Annons
Annons

1030851.jpg

Restips

Böcker på resan: 5 resor, 5 böcker

En resa kan vara bra. Men den blir alltid bättre om du under tiden läser en skönlitterär bok som utspelar sig längs din resrutt.

Text: Per J Andersson • 2012-09-06 Uppdaterad 2021-07-21

1. De små tingens gud
Husbåt i röda Sydindien

Åk husbåt på sjöarna i sydindiska Kerala. Förhöj upplevelsen med att läsa Arundhati Roys mustiga De små tingens gud. Här slår sig spyflugor “bedövade mot klara fönsterrutor och dör, trögt förbryllade” medan tropiska regnet ser ut som
gevärsskott i den röda jorden. Författaren beskriver kommunistiska Kerala: en “berusande blandning av österländsk marxism och ortodox hinduism, spetsad med en skvätt demokrati.”

2. Irländsk dagbok
Fly & drive på gröna ön

Hyr en bil och kör runt mellan bed & breakfast på västra Irland! På kvällarna läser du Heinrich Bölls Irländsk dagbok som tar dig tillbaka till femtiotalet. Det var fattigt, men stämningen på puben var god: “a lovely day for a Guinness.” Böll betraktar lågtrycken som vandrar in från Atlanten: vatten som “gläder sig åt att äntligen ha kommit fram till människor, hus, fastland, efter att så lång tid bara fallit i vatten, i sig själv”.

3. Odysséen
Öluff i spännande hav

Aldrig gungar dikt på hexa­meter så fint som på däck med Homeros reseskildring Odysséen i handen. Din båtluff i Egeiska havet berikas med sjutton nya dimensioner när du följer Odysseus på hans äventyrliga båtresa mot Ithaka. Tänk på kvinnorna i Santorinis hamn som ropar ut erbjudanden om hyresrum som sirenernas sång och föreställ dig öarnas klippiga kuster som Charybdis bo med frustande virvlar av yrande havsvatten.

4. Vendela i Venedig
Äventyr i sagostaden

Venedig! Finns inget bättre resmål i Europa att resa med barn till. Venedig är ju en sagostad med palats och kanaler, bevingade lejon, mörka prång, och spännande museer. Den känslan spinner Christina Björk vidare på i reseboken Vendela i Venedig. Tioåriga Vendelas Venedigintryck får mig att akut vilja vara där. Voilà! Jag kopierar bokens resa, kliver in i sagans värld och avslutar med kall mandelsirapsmjölk på Café Florian. Så ljuvligt!

5. Kärlek i Europa och Alla vilda
Kafé i bohemiska Paris

På Café de Flore i stadsdelen St-Germain-des-Prés i Paris satt författare från hela Europa och diskuterade. När du sitter där idag och trånar efter nostalgi ska du läsa Birgitta Stenbergs böcker om femtiotalets Paris och få dåndimpen av lustkänslor: “Sedan följde den tidiga morgonen då vi lämnade hotellet med våra kroppar tunga av sömnbrist och svullna av kärlek.”

 Du som läste det här är kanske också intresserad av:


Text: Per J Andersson • 2012-09-06
RestipsInför resanListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top