Annons
Annons
Öl och umgänge på Cheers dubbeldäckarbuss. Foto: Anders G Warne.

Öl och umgänge på Cheers dubbeldäckarbuss. Foto: Anders G Warne.

Bosnien och Hercegovina

Guide: Sarajevo

Vagabonds guide till Bosnien och Hercegovinas huvudstad. Tips på saker att göra, äta och hotell i Sarajevo.

Text: Karin Wallén • 2016-10-14 Uppdaterad 2021-06-23

Snabbfakta Bosnien – Hercegovina

Huvudstad: Sarajevo (ca 600 000 invånare). Invånare: 3,8 miljoner. Språk: bosniska, serbiska och kroatiska. Religon: till störst del mu­sli­mer­, men också ser­bisk-ortodoxa, katoliker, prote­stanter och judar. Valuta: 1 konvertibel mark = 4,60 kr. Landsnummer: 387. Bäst tid att resa: vinter för skidåkning, sommar för vandring och skönt uteserveringsliv. Augusti är den hetaste månaden­, medan början av sommaren bjuder på mer bekväma­ temperaturer.

Resa dit

Norwegian kör direktflyg Stockholm–Sarajevo. Ett annat billigt alternativ Ù?r till exempel Turkish Airlines via Istanbul, som också flyger från GÙ�teborg och Köpenhamn. Från 2 000 kr t/r. 

Ta sig runt

Sarajevo är en liten stad och stadskärnan är lätt att promenera i, från gamla stan med sina gränder, längs med den större gågatan Ferhadija, och bort till shoppingcentret BBK. När du ska ta dig längre bort finns både spårvagnar och taxi-bilar. De senare är billiga, lätta att stoppa på gatan och kör på taxameter.

Bo

Vårt val: Travellers Home Hostel, Cumurija 4. Tel 070 242 400. Trevligt vandrarhem med enkla men fräscha rum och bra allmänutrymmen. Dock några trappor och ingen hiss. Lugn avkrok nära gågatan och katedralen. Dubbelrum
ca 340 kr. 

Garni Hotel Konak, Mula Mustafe Baseskije 54, konak.ba. Trevligt boende i gamla stan. Dubbelrum från 500 kr.

Hotel Europe, Vladislava Skarica 5, hoteleurope.ba. Klassiskt och välkänt hotell byggt under den österrikisk-ungerska eran i slutet på 1800-talet. Dubbelrum från 1 200 kr. 

 

Guide: Sarajevo
Flärdfullt och anrikt på Hotel Europe

Äta och dricka

Såvida du inte är vegetarian kommer du inte undan: cevapcici är balkanmaten som måste upplevas på plats. Dessa kolgrillade köttfärsfingrar ska ätas i pitabröd, med hackad lök och kanske en klick kajmak (oströra). 

Sarajevoborna själva rekommenderar Zeljo på Kundurdziluk i Bascarsija (gamla stan). Gott och klassiskt, men förvänta dig inte en öl att dricka till. Ta gärna en yoghurt istället! 

Det vi tycker är vanlig frukostmat är svårt att hitta i gamla stan, men goda filodegspajer till morgonkaffet hittar du i mängder på och runt gatan Bravadziluk, bakom Bascarsijskamoskén i gamla stan.

Guide: Sarajevo
Cevapcici ’? ett måste!

Slentrianmässigt brukar vi kalla allt som är instoppat i filodeg och säljs på gatan på Balkan för burek, men vill du prata som man gör i Sarajevo så kallar du endast den med kött i för burek. Den med spenat heter zeljanica, den med ost kallar vi simica och den med potatis krompirusa

Den lokala ölen i Sarajevo heter Sarajevsko och finns i olika nyanser och smaker. För att testa dem alla, bege dig till bryggeriet (se nedan under ”Barer och kaféer”).

Bra barer och kaféer i Sarajevo

Zlatna Ribica, Kaptol 5 (nära den eviga lågan). En bar som bokstavligt talat är fullsmockad, och inte bara med folk, utan med prylar och antikviteter- från golv till tak. Populär bland turister, och värd ett besök bara för att ha sett det. Namnet betyder guldfisk, och en sådan finns här också, såklart. 

Guide: Sarajevo
Baren Zlatna Ribica, för alla som älskar kitsch.

Linea M, Obala Maka Dizdara. Ett totalt icke-turistiskt alternativ till Zlatna Ribica, beläget strax intill den pampiga konstakademin. I denna inrökta, men mysiga, källarbar, känner du dig som en gäst hos damen som driver stället. Överbelamrat med väggur, tavlor, prydnader och annan vardagsrumskitsch. 

Cheers, hörnet Saliha Hadzihuseinovica/Zelenih Beretki. Populär pub med tillhÙ�rande dubbeldäckarbuss. Livemusik och mycket folk, men bara en ölsort: Karlovacko.

I samma gathörn och kvarter finns flera andra barer.

Guide: Sarajevo
Sötsakerna har ett eget gat­hörn i Sarajevo: Slatko Cose har konditorier­ ­åt alla håll.

Sarajevska Pivara, Franjevacka. På andra sidan floden ligger bryggeriet som producerar stadens lokala ölsort, Sarajevsko. Här finns en stor, pampig bar med både mat och dryck. 

Söta hörnet, Slatko Cose, är en gatukorsning (hörnet Saraci/Gazi Husrev-Begova) mitt inne bland gågatorna i gamla stan där du hittar tre konditorier med traditionella godsaker: Ramis, Demirovic och en som heter just Slatko Cose. Testa till exempel kadaif, en trådig sötsak.

En finfika i klassisk miljö tar du på Becka Kafana, på anrika Hotel Europe, Vladislava Skarica 5. En fläkt av det österrikiska arvet. Flärdfullt, stort och klätt i kungablå tyger.

Guide: Sarajevo

Missa inte

Utsikten. Ta dig upp, antingen till gula fortet, Zuta tabija, eller ännu längre upp – till vita fortet, Bijela tabija, strax innan solen går ner. Att se staden från ovan och höra minareternas böneutrop är en högtidsstund. 

Missa gärna

Blyinfattade kaffekannor. En del kaffekannor (dzezva) från souvenir-butikerna kan ha bly i beläggningen inuti. Några mindre butiker på gatan Kovaci har rekommenderats som lämpliga för kaffe-bruk. 

3 utflykter kring Sarajevo

1. Krigstur
För vissa kan det kanske låta osmakligt att göra arrangerade turer i spåren av ett krig. Men det här är en del av Europas nutidshistoria och vill man försöka förstå det som hände i Sarajevo är en guidad tur att rekommendera, med besök vid bland annat tunnlarna som försåg staden med förnödenheter under ockupationen. Turer finns bland annat hos sarajevoinsider.com 

2. Vandring eller skidor
Den alpina skidåkningen på OS-bergen Bjelasnica och Jahorina låter inte skämmas för sig, när snön finns där. Men under sommaren är det dessutom fint att vandra. Särskilt Bjelasnica är ett vackert vandringsområde, där man bland annat kan ta sig till den isolerade bergsbyn Lukomir. Turer finns hos bland annat greenvisions.ba

3. Forsränning
Vill man uppleva naturen i all sin prakt, men i ett mer adrenalinfyllt paket, så finns den forsande Neretvafloden till förfogande. Forsränningsäventyr lite utanför stan, där vattnet strömmar fram mellan klippor och berg, förbi stränder och vackra vyer. Turer finns hos bland annat sarajevofunkytours.com 

Guide: Sarajevo

Text: Karin Wallén • 2016-10-14
Bosnien och HercegovinaRestipsWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen