Annons
Annons

När det vankas semester för Per reser han ofta till Grekland. I år blir det istället Norge, Wales och Kalmar. Foto: Getty Images/Karin Wimark

Restips

Guldkorn i Europa – redaktören tipsar

Vart åker reseproffsen när det vankas semester? Jo, till ett norska Hardangervidda, Stockholms skärgård och ett grönskande hörn av Hamburg. I alla fall om Vagabonds ö- och tågnörd Per J Andersson får välja.

Text: Per J Andersson • 2023-07-04 Uppdaterad 2023-07-05

1. Här hittar du mig i sommar

Runt midsommar brukar jag ta båten ut på Egeiska havet. Återvändandet till den grekiska övärlden har skapat samma trygghet som sommarstugan gör för många. Men i år ska jag istället ta tåget över norska Hardangervidda via Myrdal till Flåm och där byta till en båt som tar mig via Sognefjorden, ut på Atlanten och in till till Bergen. Efter det blir det besök hos en ungdomsvän på Aspö och grannön Idöborg där han jobbar – båda i Stockholms skärgård. Därefter tioårsjubilerande sandskulpturfestivalen i Kalmar, en bokföredragsturné till tre Östersjööar (Stora Karlsö, Fårö och Gotland), fyra dygn på vandrarhemmet på Huvudskär i Stockholms ytterskärgård och en natt på vandrarhemmet på Hållö utanför Smögen i Bohuslän samt avslutningsvis en minitågluff i Wales. Och jag som tänkte att det skulle bli en sommar där jag höll mig mestadels hemmavid … Sammanlagt åtta öar alltså. Vadan detta ö-begär? Förmodligen en efterhängande effekt av de senaste årens öresor som research för reportageboken Drömmen om en ö, som kom ut hösten 2022.

Läs också: Tågluffa i Norge – vi guidar dig till bästa rutten!

Bästa utsikt över Aurlandsfjorden i Norge. Foto: Getty Images
En tågresa i Wales bjuder på sevärdheter längs vägen – här Conwy Castle. Foto: Getty Images

2. Mitt bästa smultronställe

Mikri Vigla på grekiska ön Naxos. En ljus strand med knarrande sand som ringas in av saltstänkta klippor och tamarisker. Bästa av allt: här hittar du ett snorklingvänligt hav full av småfisk och slingrande undervattensväxter och en av grekiska övärldens absolut bästa tavernor.

Stranden Mikri Vigla på ön Naxos har klart vatten och knarrande sand. Foto: Getty Images

3. Bästa sommarstaden

Skippa dina fördomar om ett sunkigt och fult Hamburg. Strunta i turisttäta Speischerstadt och Hafen City och ta istället tunnelbanan till Christuskirche och promenera längs Isebekkanal och in i Eimsbüttel. Fridfulla allékantade gator med fågelkvitter och en skön blandning av bostadshus, lekparker, kaféer och restauranger. Följ sedan kanalen tills den flyter ut i sjön Alster och slå dig ner på ett av strandkaféerna eller duka upp medhavd picknick i Alsterparken.

Läs också: 10 favoriter i Hamburg

Utforska ett grönt Hamburg i sommar, så som Per. Foto: Getty Images

4. Bästa sommarstranden

Ta färjan från Ystad till Świnoujście på polsk-tyska ön Usedom. Hyr en cykel och trampa längs den fyra mil långa sandstranden, korsa den osynliga landgränsen, fortsätt förbi Ahlbeck och Heringsdorf till Koserow. Ät en fischbrötschen, hyr en strandkorgstol och läs en Thomas Mann-roman. Trött på att trampa? Ta då med cykeln på Usedomer Bäderbahn-tåget tillbaka till ditt prisvärda budgetpensionatet på polska sidan av ön.

Cykelweekend längs tyska rivieran – läs mer!

Den polsk-tyska ön Usedom är en av Pers favoriter. Foto: Getty Images

5. Bästa tipset på nära håll

Båtluffa i Stockholms skärgård från norr till söder. Köp Waxholmsbolagets båtluffarkort (950 kr/månad) och boka plats på vandrarhem i Kapellskär, på Ljusterö och i Finnhamn samt på Svartsö, Gällnö, Möja och Utö.

Stockholms skärgård är på sina håll frodigt och grönt och på andra kargt och vidsträckt. Foto: Getty Images

6. Detta tar jag alltid med mig på resan

Packar alltid minimalt och tar med mig tvättmedel och vaskar upp. Snålar dock inte på något läsvärt. Packar alltid ner minst tre romaner. Nuförtiden ofta också en läsplatta för att kunna låna eller köpa e-böcker online – ifall de tryckta tar slut.

Böcker är ett måste på resan, enligt Per. Foto: Unsplash

Text: Per J Andersson • 2023-07-04
RestipsRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top