Redaktionen

Redaktionen

Restips

Bli bättre fotograf i 14 steg

Testa lång slutartid och kort slutartid, liten och stor bländare. Gå närmare och placera inte motivet mitt i bilden. Här är Vagabonds 14 tips som gör dig till en riktigt bra fotograf.

Text: Redaktionen • 2009-12-07

1 Berätta en historia

Försök fånga sinnen i dina bilder. En bra bild berättar inte bara det fotograferade motivet utan förmedlar också en känsla av ljud, dofter och känslor.
Bli bättre fotograf i 14 steg

2 Lek med detaljer

Titta noga på allt du ser i sökaren. Ibland finns det mest intressanta vid sidan om motivet eller i bakgrunden.

3 Lek med ljuset

Använd inte bara kamerans tekniska inställningar utan ta tillvara på det naturliga ljuset till exempel månen och stjärnor. Många spännande inomhus- och utomhusbilder blir aldrig tagna eftersom blixten är den dominerande ljuskällan. Titta hur skuggorna faller och lek med dem.

En detalj framför huvudmotivet ger bilden djup och gör den mer spännande.

4 Djup i bilden

Placera inte motivet mitt i bilden, det medför att bilden uppfattas som platt, prova dig fram med att lägga motivet till vänster eller höger och se skillnaden.
Bli bättre fotograf i 14 steg
Placera inte motivet mitt i bilden.

Bli bättre fotograf i 14 steg
5 Gå närmare

När du tycker du står väldigt nära ditt motiv, ta då gärna några extra kliv ännu närmare. Då får du en mer intressant bild med fler detaljer.

6 Sikta rätt

Tag gärna mått mot en rak linje i bilden t.ex. horisonten, annars kan det kännas som att motivet lutar, om det inte är avsikten förstås.

När du tycker att står nära, gå då ännu närmare.

7 Minimera antalet störande föremål

Var uppmärksam på allt som ryms i bilden, om du inte kan begränsa antalet störande föremål bör du försöka ta bilden på en annan plats. Tänk på att du ibland kan ta bort en rörig bakgrund genom att zooma in motivet.

Bli bättre fotograf i 14 steg
Zooma in motivet och fotografera med kort skärpedjup (stor bländare, cirka 2-4).
Då blir allt annat oskarpt pockar mindre på uppmärksamheten. 

8 Anpassa blixtavståndet

När du tar bilder med blixt, särskilt med blixten som enda ljuskälla, måste du ha rätt avstånd till motivet, vanligen 2–5 meter. Står du för nära är det lätt att du får bleka ansikten eller om motivet är för långt bort räcker inte ljuset från blixten till. För att fotografera delar av en stad eller ett landskap rekommenderar vi att du inte använder blixt. Testa hellre högre ISO värde och stativ (se nedan).

9 Förutse händelser

Välj noga vart du ska stå för att få den bilden som du önskar. Detta ska du göra innan händelsen äger rum. Du kan även förbereda din bild genom att ställa in skärpan i förväg.

Bli bättre fotograf i 14 steg

10 Ändra ISO-värdet

När du tar ögonblicksbilder i svagt ljus, särskilt i rörelse, kan du prova ett högt ISO-värde. Då blir kameran mer ljuskänslig, vilket minskar slutartiden så att du får en bra exponering, men riskerar inte rörelseoskärpa. Om du ställer in ett högt ISO-tal betyder det att slutaren inte behöver vara öppen så länge för att få tillräckligt med ljus, vilket minskar risken för rörelseoskärpa. Däremot ska du tänka på att ju högre ISO-tal desto mer brus blir det. En del kameror ger ett brus som liknar filmens kornighet och då upplevs mindre störande. Hos andra kameror kan bruset ge fula mönster som stör bilden.
Med kort slutartid kan du frysa snabba rörelser, som vattnets i denna bild.

11 Använd kamerastativ

För att ta bra bilder i mörker rekommenderar vi att du använder stativ. Stativet gör att du undviker skakningar och rörelser under tiden som du tar din bild. Du behöver heller inte höja ISO-talet när du använder stativ och minskar därmed risken att få brus i bilden. Du har även möjlighet att laborera med både exponeringstiden och bländaren när du använder stativ. Har du inget stativ så kanske du kan hitta något annat ställa kameran på, till exempel ett bord eller en bänk.

Bli bättre fotograf i 14 steg
För att minimera skakningsoskärpan, använd stativ och självutlösare.

12 Minimera skakningsoskärpa

För att minimera skakningsoskärpa när du fotograferar på långa slutartider så kan du ställa in kameran på självutlösare. Det är en funktion som finns i det flesta kameror. Funktionen lämpar sig bäst för motiv där tajmingen av fotoögonblicket inte är avgörande, eftersom det dröjer cirka 10-15 sek innan bilden tas efter att du tryckt på utlösarknappen.

13 Skapa ljuseffekter

Att fotografera i mörker kan innebära långa slutartider (fler sekunder). Om du till exempel har en väg i ditt motiv så kommer bilarnas ljuslyktor ge spännande färgade streck på bilden. Men laborera gärna lite med detta innan du tar din bild så att du vet vad som blir lagom.

Bli bättre fotograf i 14 steg
Fotografera en väg med lång slutartid i mörker och bilarnas lyktor blir till långa streck.

14 Våga experimentera

Slutligen, våga experimentera och var inte rädd för att prova nya saker. Det är det bästa sättet för att utvecklas. Och glöm inte att det enda sättet att ta bra bilder är att ta med kameran över allt.


Text: Redaktionen • 2009-12-07
RestipsFotografiInför resan

Scroll to Top