Annons
Annons
Tåg bland berg och grönskande natur.

En tågluff i Norge bjuder på kontraster och storslagen natur. Foto: Eurail

Norge

Tågluffa i Norge – vi guidar dig till bästa rutten!

Några av Europas vackraste tågresor hittar man i vårt västra grannland! Här ger vi dig tips på rutt, stopp och sevärdheter du inte vill missa.

Text: Per J Andersson • 2023-05-17 Uppdaterad 2023-05-17

Oslo – Bergen – Trondheim – Bodö

Oslo

Kultur i huvudstaden

Ät räkor på Aker Brygge, imponeras av operahuset och besök det nya Munchmuseet. Ta sedan Bergensbanen västerut över kalfjället på Hardangervidda till Bergen. Bergensbanen invigdes 1909 och har sedan dess varit norrmännens stolthet. Men på grund av flera nya snöskydd är vyerna begränsade. Likafullt är det en magnifik resa som tar 6 tim 30 min. Mitt på linjen, i det lilla samhället Myrdal, börjar en bibana som är ännu mer spektakulär. Läs mer i boxen på detta uppslag.

Läs också: Upptäck Oslos bästa cocktailbarer

Njut av sommarstaden Oslo. Foto: Getty Images
Ta med vännerna och tågluffa i Norge. Foto: Eurail

Bergen

Fjäll, fjordar och marknad

Ta bergståget Flöibanen från centrum upp på det 320 meter höga berget för hänförande utsikt över staden, fjällen och fjordarna. Flanera runt i världsarvsklassade Bryggen, stans äldsta kvarter med anor från 1000-talet och färgglada fasader och trånga gränder. Längst ut på Vågen ligger medeltida Bergenhus Festning som var kungens högsäte men idag är konserthus och museum. Missa inte marknaden på Fisketorget där fiskare sedan 1200-talet har sålt sin fångst. Ta sedan tåget tillbaka till Oslo för en andra titt på vackra Hardangervidda. Kanske kliva av i Finse och för en femdagarsvandring till Mogen?

I närheten av Bergen ligger vackra Aurlandsfjorden. Foto: Visit Bergen/Robin Strand, visitBergen.com
Färdas på Raumabanan på en sträcka som har röstats fram som en av Europas vackraste tågsträckor. Foto: Getty Images

Trondheim

Europas vackraste tågsträcka

Först måste du åka tillbaka till Oslo för att göra den 7 tim långa tågresan norrut på Raumabanan tätt intill Trollväggen och längs Raumaälven i Romsdalen. Sträckan, som sedan tre år tillbaka trafikeras av SJ, har liksom Bergensbanen röstats fram som en av Europas vackraste. I Trondheim strosar du runt på kullerstensgatorna i färgglada Bakklandet och spanar in den gotiska skönheten Nidarosdomen, målet för pilgrimsvandringen på St Olavsleden. Hyr en cykel och ta en tur med världens enda renodlade cykellift (Trampe). Eller hyr kajak och paddla på Nidelva.

Bodö

Storslagna vyer till Bodö

Från Trondheim fortsätter du norrut till Bodö, en resa på 10 tim som bjuder på många storslagna vyer. Sedan tar rälsen slut. Visserligen går det tåg till Narvik längre norrut, men inte härifrån. Dit tar du dig bara via svenska Kiruna. Bodö, som utsetts till Europas kulturhuvudstad 2024, bjuder på en del kultur, men framförallt natur. Som glaciärvandring på Svartisen, vandrings- och klätterleder i Börvasstindan och båtluff med vandring i någon av nationalparkerna Rango och Sjunkhatten. Uppe på Saltfjellet korsar du polcirkeln. Kommer du på vårvintern är Sulitjelma paradiset för dig för dig som gillar längdskidåkning.

Med lite tur har du chansen att se norrsken uppe i Bodö. Foto: Getty Images

3 andra sträckor du inte får missa!

1. Myrdal–Flåm

Gå av Oslo–Bergentåget i Myrdal och ta Flåmsbana som slingrar sig brant nedför i två mil förbi branta bergssidor, dundrande vattenfall och genom smala dalar, ända ner till Flåm vid Aurlandsfjorden. Härifrån kan du ta färja genom fjorden ut i Atlanten till Bergen.

2. Stockholm–Narvik

Norges nordligaste järnvägsstation ligger i Narvik och kan alltså inte nås på räls från Oslo. För att komma till porten till natursköna Lofoten får du göra Nordens längsta tågresa: 18 tim 30 min tar nattåget hit från Stockholm. Vackraste biten är den sista från Abisko via Riksgränsen ner till Atlanten.

3. Kristiansand–Stavanger

3 tim tar denna vackra tågresa längs Norges sydkust till oljerushstaden Stavanger med sina kulturarvsklassade låga vita trähus. Med buss tar du dig vidare härifrån till Preikestolen, Norges världsberömda fjällplatå, belägen 604 hisnande meter över havet.

Flåmsbana är en riktig klassiker. Foto: Visit Bergen/Casper Steinsland, visitBergen.com
Svindlande vyer på tågluffen i Norge. Foto: Eurail

Platsbokning i Skandinavien

Sverige:

För boka plats på sj.se klickar du på ”Lägg till SJ Prio/Periodkort” och väljer ”Interrail alt Eurailkort”. På snalltaget.se kryssar du i Interrail och skriver in numret på ditt interrailpass.

Norge: Du kan inte boka platsbiljetter online, utan måste ringa eller köpa över disk på stationerna i Oslo och Bergen. Man kan inte boka internationella platsbiljetter (alltså Norge -> Sverige) på helgdagar lör-sön. Appen Railplanner anger att platsbiljetter krävs på alla tåg, det stämmer inte. Fråga vad som gäller för ditt tåg på stationen eller när du ringer kundtjänst. Ladda ner appen Entur Journey Planner för bästa koll.

Danmark: På tåget Köpenhamn–Hamburg kan du resa utan reserverad plats under vinterhalvåret. 17 juni–20 augusti krävs dock platsbiljett. Boka på dsb.dk – och sök på ”International seat reservation” på sajten.

Ladda ner appen Railplanner för att ha koll på din resa. Foto: Eurail

Håll koll med Railplanner

Interrailkortet kan du både få digitalt eller på papper, som då skickas till dig med vanlig post. Ladda ner appen Railplanner där du kan kolla tågtider och vilka tåg som kräver platsreservation och vilka som inte gör det. Enklast kollar du det genom att du använder filtret ”No seat reservation required” när du söker på tåg i appen.


Text: Per J Andersson • 2023-05-17
NorgeRestipsTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen