Annons
Annons
En person blickar ut över staden Barcelona

Följ med på en guidad tur genom Barcelona. Foto: GettyImages

Restips

En historisk promenad genom Barcelona

Barcelona har stränderna, fotbollen, värmen och sin mångåriga historia – bland annat inbördeskriget som splittrat spanjorerna.

Text: Per J Andersson • 2022-03-06 Uppdaterad 2022-03-11

Spanien hade haft en vänsterregering i fem år när det 1936 var val. Ännu en gång vann socialistiska Folkfronten som stöddes av liberalerna. Men på sommaren det året tyckte militären, med general Franco i spetsen, att det fick vara nog. De avsatte regeringen. Inbördeskriget var ett faktum. Även i Barcelonas gränder där vi nu sitter och sippar på cava rasade striderna.

Följ med på en guidad promenad för att lära dig mer om kriget som fortfarande splittrar spanjorerna. Guiden är den bästa man kan få för pengar: britten Nick Lloyd, författare till boken Forgotten Places (finns i nätbokhandeln). På hemsidan thespanishcivilwar.com kan vem som helst boka en privat tur med Nick Lloyd som guide.

Plaça de Catalunya:

Fascisterna är på väg

Militären har avsatt vänsterregeringen i Madrid, men på Hotel Colóns fasad på norra sidan av torget Plaça de Catalunya, där det nu ligger en Applebutik, hänger bilder av Lenin och Stalin. Tävlande, åskådare och turister från hela Europa har samlats inför invigningen av Folkets Olympiad, en antirasistisk motpol till Hitlers nazist-OS i Berlin. Men nu ljuder fackföreningarnas varningssirener över torget. Fascisterna var på väg. Tävlingarna får ställas in.

Adress: Plaça de Catalunya

La Rambla 138:

En stridande George Orwell

På hotellet som idag heter Toledano checkade den brittiske författaren George Orwell och hans fru in annandag jul 1936 – fast då hette det Continental. Orwell är här för att strida på vänstersidan. Barcelona är ett motståndfäste. Spårvagnarna som skramlar fram på boulevarderna är målade i syndikalistiska färgerna rött och svart. Ur megafoner strömmar revolutionssånger.

Adress: La Rambla 138

La Rambla 122:

Kommunistpartiets högkvarter

Där Passage de la Rambla och lägenhetshotellet Citadines Ramblas nu ligger fanns då Casa Lenin där kommunistpartiet Poum hade sitt högkvarter. Hit gick Orwell varje dag för att få senaste informationen om kriget. Senare får han rollen som krypskytt och ligger på taket till Konstakademin på andra sidan gatan och skjuter mot de som attackerar Poums kontor.

Adress: La Rambla 122

Barockkyrkan på Plaça de Sant Felip Neri som fascisterna bombade. Foto: Getty Images

Plaça del Pi 7:

Hot från kyrkan

Framför kyrkan Basílica de Santa Maria del Pi finns idag marknadsstånd som säljer honung, ost och olivolja. Då tog sig anarkister in i kyrkan, plockade ut gamla dödskallar och klädde sig i prästkläder för att göra narr av katolicismen, eftersom biskoparna sagt att man ”hamnade i helvetet om man höll på vänstern”.

Adress: Plaça del Pi 7

Plaça de Sant Felip Neri:

Bombflygens offer

Här ligger en barockkyrka. När sirenerna den 30 januari 1938 varnar för italienska diktatorn Mussolinis bombflyg (som stödde spanska fascisterna) flyr barn från ett barnhem in i kryptan. 42 av dem dödas av bomberna. Än idag kan man se håligheterna i kyrkans väggar efter bombningarna.

Adress: Plaça de Sant Felip Neri

Cervecería La Llibertaria:

Brutus öl

Vi avslutar promenaden med ett glas av hantverksölet Brutus i baren Cervecería La Llibertaria som var tillhåll för vänstersidan. På väggarna hänger affischer med slagordet ¡No Pasaran!, teckningar av kvinnliga soldater och flaggor för organisationerna som förgäves krigade mot Franco (som i slutändan vann inbördeskriget).

Adress: Carrer dels Tallers 48

  • Boktips: Hyllning till Katalonien från 1938 av George Orwell. Boken är filmatiserad av Ken Loach och har då titeln Land och frihet.

Text: Per J Andersson • 2022-03-06
RestipsSpanienBarcelonaGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top