Annons
Annons
Annons

Checka in hos Birgittasystrarna i centrala Rom. Foto: Sofia Zetterqvist.

Italien

Sov som en nunna på klosterhotell mitt i Rom

Bo som heliga Birgitta – mitt i Rom. Vår skribent Sofia Zetterqvist checkade in fem dagar hos nunnorna i Birgittahuset vid Piazza Farnese i Roms historiska centrum.

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-04-23 Uppdaterad 2022-04-22
Annons

”Ska du verkligen bo här?” Vi står vid torget Piazza Farnese mitt i centrala Rom och taxichauffören är förvånad. Klosterbyggnaden tornar upp sig med sin vackra fasad klädd i skulpturer av Heliga Birgitta och hennes dotter Katarina. Här i Birgittahuset, eller Casa di Santa Brigida som det heter på italienska, bodde det svenska helgonet under sina sista år i Rom på 1300-talet. Jag har bokat in mig fem nätter i klostrets gästhem. 

Piazza Farnese med Birgittahuset bakom fontänen. Foto: Sofia Zetterqvist.
Gästhemmets reception. Foto: Sofia Zetterqvist.

En nunna släpper in mig genom klostrets sidodörr, och visar mig upp till rummet. Där finns en enkelsäng, ett litet nattygsbord med virkad duk, ovanför Jesus på korset och en något trevligare bild på heliga Birgitta. Där finns en skinnfåtölj, en byrå med spegel, och ett skrivbord med utsikt genom fönstret. Vita spetsgardiner håller solen borta och toaletten är liten och mintgrön. 

Annons

Huset rymmer även ett bibliotek och en takterrass som ska vara ljuvlig enligt vad jag läst, men tyvärr är båda stängda på grund av pandemin (nov, 2021). Förstås finns här även en kyrka med vackra fresker föreställande scener ur Birgittas liv. Varje morgon serveras frukost nere i matsalen men den är väldigt italiensk så ett tips är att ta den ute i någon mysig gränd istället.

Birgittahuset ligger perfekt placerat mitt i Rom, med bara en kort sidogata från Campo de’ Fiori – Roms trevligaste piazza oftast fylld med mat och blommor. En kort promenad åt andra hållet, över floden Tibern, når man Trastevere – Roms mest pittoreska område där det kryllar av restauranger och söta gränder.

Mestadels spenderar jag dagarna strosandes på Roms stimmiga gator, och varje gång jag kommer tillbaka till Birgittahuset och den tunga gröna porten slår igen bakom mig är det som om axlarna sjunker två centimeter. Nunnorna håller sig mestadels för sig själva men hela tiden med ett vakande öga på sina gäster. Jag känner mig omhuldad och trygg trots solo mitt i en världsmetropol.

Roms kanske mysigaste torg? Campo de’ Fiori. Foto: Sofia Zetterqvist.

Sugen på att bo i kloster?

Spana in den svenska researrangören Klosterresor som har listat många klosterboenden i Italien men även andra länder, ett annat tips är att googla på ”monastery stay”. Jag bokade genom att mejla Birgittahuset direkt.

Pris: jag betalade 800 kronor/natt inkl. frukost i november 2021. Men priserna varierar mycket över säsong och kan vara minst det dubbla under sommarhalvåret. 


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-04-23
ItalienRestipsHotellRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen