Annons
Annons
Lär dig mer om irländsk whisky på destilleriet Tullamore Dew. Foto: Göran Ingman.

Lär dig mer om irländsk whisky på destilleriet Tullamore Dew. Foto: Göran Ingman.

Restips

Berusande besök – spritturism från Irland till Kuba

Sprit är mer än en dryck. Passa på och lär dig om rom när du är på Kuba, gin i England och whisky på Irland. Har du tur får du en stänkare på köpet

Text: Göran Ingman • 2015-12-06 Uppdaterad 2021-09-14
Annons

1. Tullamore, Irland

Tillbaka till rötterna

Whisky från Irland brukade vara världens mest populära sprit. Förbudstid i USA och importstopp- från Storbritannien slog industrin i spillror. Nu har den hämtat sig. Ett exempel är att Tullamore, ett av landets mest kända märken, åter startat tillverkning i den lilla stad som ger whiskyn dess namn. I en lagerlokal i stans hjärta finns ett nyöppnat besökscenter där du får ta del av Tullamores historia och äta en bit mat. Guidad tur med provsmakning kostar från 75 kr.
tullamoredew.com

Berusande besök – spritturism från Irland till Kuba
Lär dig mer om romens ursprung och avnjut en perfekt mojito. Foto: Havana Club.

2. Havana Club, Kuba

Från sockerrör till sup

I ett museum i Havannas historiska distrikt finns allt du någonsin velat veta om Kubas mest klassiska dryck. Du går en guidad tur och får följa rom-tillverkning hela vägen från sockerrör till fatlagring. En elektrisk leksaksjärnväg visar hur sockerrören transporterades till destilleriet. Turen avslutas i Havana Club Bar där du kan få en perfekt mixad mojito eller beställa en Cata Vertical – provsmakning av rom från yngst till äldst. Pris: 60 kr. 
havana-club.com

Berusande besök – spritturism från Irland till Kuba
Nydanande design på Bombay Sapphires destilleri. Foto: Bombay Sapphire.

3. Bombay Sapphire, Storbritannien

Väldesignad ginfabrik

Bombay Sapphires nya hem i Laverstoke Mill, Hampshire, är en snackis i England. Ny-skapande industriarkitektur med modernt böljande glas och metall binder samman gamla byggnader på den här kvarngården med anor från 1000-talet. Sedan ifjol produceras 25 miljoner liter gin om året i den helrenoverade fastigheten och ett nytt besöks-center ska få turisterna att hitta dit. Entré: 190 kr. En drink ingår. 
distillery.bombaysapphire.com

Berusande besök – spritturism från Irland till Kuba
På Camus kan du blanda din egen personliga konjak. Foto: Camus

4. Camus, Frankrike

Blanda din egen konjak

Camus är inte det mest kända konjakmärket, men ett stopp här är minst lika trevligt som hos Otard, Hennessy och Martell som alla har besökscenter i Cognac. Gården har turer och workshops i konjakstillverkning. Enklaste alternativet är en guidad tur med provsmakning för 80 kronor. Mest avancerat är en Master Blenderlektion där du får blanda din egen konjak. Priset är hela 1 500 kr, men då får du med dig en flaska med personlig etikett. Öppet maj–september.
camus.fr 

Berusande besök – spritturism från Irland till Kuba
Historiskt destilleri i ny tappning. Foto: Kadin2048 via Wikimedia/Creative Commons.

5. George Washington, USA

Presidentens whisky

George Washington var inte bara USA:s första president, han var en hejare på whisky också. 1797 startade han whisky-tillverkning på Mount Vernon i Virginia och när han dog två år senare var destilleriet ett av USA:s största. Det brann ned 1814, men byggdes upp 2007 och whiskyn görs idag på samma sätt som på Washingtons tid. Ett besök ingår i biljetten till Mount Vernon, men destilleriet har bara öppet april–oktober. 
mountvernon.org

Hela listan: Här är världens 50 bästa barer

Fick inte ta med sig dyr konjak i handbagaget – svepte hela flaskan på plats

24 timmar i New Yorks Midtown


Text: Göran Ingman • 2015-12-06
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top