för sin mat. På kvällen beger man sig förslagsvis till gamla stan för en runda med pintxos men ett personligt tips för en prisvärd lunch är att bege sig till den veganska snabbmatsrestaurangen Garraxi Denda. Här kan du köpa mat para llevar som du tar med till stranden. Missa inte heller att ta båten ut till Isla Santa Clara för en kall öl på stenpiren. 

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
Ur hav i mun. Från La Concha har du nära till pintxosbarerna. Foto: Fotolia

9. Sopot, Polen

Östersjöns coolaste Riviera

Kasino, coolt klubbliv och ändlösa stränder med vit sand som viskar under fötterna. Allt som du förväntar dig av Rivieran finns i Sopot. Cocktailbarer, marina och strandvolleyboll följs av Sheraton, guld-kantade spahotell och italiensk strutglass som smälter sakta i solen. Men prisnivån är polsk och behagligt låg. I Sopot äter du dessutom gott. Färsk fisk och piroger på Café Polski Smaki. Medel-havs-mat på sofistikerade Wave. Legendariska kulthaket Spatif Pub serverar dessutom den lokala sängfösaren med äppeljuice, is och vodka.

Gröna parkstråk och frikostigt nätverk av cykelvägar är andra plus liksom den promenadvänliga strandpiren som bjuder på solnedgång till spunnet socker och livemusik. Runt hörnet väntar dessutom Gdansk med spännande historia och storstadspuls.

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
Östersjöns läckraste riviera finns i trestadsområdet Gdansk-Gdynia-Sopot. Fotolia

10. Cala Macarella, Menorca, Spanien

En våt Medelhavsdröm

Mindre än två kilometer från den populära semesterorten Cala Galdana på Menorca finns den lilla idylliska naturstranden Cala Macarella, inbäddad i pinjeskog och skyddad av kalkstensklippor. Sanden är precis så ljus och havet så turkosfärgat som vi drömde om när vinterhimlen var som gråast.

Tack vare bergsknallarna och barrskogen skapas en skyddande gryta där det året runt är varmt nog för att solbada. Det skyddade läget i viken gör samtidigt att nästan inga vågor når in till stranden. Här kluckar havet som om det vore en beskedlig liten göl, vilket gör stranden såväl småbarnsvänlig som perfekt för snorkling. Fem minuters promenad bort finns den mindre Macalleretagrottan som är populär bland nudister och dit du kan simma från Cala Macarella.

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
Fridfullt kluckande mellan Menorcas kalkstensklippor och pinjeträd. Foto: Fotolia

11. Foz do Lizandro, Ericeira, Portugal

Surfparadis vid flodmynning

Tre kilometer söder om fiskebyn Ericeira öppnar sig porten till paradiset. Här breder stranden Foz do Lizandro ut sig i hela sin härlighet. Populär bland surfare eftersom vågorna är så kraftfulla. Samtidigt är förutsättningarna bra för brädnybörjare. Lizandro-floden mynnar ut på stranden, vilket skapar perfekta förhållanden för att testa SUP (stand-up-paddling). NÙ?r det har regnat mycket och vattnet stigit går det att surfa även i själva floden.

Stranden har alla nödvändiga faciliteter som toaletter och dusch och flera restauranger och kaféer. Det går även att hyra surfbräda. Stranden är täckt av sanddyner och norrut reser sig mjuka klippor som är sköna att ligga och sola på.

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
Salt, vild och vågad. Portugals atlantkust är lite råare, lite vassare, lite mäktigare. Foto: Fotolia

12. Calanque d’En-Vau, Cassis, Frankrike

Vild strand och vita klippor

Perfekt för de äventyrligt lagda är enskilt belägna Calanque d´En-Vau, inte alltför långt ifrån Marseille och Cassis. Strandens orördhet kommer sig av att du tar dig hit med färja, egen kanot eller genom att vandra i två timmar. 

Stranden ligger längst in i en djup vik och ser mäktig ut med de massiva klipporna som tornar upp sig runtomkring. Kontrasterna mellan den vita kalkstenen och det turkosa Medelhavet får platsen att se drömlik ut. Tack vare klipporna är stranden populär bland klättrare, men eftersom den är så svårtillgänglig är det inte jättemånga som gör sig omaket att ta sig hit. Idealisk för dig som vill slippa trängas.

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
En otyglad fransk skönhet inte så långt från Marseille. Foto: IBL

13. Vai, Kreta, Grekland

Nästan som i Karibien

Skogen av yviga dadelpalmer föreslår sydligt läge, kanske Nord-afrika, möjligen Mellersta Östern. Hårt packad sand och blågrönt vatten leder villfarelsen vidare mot Karibien tillsammans med slösaktig sol och pekfingerstora bananer i slokande klasar. Men Vai ligger faktiskt på östligaste Kreta. Hittills har platsen lyckats stå emot lockropen på hotellbyggen och semesterstäder. Ändå är förstås hemligheten sedan länge ute och Vai syns på var och varannan turistaffisch.

Under högsommaren är trycket också hårt. Kom gärna tidigt på morgonen. I så fall upplever du något av den strandmagi som trollband de första badgästerna på 1970-talet. Några kilometer söderut väntar dessutom stämningsfulla tavernan Xiona som serverar fisksoppan kakavia och musslor med vitlök på tröskeln till öppet hav. 

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
Vai har hittills klarat sig undan storskalig exploatering. Foto: Most Photo

14. Knäbäckshusen, Österlen, Sverige

Stranden som ville vara nån annan

Nedanför Stenshuvuds bokskog ligger en plats så lik en tropisk sydasiatisk strand att vi får nypa oss i armen för att inse att vi inte drömmer. Stranden i Knäbäckshusen sträcker sig frÙ?n idylliska Vik i söder till Stenshuvuds täta djungel i norr, och skyddas av en hög strandbank där träden sträcker sig ut över stranden, som om de trodde att de var tropiska palmer. Trots skönheten får man ofta ha stranden för sig själv, eftersom havsströmmarna gör vattnet kallt. Skulle det mot förmodan vara trångt, traska norrut förbi Rörumåns mynning.

Den intilliggande byn har en alldeles egen historia. Ursprungligen låg den vid Knäbäcken i Haväng två mil norröver, men då skjutfältet utvidgades i mitten på femtiotalet flyttades de gamla korsvirkeshusen hit ner. 

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
Om man kisar ser havet, stranden och växtligheten ut att höra hemma i tropikerna. Foto: IBL

15. Grande Plage, Biarritz, Frankrike

Jetsetfolk och långhåriga surfare

Grande Plage är huvudstranden i den mytomspunna kuststaden Biarritz och är lika populär hos turister som hos lokalbefolkningen. Centralt belägen mellan eleganta Hotel du Palais i norr och Bellevue Congress Center i söder. Dessutom ligger det ståtliga Casino Barrière precis ovanför, liksom vacker strandpromenad kantad av restauranger, kaféer och butiker.

Njut av ett glas vin på en uteservering bland såväl jetsetfolk som långhåriga surfare och blicka ut över vågorna som rullar in bakom de färgglada och randiga parasollerna. I närheten finns flera nattklubbar. Vad passar bättre än ett nattligt dopp efter en svettig utekväll? Grande Plage har med andra ord det perfekta läget. 

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
Biscayabuktens pärla, den surfvänliga stranden i Biarritz. Foto: Most Photo

16. Praia da Marinha, Algarve, Portugal 

Lugna vatten och orange klippor

Nära Lagos på Algarve hittar du den glest befolkade stranden med det lugna vattnet och de häftiga orange kalkklipporna. Tack vare de skyddande klipporna och omgivande grottorna är det en perfekt plats att snorkla på. Många är förtjusta. Bland annat Michelinguiden som utnämnt den till en av Europas 10 vackraste stränder. 

Praia da Marinha, som är vanligt motiv på portugisiska turist-affischer, är inte bara känd för sina klippor utan också för sitt rena havsvatten. 

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
Rent hav och vackra omgivningar. Foto: Fotolia

17. Zlatni Rat, Brac, Kroatien

Gyllene hornet

Spektakulär klapperstensstrand i form av ett spetsigt horn på ön Brac. Gyllene hornet har blivit en av Kroatiens mest kända sevärdheter tack vare sin unika form, så sommartid kan man räkna med att stranden är fylld till brädden av solbadare. För bästa upplevelsen, åk på senvår, försommar eller tidig höst. Stranden ändrar form beroende på väder, men vattnet är alltid kristallklart. Ligger i gulliga kustsamhället Bol dit du tar dig enkelt med färja från både fastlandet (Split) och från öarna i närheten. 

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
Spektakulär klapperstensstrand. Foto: Fotolia

18. Vik, Island

Se, men inte bada

Island är väl knappast känt som ett sol- och badparadis, men denna svarta skönhet förtjänar sin position som en arktisk joker på denna strandlista. En lång lavastrand som fläker ut sig nedanför pittoreska samhället Vik, på Islands sydkust. Ta för all del ett dopp, men räkna med snorkallt vatten även under brinnande högsommar. Vill du bada på Island rekommenderas snarare de varma källor som finns överallt på denna sagolika ö.

Men visst är stranden vacker. Atlanten piskar in tunga vågor över den svarta sanden medan lunnefåglar flyger som yra getingar längs de branta klipporna som tar vid där stranden slutar. Som gjord för en romantisk promenad, i yllekofta. 

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
Lavasvart och iskall. Gardera med fleece och termos med något varmt att dricka. Foto: Most Photo

19. Agios Ioannis, Gavdos, Grekland

Hippieromantik i rastaflätor

Skönaste barfotadagarna söder om Aten? Vid Agios Ioannis är vattnet så rusigt klart som medelhavsvatten överhuvudtaget kan vara. Sanden smeker dessutom inställsamt mjukt och luften bär på doften av solvarm ceder. Ön Gavdos ligger fyra timmars båtresa frÙ�n Kreta och så långt söderut det går att komma i Europa. Kanske är den avlägsna positionen också förklaringen till varför ön fortfarande tillåts lunka efter eget sinne.

Saffransfärgade Agios Ioannis bär på rastaflätor, men inte så mycket annat. Många av strandens gäster lever bekymmerslöst nakenliv. Simmar, solar, umgås. Bor i tält, kojor eller sover under bar stjärnhimmel. Närmsta rumsuthyrare finns vid grannstranden i Sarakiniko. Massturism och hotell, däremot, saknas helt. 

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
Det är gott om plats på Europas allra sydligaste strand. Foto: IBL

20. Playa de Papagayo, Lanzarote, Spanien

Vild favorit på Kanarieöarna

Trodde du att Kanarieöarna bara handlade om överexploaterade stränder där turisterna ligger som packade sillar, omgivna av monstruösa hotellkomplex? Då har du inte varit på Playa de Papagayo, papegojstranden, som ligger nära badorten Playa Blanca på Lanzarotes sydkust. Ett vackert naturområde där stränderna är helt befriade från byggnader, sånär som på en enkel strandbar. Ta med matsäck och spendera en heldag på denna naturliga skönhet! 

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
Playa de Papagayo. Enslig naturstrand. Foto: Fotolia

21. Cala Luna, Sardinien, Italien

Ostkustens gömda skönhet

Sardinien stoltserar med några av Europas vassaste stränder och ett badvatten klarare än korvspad. Stränderna i Oroseibukten på öns klippiga ostkust kan ibland vara knöliga att ta sig till men det är också lite av charmen. Cala Luna, månstranden, når du efter en svettig vandring genom brant terräng alternativt med utflyktsbåt från badorten Cala Gonone. En skön badvik flankerad av branta kalkstensklippor och ett populärt ankringsställe för segelbåtar på dagstur. Ta med snorklingsutrustning!

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
Cala Luna – gömd skönhet.

22. Nida, Litauen

Kulörta träkåkar och bärnstensdrömmar

Det är svårt att tro att havet fortfarande heter Östersjön. Vid Kuriska näset finns några av Europas högsta sanddyner. Havsstränderna är dessutom mjuka och sträcker sig mil efter mil och korsar till och med nationsgränser. Juvelen i kronan heter Nida, en liten fiskeby med kulörta träkåkar och litteraturpristagaren Thomas Manns sommarhus. Trakten har förflutet i både Sovjetunionen och tyskspråkiga Ostpreussen. Då som nu lockades sommargästerna av sol, hav och sand liksom möjligheterna att hitta bärnsten. 

Semesterlivet är alltjämt lågmält och knutet till små hotell och pensionat. Många gäster kombinerar bad med utflykter till fots eller med cykel till gigantiska sanddynen Parnidis eller Kuriska lagunens småbyar och storkbon. Prisnivån är dessutom skonsam mot svenska reskassor.  

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
Vackert, billigt och nära. Litauiska Nida har allt. Foto: Fotolia

23. Dhermi, Albanien

Adriatisk outsider

Dhermi är en adriatisk outsider med kristallklart vatten i hypnotiska blåskalor. På sommaren söker sig många av Tiranas studenter till den långsträckta klapperstenss-tranden nedanför vindlande serpentiner och brutalt branta berg. Äggformade bunkrar på-minner alltjämt om tiden då Albanien höll stängt mot omvärlden och präglades av diktatorn Enver Hoxhas paranoida rädsla för kärnvapenangrepp.

Idag är tonläget vänligt och inkluderande med behagligt strandliv och kvällsgungande Havana Club som lockar till sig inter-nationella dj:s. Vid Dhermi och tvillingstranden Drymades finns flera hotell och pensionat. Traktens tavernor dukar upp grillad fisk, bläckfisk och skaldjur.

 

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
Albansk semesterfavorit och adriatisk outsider. Foto: Fotolia

24. Spiaggie Bianche, Toscana, Italien

Vit som nyfallen snö

Ett hav blått som en försommarhimmel och en sandstrand vit som snö. Bara ett par hundra meter från antika Via Aurelia, mellan Rosignano Solvay och Vada, finns en strand som verkar höra hemma i en annan världsdel. Spiaggie Bianche, vita stränderna, har pärlemorvit sand, mjuk som potatismjöl. Denna bleka skönhet är för ovanlighetens skull inte indelad i privata tårtbitar med staket och täta rader av avgiftsbelagda solstolar. Mycket oitalienskt.

Förklaringen till vitheten hittar man strax norr om stranden i form av en bakpulverfabrik. En av restprodukterna är ett mineral som förvandlar den annars något gulare medelhavssanden till karibisk paradissand. Låt dig inte avskräckas: vita stranden har fått blå flagg av EU och miljön är således helt ofarlig. Spiaggie Bianche är dock inget naturfenomen, som jag länge trodde, utan en mänsklig skapelse, precis som espressokaffet, pizzan och rödvinet. 

 

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
Den bakpulvervita stranden i Toscana. Foto: Fotolia

25. Nissi Beach, Cypern

Med turkost genomskinligt vatten

Nissi Beach är en sommardröm bestående av främst tre saker: den rytmiska och högljudda musiken som dånar ut från strandbarerna från tidig eftermiddag till sen kväll, det blågröna och samtidigt minaralvattensklara vattnet som kastar solkatter över den långgrunda strandbottnen och den varma och tunga luften som doftar av tropiska paraplydrinkar och kokosnötsdoftande sololja från Hawaiian Tropic.

Stranden ligger strax utanför Ayia Napa och har fått sitt namn av den obebodda lilla ön som ligger några stenkast utanför kusten. Hit kan man vada ut i vatten som inte når högre upp än till knäna men förutom några skygga ödlor finns det inte mycket att se här. Huvudattraktionen är den 500 meter långa stranden och det rena vattnet som gett Nissi Beach EU:s kvalitetsutmärkelse blå flagg. Hyr en trampbåt, beställ in några drinkar och barfotadansa sedan på stranden tills solen går ner. 

25 heta stränder – redaktionen listar Europas höjdare
På Nissi Beach är det ofta party. Fotolia

Är det här Europas 10 coolaste kvarter?

Hela listan: Årets 35 bästa resmål 2018


Text: Per J Andersson • 2017-09-17
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen