Annons
Annons

Köpenhamn är en bra stad för weekend med barn. Vagabonds chefredaktör Fredrik Brändström tipsar bland annat om Den blå Planet. Foto: Den blå Planet

Restips

Chefredaktören tipsar: 6 barnvänliga aktiviteter i Köpenhamn

Vad ska man göra när man är på semester med barn i Köpenhamn? Vagabonds chefredaktör delar med sig av sina bästa tips.

Text: Fredrik Brändström • 2024-01-16 Uppdaterad 2024-01-18

Köpenhamn är enligt min mening Skandinaviens trevligaste huvudstad! Hit åker jag så ofta jag får chansen, både på egen hand och med familjen. Det är enkelt att ta sig hit med tåg, och det finns få städer som är så inspirerande vad gäller mat, design och arkitektur. Ett minus är såklart priserna. Danmark har länge varit en dyr destination för svenskar men på sistone har valutakursen varit ännu mer till vår nackdel. Ett tips för att hålla nere utgifterna om du är en stor familj är att välja antalet restaurangbesök med omsorg. För lunch är min favorit när jag är här med familjen Torvehallarna, eftersom alla kan välja själva vad de är sugna på för tillfället. Sommartid är Street food marknaden Reffen på andra sidan vattnet är en hit. Här är fem tips på aktiviteter i Köpenhamn som funkar för barn i de flesta åldrar, och även vuxna!

Ett arkitekturhus låter inte så barnvänligt, men är i själva verket ett aktivitetshus nära vattnet med något för alla åldrar. Foto: Kontraframe
Husmodellerna kan vara kul att leka i. Foto: Kontraframe
Scensamtalen om arkitektur kanske ändå är skojigast för mamma och pappa. Foto: Kontraframe

Danskt arkitekturcentrum

Ett arkitekturmuseum kanske inte låter som ett klockrent barnalternativ men detta aktivitetshus nära vattnet har något för alla åldrar. Flera intressanta utställningar om arkitekturens roll i byggandet av Köpenhamn. Här kan man testa VR, spela spel eller ta en tur på den 40 meter långa rutchkanan. Själva huset, som invigdes 2018 är ett arkitektoniskt mästerverk i sig och från fiket på takterrassen har man utsikt över hela staden.

Öppet alla dagar 10-18, torsdagar 10-21.

Tivoli ligger granne med Huvudbangården. Och vi lovar, de backiga tågresorna inne på nöjesparken ger dig mer pirr i magen än den som tog dig från Sverige till Köpenhamn.
Tivoli är en oas mitt i centrala Köpenhamn.

Tivoli

Kanske ett självklart tips, men en barnguide till Köpenhamn är inte komplett utan Tivoli. Klockrent läge mitt i stan och strosvänlig parkmiljö gör ärevördiga Tivoli till Skandinaviens trevligaste nöjesfält, även för den som inte gillar gastkramande åkattraktioner. Dessutom kan man äta gott inne på området, t ex på pizzastället Anarkist och burgarhaket Gasoline Grill. Sommartid har de ofta utomhuskonserter med kända artister.

Tivoli är stängt under vintern och öppnar igen 22 mars.

Du sköna nya undervattensvärld. Glastunnlarna inne i akvarierna på Den blå planet får garanterat tumme upp av barnen.

Den blå planet

Strax innan flygplatsen Kastrup ligger Nordeuropas största akvarium, Den blå planet. Ta tåget hit och fascineras av fiskar och andra vattendjur från hela världen. Här finns pirayor, elektrisk ål, sälar och uttrar som matas vid givna tidpunkter inför publik. Ett tips är att boka biljett online, det är ofta billigare. Har du mindre barn rekommenderas att ta med en hopfällbar paraplyvagn. Det är tillåtet att ta med sig mat och äta utomhus eller i picknickrummet.

Den blå planet är öppet alla dagar 10-17, måndagar 10-21.

Nørrebroparken har en suverän lekplats där du och barnen kan leka Lilla Prinsen, barnboken som ju bygger på Antoine de Saint-Exupéry flygplanskrasch i Sahara.

Nørrebroparkens lekpark

Köpenhamn har gott om fantasifulla och kreativa lekplatser som tilltalar både vuxna och barn. I hippa Nørrebro finns stans största lekpark med Bermudatriangeln som tema. Här kan man leka bland vrakdelar av flygplan och skepp. För äldre barn finns möjlighet att spela pingis, fotboll och basket. Ett bra (och helt gratis) tips särskilt för dig som har mindre barn! I närheten ligger Jaegersborgsgade, en av Köpenhamns trevligaste gator med bra shopping, barer och kafeer.

Hyr en egen båt i Islands Brygge och ta dig runt vattenvägen.

Hyr båt eller cykel

För lite äldre barn är det en hit att hyra cykel, få städer är så cykelvänliga som Köpenhamn. Med en hoj tar man sig snabbt mellan stadens olika stadsdelar och kan göra utflykt ut till badstränderna på Amager (sommartid). Annars kan det vara en hit att hyra en egen eldriven båt i Islands Brygge och upptäcka Köpenhamns sevärdheter från vattnet. Dock så måste man vara över 18 år för att få styra båten.

Go Boat har öppet från 11.30-16 tor–mån under vintern, på sommaren utökas öppettiderna.

Vetenskap behöver inte vara vuxen-gravallvarligt, utan kan också presenteras på ett barnsligt kul vis. Foto: David Trood
Experimentarium kan vara kul för alla med barnasinnet i behåll, oavsett biologisk ålder. Foto: David Trood

Experimentarium

Späckat ”science center” på tre våningar strax norr om Köpenhamn. Här kan man göra experiment och lära sig om teknik och fysik. Tips! Åk hit precis då de öppnar eller efter lunch då förmiddagarna ofta är stimmiga. Samt för att hålla ned kostnaderna, ta med mat och dryck.

Experimentarium är öppet varje dag 9.30-17.

Läs också:

Köpenhamns hetaste restauranger, kaféer och barer

Köpenhamns hetaste hotell


Text: Fredrik Brändström • 2024-01-16
RestipsChefredaktören tipsar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen