Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Restips

Här är världens soligaste platser

På med solkräm och fyll vattenflaskan. Här är platserna med mest soltimmar i världen.

Text: Johanna Jackson • 2016-08-10 Uppdaterad 2021-06-23

På vilken plats på jorden lyser solen mest? Beroende på hur man väljer att ställa frågan får man olika svar. Platsen som har mest soltimmar under en månad är till exempel även världens kallaste plats – forskningsstationen Vostok på Antarktis. Under december månad får Vostok i snitt 708,8 soltimmar, eller cirka 22,9 timmar om dagen. Det går att jämföra med Stockholm som i snitt har 29 soltimmar samma månad.

För att mäta soltimmar krävs dessutom en väderstation för det mesta. Väderstationer är kostsamma anordningar och i vissa utvecklingsländer därför sällsynta. I öknen riskerar sandstormar och iskalla nätter att leda till att utrustning täcks av sand eller fryser sönder. Därutöver bör man komma ihåg att hela 71 procent av jordens yta består av vatten, där är väderstationer ännu mer ovanliga.

2007 kunde NASA dock svara på frågan om vilken som är jordens soligaste plats med hjälp av satellitmätningar. På land lokaliserade man en punkt i Nigers del av Saharaöknen. Och ute på havet, söder om Hawaii och öster om Kiribati fann man den absolut soligaste platsen på jorden, skriver BBC och hänvisar till nyhetsbyrån Reuters.

Men hur ser det ut om man räknar ut genomsnittliga soltimmarna på bebodda platser över ett helt år? Då blir svaret Yuma, en amerikansk stad nära den mexikanska gränsen.

Här är några fler ställen i samma liga, sammanställda av tidningen International Business Times.

1. Yuma, USA – 4 015 soltimmar om året

Öken, jordbruk och ett fängelse från 1800-talet och en sol som skiner 94 procent av samtliga timmar dagsljus. Att Yuma i delstaten Arizona är ett populärt tillhåll för amerikanska pensionärer att övervintra på är kanske inte så konstigt med tanke på att staden i snitt har 11 soltimmar om dagen och en årlig medeltemperatur på 31 grader. Förutom att locka med historiska sevärdheter i vilda västern-anda så passar Yuma den som gillar friluftsaktiviteter som vandring och fiske. 

Här är världens soligaste platser
Yuma, USA.

2. Aswan, Egypten – 3 863 soltimmar om året

Ta en tur på Nilen i en traditionell feluccabåt, lukta på rosor i den botaniska trädgården eller besök en arkeologisk sevärdhet – från det nubiska museet till det antika Filetemplet – det finns en hel del att välja bland. Staden som ligger drygt 22 mil väster om Marsa Alam har i snitt 10,6 soltimmar varje dag. 

Här är världens soligaste platser
Aswan.

3. Dongola, Sudan – 3 814 soltimmar om året

Den tredje platsen på listan hittar vi också vid Nilens flodkant. Den historiska staden Dongola är kanske mest känd för att vara vagga för den nubiska civilisationen och ligger i ett av världens varmaste, torraste och soligaste områden. Stadens invånare får i snitt 10,4 soltimmar om dagen. Att resa hit är dock inget att rekommendera då UD avråder från resor till stora delar av landet. 

Här är världens soligaste platser
Dongola.

4. Upington, Sydafrika – 3 732 soltimmar om året

I Norra Kapprovinsen belägen längs med Oranjefloden och inbäddad bland vingårdar och bondgårdar ligger Sydafrikas varmaste stad. Tack vara sin näringsrika jord är regionen som ligger på gränsen till Kalahari känd för sin vinproduktion. Ett besök på Orange River Wine Cellars är nästan ett måste för fans av den berusande drycken. Källaren är nämligen den näst största i världen. 

Här är världens soligaste platser
Upington.

5. Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten – 3 609 soltimmar om året

Abu Dhabi är en metropol av rekord. Här finns världens snabbaste berg- och dalbana, världens brantast lutande byggnad och golven inuti den vackert vitmålade Sheikh Zayedmoskén är täckta med världens största handvävda matta. Förutom att njuta av museum och ta en klassisk afternoon tea på 300 meters höjd i Etihadtornen kan turister i Abu Dhabi plaska runt på vattenlandet Yas Island som – ni kanske skulle kunnat gissa – är om inte världens största, ett av världens största vattenland. En utmärkt aktivitet då staden i snitt har 9,9 soltimmar om dagen.

Här är världens soligaste platser
Abu Dhabi.

 Gilla Vagabond på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde.

5 extrema thailändska delikatesser

Raja Ampat – paradisets arkipelag i Indonesien

Världen från ovan – 16 fascinerade foton visar världen ur ett fågelperspektiv


Text: Johanna Jackson • 2016-08-10
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top