Annons
Annons

media-Vega_20

Restips

Guide till nordnorska äventyr på Vegaöarna

Så är vädret på Vegaöarna, så tar du dig dit och så bor du. Plus tips på andra norska äventyr.

Text: Mats Wigardt Foto Michael Engman • 2023-07-27 Uppdaterad 2023-07-27

Väder & Vind på Vega

Tack vare Golfströmmen har Vegaöarna ett betydligt mildare klimat än andra delar av världen på samma breddgrad. Öarnas kustklimat ger milda vintrar och behagligt svala somrar. Januari och februari är de kallaste månaderna med en medeltemperatur på –1°C. Juli och augusti är varmast med en medeltemperatur på 13°C. Maj och juni är de torraste månaderna med 57 millimeter regn i genomsnitt. Som mest regnar det i oktober. Även om öarna ligger söder om polcirkeln kan man uppleva riktigt ljusa nätter om somrarna, och det är inte ovanligt med norrsken om vintrarna.

Läs också: Reportaget om äventyr på Vegaöarna!

Var?

Vegaöarna ligger i Nordland fylke ett stenkast från Polcirkeln. Här finns fler än 6 500 öar, kobbar och holmar att utforska. 2004 kom Vegaöarna (och Lånanöarna) med på Unescos världsarvslista – ett internationellt erkännande av hur öborna upprätthållit ett hållbart levnadssätt i generationer genom sin unika metod att skörda ejderdun.

Ta dig hit

Vi tog Hurtigruten till Brønnøysund, sedan expressbåt till Vega. Med bil kör du Kystriksvejen som går från Steinkjer till Bodø. Bilfärja från Horn, 15 minuter från Brønnøysund. Direktflyg finns från Oslo till Brønnøysund, komplettera med taxi till expressbåten till Vega.

Boende

Vega Havhotell, Brønnøysund (vegahavhotell.no), Base Camp Vega (basecampvega.no) Skogsholmen Gjestehus, Gladstad (skogsholmen.no). Eller i en sjöbod som enklast bokas på dintur.no.

Mer info: visitvega.no och visitnorway.se.

Fler norska äventyr

1. Späckhuggarsafari i Nordland

Från slutet av oktober till och med januari finns det möjlighet att ge sig ut på Vestfjorden för att skåda de mäktiga havsdjuren i deras rätta element. Turer utgår både från Narvik och Lofoten.

2. Till topps i Hemsedal

I skidorten Hemsedal mellan Oslo och Bergen finns ett 20-tal olika toppar med varierande svårhetsgrad att vandra upp till under barmarks­säsongen. Alla turer är skyltade, markerade och betygsatta i fyra nivåer, från mycket lätt (grön) till krävande (svart). Här finns också flera fina leder på fjället.

3. Cykling längs Rallarvegen

En av Norges mest kända cykelleder är Rallarvegen, som också har utnämnts till landets vackraste av internationella resemagasin. Rallarvegen börjar uppe i bergen och slutar nere vid fjorden. På vägen möter du vilda vattenfall, grönskande natur och branta backar. 82 kilometer över Hardangervidda, varav vissa delar är krävande.

Läs också:

Reportaget om äventyr på Vegaöarna!


Text: Mats Wigardt Foto Michael Engman • 2023-07-27
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen