Annons
Annons
Pristagaren Per J Andersson (med jordgloben) tillsammans med bokens huvudpersoner Lotta von Schedvin och PK Mahanandia samt brittiska förläggarna Juliet Mabey och Novin Doostdar.

Pristagaren Per J Andersson (med jordgloben) tillsammans med bokens huvudpersoner Lotta von Schedvin och PK Mahanandia samt brittiska förläggarna Juliet Mabey och Novin Doostdar.

Restips

Brittiskt reseskildringspris till Vagabondmedarbetare

Uppväxt- och reseskildringen "New Delhi–Borås" av Vagabondmedarbetaren Per J Andersson har utsetts till Marco Polo Outstanding General Travel Themed Book of the Year på en bokprisgala i London.

Text: Redaktionen • 2018-02-02 Uppdaterad 2021-06-22

Brittiskt reseskildringspris till Vagabondmedarbetare

Priset delades ut på onsdagskvällen på Edward Stanford Travel Writing Awards årliga gala i Olympia Arena. Priset är Storbritanniens mest ansedda litterära reseskildringspris och har fått sitt namn från Stanfords, en av världens äldsta bokaffärer, grundad i London 1853, och specialiserad på kartor och reseskildringar.

 ”New Delhi–Borås” kom ut på svenska på Forum förlag 2013 och har därefter översatts till 16 språk, bland annat tyska, franska, italienska, ryska, kinesiska, koreanska och vietnamesiska. Den engelska upplagan, utgiven av brittiska Oneworld 2017, översatt av Anna Holmwood, har titeln ”The Amazing Story of the Man Who Cycled from India to Europe for Love”.

Per J Andersson är en av grundarna av resetidningen Vagabond, där han fortfarande är redaktör och reporter, och utsågs 2010 till Årets journalist av Sveriges Tidskrifter. Hans senaste bok heter ”För den som reser är världen vacker” och kom ut 2017.

Den prisvinnande boken är en dokumentär skildring av en indisk lågkastig killes uppväxt i en by i djungeln och möte med en svensk flicka i New Delhi 1975, ett möte som ledde till att han så småningom köpte en begagnad cykel för att cykla de 700 milen från New Delhi, via Afghanistan och Iran, till Borås för att återförenas med den han älskade allra mest.

Edward Stanford Travel Writing Awards – som tidigare kallades Thomas Cook Travel Book Award – delar ut priser i tio kategorier. Årets priser gick förutom till svenske Per J Andersson till Kapka Kassabova, som är född i Bulgarien men bor i Skottland, för hennes reportagebok ”Borders” (Granta) som handlar om ett sällan skildrat gränsland mellan Turkiet, Bulgarien och Grekland som nyligen härbärgerade stora mängder flyktingar på väg från krigets Syrien till norra Europa.

Även författaren Jan Morris, aktuell med ”Battleship Yamato”, fick pris för sina romaner med en stark känsla av geografisk plats och rörelse. Tidigare pristagare är bland andra brittiska Bill Bryson (”En kortfattad historik över nästan allting”, 2003), Michael Palin, Geoff Dyer, Patrick Leigh Fermor (”Broken Road”, 2014) och amerikanska författaren Paul Theroux, känd bland annat för resereportageboken ”Den stora järnvägsbasaren” (1975). 

Läs mer

Londons bästa indiska restauranger

Odisha – bortom turiststråken 

From India to Europe for love – ”New Delhi–Borås” hemsida

Skaffa boken och läs eller lyssna på ”New Delhi–Borås” på svenska

Läs ”För den reser är världen vacker”


Text: Redaktionen • 2018-02-02
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen