Annons
Annons
Gondol i trä i Finland

Ta bastun upp på bergstoppen. Foto:

Finland

Gondol-bastu får dig att svettas i skidliften

Ta den finska bastu-upplevelsen till nya höjder. Vad sägs om att svettas i liften på väg upp i skidbacken?

Text: Helle Kikerpuu • 2021-12-20 Uppdaterad 2021-12-20

Vi vet alla att bastu är heligt i Finland. Till och med Unesco vet det, och har därför har valt att lägga till finskt bastubad till listan över immateriella kulturarv, dvs kulturuttryck som måste skyddas och bevaras för framtiden.

När man reser till Finland finns det därför bastubad på alla möjliga platser; fjällhotellen, stugorna, mitt i skogen och mitt i Helsingfors. Men missa inte världens enda gondol-bastu. Det är Sauna Gondola som erbjuder denna unika upplevelse. Resan i den dinglande bastun avgår från toppen av berget Ylläs, rymmer fyra personer och tar 20 minuter.

Upp till 12 personer kan boka bastun för 2 timmar efter att skidanläggningen stängt för dagen. Varva gondol-bastun med att hänga i spaanläggningen på toppen av berget där det finns en lounge, en bastu till (såklart) samt en utomhus-jacuzzi med fantastisk utsikt. Själva gondol-bastun är utrustad med en liten lucka ifall man skulle behöva frisk luft och inför turen kan man ta med en kall öl från loungen.

Är man uppemot 12 personer kanske inte heller prislappen är för skrämmande. Den landar nämligen på 1350 euro, vilket motsvarar omkring 13 800 svenska kronor.

En tjej i linbanebastun med handduk runt sig.
Från bastun har man en fantastisk vy över skidbacken och den omkringliggande skogen med sjöar och små byar. Foto: Ylläs Ski Resort
Linbanebastun i liften med en röd gondol framför.
Bastun finns att boka för 12 personer i 2 timmar efter att skidanläggningen stängt för dagen. Foto: Ylläs Ski Resort
Fyra personer i en jacuzzi utomhus.
Mellan turerna med linbastun kan man sitta i jacuzzin. Kanske har man tur och se norrsken? Foto: Visit Ylläs

Ylläs ligger i Lappland, alldeles intill svenska gränsen, och är Finlands största skidort. Här finns ett brett utbud på vinteraktiviteter, från skidåkning och längdåkning till skoter- och norrskensturer. Så efter bastun har man en uppsjö av aktiviteter att sätta tänderna i.


Text: Helle Kikerpuu • 2021-12-20
FinlandRestipsVinterresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen