På Lesothos högland är ponny det bästa färdsättet.

Lesotho

Guide: Lesotho från hästryggen

Vagabonds guide till pony trek i Lesotho.

Text: Karin Wallén • 2015-11-14

Snabbfakta Lesotho

Huvudstad: Maseru.
Invånare: cirka 2 miljoner.
Språk: sesotho, men även ­engelska, zulu och xhosa.
Valuta: 10 loti = 5,80 kr.
Visum: upp till 14 dagars ­vistelse går bra utan visum.
Landsnummer: +266.
Tidsskillnad: +1 (vinter), 0 (sommar).

Resa dit

Den billigaste varianten är att flyga till Johannesburg, med exempelvis British Airways och Turkish Airlines, pris från drygt 5 000 kr t/r. Därifrån går buss via Bloemfontein (flera om dagen från Johannesburg, och ett flertal bussbolag att välja bland på bussterminalen), där man kan ta ytterligare en buss till Maseru, som är huvudstad i Lesotho. Det går också att flyga från Johannesburg till Maseru, med South African Airlines (flysaa.com) och Airlink (flyairlink.com). 

Resa runt

Minibuss. Minibustaxi är det vedertagna sättet att ta sig fram kollektivt. Det är billigt, men det tar tid. Du kommer att trängas med både passagerare och bagage och bussen åker inte förrän den är full. Det kommer dock att bli en upplevelse att minnas och det är inte dyrt – några timmars resa mellan två städer går på runt femtiolappen. 

Hyra bil. Fungerar också, men var beredd på att vägarna inte alltid är de bästa. Att färdas över Sani Pass, på väg från Lesotho ned mot Durban på Sydafrikas östkust, är en fantastisk upplevelse med vacker utsikt över serpentinvägens vindlande nedstigning. Men vägen dit på Lesothosidan har en del att önska vad gäller underhåll. Om du hyr bil i Sydafrika måste du se till att ha tillstånd att resa in i Lesotho, det vill säga att försäkringen gäller även där. 

Guide: Lesotho från hästryggen
Gröna landskap och veckade berg.

Bo

Vårt val: Semonkong Lodge, placeofsmoke.co.ls, i byn Semonkong har mysigt och smakfullt inredda stugor. Restaurangen i huvudbyggnaden kan vara en av de bättre du hittar i Lesotho. 

Victoria Hotel, Kingsway Maseru. Tel +266 223 136 87. Ett medelstandardsalternativ i huvudstaden Maseru.

Mat och dryck

Det finns ingen stor restaurangkultur i Lesotho, som är ett fattigt land där få utanför storstaden har råd att gå ut och äta. Majsgröten pap-pap är en basvara i hushållen, och söker du menyer i Maseru stöter du sannolikt på en hel del kycklingbaserade rätter.

Restaurangerna utanför huvudstaden Maseru finner du helt enkelt på hotellen, där menyn ofta är västerländsk, kötträtter ackompanjerade av pommes frites, och gärna en engelsk frukost att börja dagen med. Ölsjapp, däremot, kommer du att hitta även i de mindre byarna. Den lokala ölsorten heter Maluti. 

Guide: Lesotho från hästryggen
Sadelväskorna packas, och ridturen kan börja.

Rida

Att rida – pony trek – är ett traditionellt sätt att ta sig fram i Lesotho. På landsbygden Ù�r det så man tar sig från en by till en annan. Hästarna är ganska små, men starka. Man ska ändå inte glömma att de inte ska belastas med en tung kropp för länge, och behÙ?ver vila mellan varven. Det går att välja mellan flera olika varianter av ridturer på en, två eller flera dagar. 

Du bor bekvämt på lodgen, och får oftast vara beredd på lite mer spartanskt boende ute på landsbygden om du väljer en flerdagstur. Ibland kan du välja mellan att ta med egen mat på turen eller lÙ�ta arrangören packa åt dig, mot betalning. Se i det senare fallet till att det finns tillräckligt med mat med för -vistelsen och antalet personer.

Arrangörer

Här är några ridarrangörer med gott rykte (och en rad andra aktiviteter till buds, till exempel bergsklättring, mountainbike och fiske): 

Malealea Lodge, malealea.co.ls. Övernattningsturer till häst kostar drygt 320 kr per dag med övernattning på landsbygden. Priset är per person för en grupp på två personer, maten köper du och tar med själv.  

Semonkong Lodge, placeofsmoke.co.ls. Två dagar och en natt kostar 330 kr om man tar med egen mat, annars kan man köpa med matpaket för 120 kr.

Sani Lodge och Drakensberg Adventures, sanilodge.co.za. Ligger i Sydafrika, men alldeles nära gränsen och Sani Pass. Arrangerar ridturer in i Lesotho. Två dagar kostar ca 1 700 kr för två personer.

Guide: Lesotho från hästryggen
Snö i Afrika? Jo det finns!

Missa inte!

Vacker väg. Har du vägarna förbi Lesotho när du är i Sydafrika, missa då inte att åka landvägen ner till Durban på kusten, via natursköna Sani Pass.

Missa gärna!

Att ha ett tajt planlagt schema. Ingenting (spe-ciellt inte kollektivtrafiken) går enligt tidtabell i Lesotho. Det är bara att anpassa sig.

3 andra äventyr i Lesotho

1. Klättring. I det land i världen som har högst lägstapunkt finns det förstås en del berg att ta sig an. Bland annat kring Semonkong finns basaltklippor som bjuder in till klippklättring. Guider kan arrangeras av Semonkong Lodge men klätterskor tar du med själv.
placeofsmoke.co.ls

2. Mountainbike. Med sina gröna vidder och sin kuperade men ändå framkomliga terräng är Lesotho perfekt för mountainbike. Du kommer ut i natur och landsbygd på samma sätt som till häst, men får jobba för det. 
mountainbikelesotho.co.za

3. Skidåkning. Skidor i Afrika? Jodå. I Lesotho finns faktiskt en skidanläggning, Afri-Ski, som förutom några ganska snälla nedfarter nyligen investerat i en snowboardpark för att hotta upp vintersäsongen. På sommaren finns här möjlighet att såväl vandra som åka enduro. 
afriski.net

 

Guide: Lesotho från hästryggen

Lesotho – ridtur ovan molnen

Quiz: 11 huvudstäder du antagligen aldrig hört talas om


Text: Karin Wallén • 2015-11-14
LesothoRestipsAktiv semesterGuide

Scroll to Top