Annons
Annons
Foto: Sara Arnald.

Foto: Sara Arnald.

Puerto Rico

Miniguide: Puerto Rico

Boende, restauranger och upplevelser i Karibiens stolthet Puerto Rico.

Text: Karin Wallén • 2015-08-31 Uppdaterad 2021-06-23

Snabbfakta

Storlek: 9 104 km2 (som tre Gotland).
Invånare: 3,6 milj.
Huvudstad: San Juan.
Högsta berg: Cerro de Punta, 1 339 m ö h.
Landsnummer: 1-787 och 1-939.
Politik och statsskick: parlamentarisk demokrati med egna val, ändå en del av USA.
Klimat: tropiskt med runt 30° året runt.
Bäst tid att resa: jan–mars regnar det minst.

Resa dit

Ofta krävs mer än ett byte för att ta sig till Puerto Rico. En t/r-biljett från Sverige kostar från drygt 6 000 kr. Från Florida går många flyg för så lite som en tusenlapp med lågprisflyg som Jet Blue och Spirit.

Ta sig runt

I huvudstaden San Juan fungerar lokalbussar och pendeltåg fint. På bussen krävs jämna mynt som du placerar i ett nedkast vid ingången. Det brukar kosta 50–75 cent (motsvarande 4–6,50 kr) per resa i stan. För att ta pendeltåget laddar du ett kort som du köper i automat. En resa till Rio Piedras i södra delen av stan kostar 75 cent.

Tyvärr är kollektivtrafiken för längre sträckor under-utvecklad. Det finns bussar, publicos, som är mer som delade taxibilar som går oregel-bundet. Det finns även privata shuttle buses som går att beställa från vandrarhem. 

De flesta kör hyrbil, och trafiken och vägarna är helt okej, speciellt utanför storstadsområdet. Hyrbilsfirmor finns både på flygplatsen och i hotellområdet Condado strax öster om gamla stan i San Juan. 

Bo

San Juan: Posada San Francisco Guest House, Calle San Francisco 405, posada-colonial-puertorico.com. Perfekt läge vid Plaza Colón i gamla stan. Dubbelrum cirka 250 kr.

Vieques:  Ezperanza Inn, Tel. 787 741 22 25, esperanzainn.com. Hemtrevligt och bekvämt. Dubbel ca 600 kr.

Lazy Hostel, tel 787 741 55 55, lazyhostel.com. Ett billigare alternativ. Logi i sovsalarna kostar från 160 kr och dubbelrum ca 420 kr.

El Yunque: Casa Cubuy Ecolodge, casacubuy.com. Trevligt guesthouse med underbar frukost och fin utsikt i slutet av en slingrande väg. Här börjar djungeln och södra delen av nationalparken El Yunque. Dubbelrum ca 850 kr.

Miniguide: Puerto Rico
Varje helg är det helstekt gris som gäller, på Pork Highway.

Äta och dricka

Matkulturen i Puerto Rico är lik den på grannön Domini-kans-ka republiken, men en fläkt av Sydamerika finns också här. Mofongo är mosad, till-lagad matbanan med eller utan stekt fläsk, ibland osande av vitlök, är ett gott tillbehör till kyckling. Arroz con Gandules är ris med pigeon peas (duvärtor), fläskkött och sofritosås.

Gatumat med puertoricanska specialiteter som alcapurria (friterad deg gjord av bland annat matbanan och yucca, med kryddat kött som fyllning) och bacalaítos (friterad fisk) hittar du här och där, men inte minst i kioskos i staden Luquillo i nordost. Skaldjur och fisk hittar du färskt vid kusten. 

Ölen du finner överallt är Medalla, annars är det rom som gäller. Bacardi har sin stora fabrik i San Juan (den går att besöka) men det finns mer spännande rom-sorter. Testa gärna en flaska mörk Ron del Barrilito.

Prisläge

På turisttäta platser och fina restauranger är priserna jämförbara med USA, men på små lokala ställen blir det billigare. Räkna med att en huvudrätt går på minst 50 kr och uppåt.
I gamla San Juan går en rom-drink på 70–80 kr, medan en grogg längs Pork Highway kostar 15 kr. En latte i stan kan kosta 25 kr, medan en kaffe från ett litet hål i väggen i Rio Piedras går på 3 kr. 

Miniguide: Puerto Rico
Sköna baren La Factoria, i San Juans gamla delar.

Missa inte!

Vieques. En fascinerande ö där du kan ha orörda stränder nästan helt för dig själv. 

Missa gärna!

Yauco. Kaffestad som slagit på stort med offentlig konst som liknar kaffebönor och kaffekoppar. Kaféerna, däremot, är väldigt få och väldigt tråkiga.

Miniguide: Puerto Rico
Enorma krabbor – ingen ovanlig syn på Vieques.

3 upplevelser i Puerto Rico

1. Mareld på Vieques. Både i Fajardo och på ön Vieques, båda på östkusten, finns så kallade Bioluminescent Bays, där marelden trivs och syns som glittrande guldkorn i vattnet när mörkret faller. I Mosquito Bay ordnas kajakturer av Black Beard Sports (blackbeardsports.com) och Vieques Adventures (viequesadventures.com).

2. Gris på Pork Highway. På helgerna vallfärdar folk från hela Puerto Rico till Guavate, som ligger precis utanför byn Cayey. På populära Lechonera Rincón Boricua (facebook.com/Lechonera-El-Rincon-Boricua) kostar en bit helstekt gris med tillbehör ca 55 kr.

3. Djungel i El Yunque. Puerto Ricos regnskog har ty-värr gått några hårda duster mot mänskligheten. Men i nationalparken El Yunque är den numera skyddad för framtiden. Den norra delen av El Yunque är mest besökt. För vildare upplevelse testa södra sidan. Montaña Explora/El Yunque Adventure Tours ordnar utflykter, elyunquedaytrips.com. 

 

Miniguide: Puerto Rico

Puerto Rico: Karibisk stolthet i landet mittemellano

15 magiska ljusfenomen som kommer att förtrolla dig


Text: Karin Wallén • 2015-08-31
Puerto RicoRestipsGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top