Paret reste genom Europa längs samma rutt som de gjorde för 40 år sedan – en resa som bjöd på stadspuls, italienskt kustliv och sevärdheter. Foto: Lena Nyblad och Ola Liljedahl/Getty Images
Guide till parets tågluff i Europa
Lena Nyblad och Ola Liljedahl tågluffade för nästan 40 år sedan. Nu gav de sig ut på en nostalgisk tågluff i sina egna fotspår. Här är deras bästa tips längs vägen.
Så reste vi
Rutten vi följde var i stora drag denna: Köpenhamn, Hamburg, Tübingen, Genève, Nice, Menton, La Spezia, Bolzano, Innsbruck, Balatonsjön, Zagreb, Rijeka, Trieste, Milano, Nice, Avignon, Troyes, Amsterdam, Hamburg, Köpenhamn.
Läs också tillhörande reportage: På luffen igen – följ parets tågluff genom Europa
Tågluffarkort
Vi köpte varsitt Interrail Global Pass med 15 resdagar inom två månader som kostar 5 902 kr för seniorer från 60 år och uppåt, 6 523 kr för vuxna 28–59 år och 4 964 kr för ungdomar 12–27 år. Vi åkte i slutet av september och kom hem en bit in i november. Ett par kortare sträckor betalade vi istället för att utnyttja en resdag. Beställ online på exempelvis europarunt.se.
Så tänkte vi före resan
Planen var att göra om en tågluff som vi gjorde 1986. Vi valde bort nattåg. Dels för att vi visste att vi hade mycket jobb att göra och vet att tåg på dagen är bra arbetsplatser, dels för att slippa boka sovplats långt i förväg på de populära nattsträckorna. Friheten kändes viktigare. Vi valde ryggsäck trots att många faktiskt tågluffar med rullväskor.
Så tänkte vi efter resan
Vi lyckades göra om resan till cirka 80 procent – men lite sjukdom tvingade fram ändringar (att få sjukvård funkade smidigt i Frankrike med EU-kortet från Försäkringskassan). Att jobba på tåg fungerade fantastiskt. De flesta tåg hade bra eller hyfsat bra wifi. Ett par sträckor skulle det ha varit skönt att åka på natten – men då hade ett visst mått av frihet gått förlorad. Ryggsäck kändes bra, viktig symbolik som lockade fram känslor från förr.
Lär av våra misstag
1. Vi bokade i början långa sträckor med flera byten och lät RailPlanner bestämma. Det innebar ofta bara 5, 10, 15 minuter för att byta tåg – och med lite försening föll hela rutten. Flera gånger. Senare valde vi avgångar med lite mer bytestid.
2. Vi förlitade oss också på RailPlanner tills vi insåg att tågresor som skulle ta fyra timmar med flera byten gick på 45 minuter om man tog en buss. Vi insåg också ett par gånger att RailPlanner inte ”visste” att en avgång var inställd – men upptäckte att tyska DB Navigator-appen hade full koll.
3. För att spara pengar, och ha friheten in i det längsta, bokade vi ofta hotell, hostel eller Airbnb samma dag. Betalar man direkt, utan möjlighet till återbetalning, blir det ju dessutom billigare – tills man missar sista tåget till en stad och därmed har kastat bort en hotellnatt.
4. Vi gick ibland på det-löser-sig-ombord-mentalitet när det gällde att boka platsbiljett. Några gånger funkade det efter lite muttrande – men efter en dyr straffavgift tog vi oss tid till att boka biljett där det behövdes.
Boende
Skaffa konto på hotels.com eller booking.com. Alla har varianter av samma sak: du får liten rabatt, kan bli uppgraderad och får ungefär var tionde natt gratis. För att känna friheten valde vi att inte boka i förväg. Många gånger kollade vi priset på hotels.com för att sedan jämföra pris på hotellets eller hostelets egen hemsida och välja det billigaste. Ett par gånger när vi bokade på airbnb.se blev det lite strul kring nycklar, även om det löste sig. Tänk på att helgpriser på populära platser kan vara dubbelt så dyrt som vardagar. Här är tre bra boenden längs vägen:
Teatro Suite & Rooms, Rijeka
Bara några få rum några trappor upp i ett gammalt hus i kroatiska Rijeka. Frukost (eller kvällsdrink) i deras bar, som känns familjär med massor av stamgäster. Några minuters promenad till allt. Och redan vid incheckningen bjuds vi på lokala likören Aura och orden: ”Säg bara till om ni vill ha mer, allt blir vackrare med lite Aura.” teatro.com.hr
Aparthotel Adagio Nice Promenade des Anglais, Nice
Läget är kanon på strandpromenaden, tjugo minuters promenad från gamla stan i Nice. Hotellet är ingen dröm, utan en kedja (finns flera Adagio bara i Nice). Men prisvärd lägenhet med bra kök och en skön takterrass. 179 Promenade des Anglais, adagio-city.com
Swanky Mint Hostel
Ett av Zagrebs mest populära hostels, gömt i en gränd mitt i stan. Trevligt och socialt som bara ett hostel kan vara. Vandrarhemmet hänger ihop med restaurangen SOI Fusion Bar som ofta är fullbokad – men värd att boka eller hoppas på en barplats. stayswanky.com
3 favoriter längs vägen
Zagreb
Kroatiens huvudstad visade sig vara supertrevlig. Vi bodde centralt och blev snabbt en del av det stora folklivet, där de flesta kan prata engelska. Fantastisk turistbyrå på torget, med kunnig personal, som hade öppet från tidig morgon till sen kväll.
Tübingen
Det första par vi mötte berättade att Tübingen kallas ”romantikens stad”. Bara en sån sak! Myllrande, och ungt, gatuliv med floden Neckar som en pulsålder.
Troyes
Liten (60 000 invånare) gammal korsvirkesstad som en gång var huvudstad i Champagne. Seine rinner smal genom staden långt innan den blir bred i Paris. Relativt lite turister, jämfört med mer kända franska städer, och därför känns den verkligen fransk.
3 snabba tips
1. En klassisk Europakarta i papper är inte fel för att få ett bättre helhetsgrepp.
2. Cash är kung på ungerska landsbygden.
3. Gör dig besväret att lämna tågstationen om det är ett par timmars väntan. En kaffe i ett halvtomt hörn i Milano är roligare än en kaffe inne på en bullrig station.
VILL DU LÄSA ÄNNU MER?
Vi tar dig världen runt
Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.
Text: Lena Nyblad & Ola Liljedahl • 2024-05-07
Europa • Restips • Guide • Tågresor