Annons
Annons

Öluffaren tillika Vagabonds redaktör Per J Andersson guidar dig till den perfekta grekiska öluffen.

Grekland

Öluffarens guide till Kykladerna – tips inför en grekisk öluff

Hur bokar man en öluff i Grekland? Var bor man? Och vilka öar är bäst att ta sig mellan? Vagabonds redaktör Per J Andersson har öluffat i den grekiska övärlden sedan 1970-talet, här är hans bästa tips!

Text: Per J Andersson • 2022-06-26 Uppdaterad 2023-01-12

Pers bästa öluffartips

1. Undvik perioden från mitten av juli till mitten av augusti då det är många andra turister, het temperatur och högre priser på restaurangerna. Mina favoritperioder är juni och september.

2. Planera inte för detaljerat i förväg. Låt spontaniteten, dagsformen och lusten styra. Men det kan vara klokt att förboka boende i Aten de första nätterna och ta första färjan från Pireus ut i övärlden.

3. Res med ryggsäck (rullväska med bra hjul kan funka) och packa lätt. Reser du juni–september behöver du bara lätta sommarkläder. Inte ens nätterna är kyliga.

4. Cyklop och snorkel förhöjer upplevelserna. Havet är kristallklart och snorklar du nära klippor finns ofta undervattensvegetation och relativt mycket fisk. Har du tur kan du få syn på en jättelik havssköldpadda, det fick vi ett år utanför Plaka på Naxos.

5. Solskyddsmedel är ett måste. På vissa öar också myggmedel. Har du glömt köpa hemma? Lugn, säljs i varenda grekisk souvenir- och mataffär.

Lästips: Greklands bästa öluff – dag för dag

Cyklop och snorkel ett packningstips inför en grekisk öluff. Foto: Getty images.

Så bokar du färjor i Grekland

Du kan enkelt köpa biljetter från resebyråer i hamnbyarna på de olika öarna. Vill du boka i förväg kan du gå till respektive båtbolag. De största är Blue Star Ferries, Sea Jet och Helenic Seaways. Eller boka på nätresebyrån ferries.gr.

Blue Star Ferries är ett av de största färjebolagen du kan öluffa med i Grekland. Foto: Per J Andersson.

Boka boende i Grekland

Det klassiska sättet att få tag på hotell eller privatrum på öarna är att prata med farbröderna och tanterna som står i hamnen med skyltar med hotellets namn och möter färjorna. Ibland försöker de överträffa varandra genom att sänka priserna medan man står och försöker välja. Nuförtiden vill många ändå förboka. Praktiskt taget alla boenden på öarna, även de mindre, privata, hittar du på booking.com, hotels.com, airbnb.com, holidayhomes.com och greeka.com

Många grekiska rätter väntar! Foto: Getty images.

Ta dig till Grekland

Tågen från Balkan ner till Grekland har haft flera långa uppehåll. Men mellan juni och september kör nattåget Hellas Express Belgrad–Thessaloniki, och därifrån finns snabba dagtåg ner till Aten. Du kan också ta tåget via Milano till Bari (snabbtåget Frecciarossa tar 8 tim) och därifrån ta färjan över till Patras (16 tim) och buss eller tåg vidare till Aten.

Ska du flyga har Aegean och SAS direktflyg från Köpenhamn och Stockholm till Aten. Norwegian har flyg från Stockholm till Santorini som också ligger i Kykladerna, 1,5 tim färjeresa från Amorgós och 2,5 tim från Naxos.

Lilla Serifos nära Aten är en annan av Pers favoriter. Foto: Getty images.

Greklands bästa öar

Läs även Pers tips på hur du bäst bör åka för att få ut det bästa av den grekiska övärlden under två veckor. Förutom öarna som nämns i artikeln är dessa tre hans favoriter:

1. Folegandros i sydvästra hörnet av Kykladerna med vildavästernnatur och en grymt vacker huvudby på en klippa som stupar 70 meter från torget rakt ner i havet.

2, Sifnos i västra delen av Kykladerna, med vacker huvudby som heter Apollonia och ligger mitt på ön, fina vandringar och Kykladerna mest säregna matkultur. Ett måste för foodies. 

3. Serifos är en lågmäld och liten ö i norra Kykladerna, nära Aten, med fina sandstränder, gudomligt vacker huvudby uppe i bergen och avslappnad atmosfär i hamnbyn och fin strand med skuggande träd i Livadakiaviken som ligger en kort promenad söder om färjepiren. 

Folegandros är en annan av Pers favoriter. Foto: Despina Galani/Unsplash.

Läs även Pers tips på den ultimata grekiska öluffen – dag för dag.


Text: Per J Andersson • 2022-06-26
GreklandRestipsBåtresorGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen