Annons
Annons

Göteborg är en perfekt weekend-destination på hösten när Vagabonds redaktion listar sina bästa resetips för hösten. Foto: GettyImages

Restips

Hit reser redaktionen för att njuta av svenska hösten

Hösten är här och redaktionen delar med sig av sina bästa tips på resor i Sverige. Det blir spa, weekend i Göteborg, cykelturer och karga Gotland.

Text: Redaktionen • 2021-09-24 Uppdaterad 2022-10-13

Skånes nordvästkust

Finns det något bättre än att vandra längs en lång vindpinad strand under lågsäsong? Inte om du frågar mig. Kryssa mellan tångruskor, och filosofera över livet. Ängelholms sex kilometer långa sandstrand är en favorit för detta ändamål. På hösten kan man dessutom få ha stranden nästan för sig själv. Ängelholm har tyvärr inget kallbadhus men ett hett tips är att ta en tur till grannstaden Båstad, vars nyrenoverade kallbadhus ligger längst ut på en lång brygga. Här kar man varva värmande bastubad med salta dopp i havet.

– Fredrik Brändström, chefredaktör

Läs mer: Sveriges skönaste spa – 14 favoriter för en lyxig weekend

När Vagabonds chefredaktör ska njuta av hösten är det nordvästra Skåne som gäller. Foto: Hotel Skansen Båstad

Cykla Mälardalsleden

Sverige är fullt av välskyltade leder för cykel. Välj en nära du bor och gör en dagsutflykt eller kanske cykel-weekend. Jag som bor i Stockholm väljer Mälardalsleden som går, vilket namnet skvallrar om, runt Mälaren. Börjar med att ta cykeln på pendeltåget till Bålsta, för att slippa trampa den första trista biten genom stadens ytterområden.

Från Bålsta cyklar jag västerut genom ett vackert uppländskt och sedermera västmanländskt landskap. Ett kallt höstdopp i Ekillasjön, sen stopp vid kyrkor med runstenar och medeltida anor i Övergran och Hjälsta (där syföreningen serverar kaffe och hemlagad rabarberpaj) och därefter paus med picknick i gräset vid den lilla sjön Äspuss. Naturligtvis också ett stopp vid Anundshög, landets största och bäst bevarade gravhög och skeppssättning, med anor från folkvandringstiden. Målgång blir Västerås. Tyvärr accepterar inte SJ cyklar ombord på tåget tillbaka till Stockholm. Men det löser man med att ta Mälartåg, som gillar cyklar ombord, via Eskilstuna tillbaka till huvudstaden.

Nästa gång planerar jag att ta cykeln på ångbåten Stockholm–Mariefred och cykla därifrån till Eskilstuna och sedan ta tåget hem igen med cykeln på Mälartåg. Kartor och fler restips om Mälardalsleden hittar du här.

– Per J Andersson, redaktör

Slutmål för cykelturen är Västerås. Foto: GettyImages

Gotland under lågsäsong

Jag tillhör de gotlandsfrälsta, så mitt svar blir givetvis: ta en sväng till Sveriges vackraste ö! Gotland och Fårö är minst lika magiska på hösten (och vintern) som på sommaren. Den karga, vresiga naturen gör sig nästan ännu bättre under regntunga moln med piskande vindar som gör havet vilt och vackert. Åk på en roadtrip runt Fårö (och slipp dessutom att köa till bilfärjan) och avsluta med galettes hos Crêperie Tati eller en kaka vid den sprakande brasan hos Elsies café. Promenera vid Sigsarve strand. Boka in en ridtur. Eller bara mys inne i Visby. Mycket är stängt under lågsäsong, men med appen ”Öppet Gotland” kan du se det mesta som håller öppet. Och glöm inte: varma vindtäta kläder!

– Sofia Zetterqvist, webbredaktör

Lästips: Fårö: 22 saker att göra under en roadtrip

Promenaderna längs med Gotlands kust är lika vackra på hösten som på sommaren. Foto: GettyImages

Spa & relax i skärgården

För mig är kombinationen skärgård, hav, god mat och spa svårslagen. Addera ytterst få turister i ekvationen och mitt hösttips till er får mig själv att vilja boka en helg på stört. Ta färjan ut till Sandhamn och checka in på Seglarhotellet för bekväma rum, spa och vällagade måltider medan ön bjuder på sköna promenader och uppfriskande dopp i det blå. Ett annat tips i Stockholms skärgård är ön Idöborg där du kan hyra en egen liten stuga och boka en bastu med helglasat-fönster ut mot havet. Skulle du istället befinna dig på Västkusten kan du spana in Åstols Rökeri på ön med samma namn. På denna vindpinade ö serveras färska skaldjur till tonerna av livemusik året om. Dessutom kommer du inom en snar framtid kunna sjunka ner i varma badtunnor på klipporna bakom restaurangen. Kom ihåg var du hörde det först.

– Karin Wimark, redaktör

På Idöborg kan man ta ett dopp i det blå och sen mysa inomhus med brasa och havsutsikt. Foto: Karin Wimark

Göteborg i alla väder

Hösten är perfekt för en weekend i Göteborg. Jag älskar stadens promenadvänliga stadsdelar, till och med i regn älskar jag att flanera från plats till plats. Sitta på ett mysigt café med en ångande dryck och dimma utanför fönstret. Men inget besök i Göteborg är fullbordat utan Folk, en skön vinbar i foajén på Folkteatern, men så har också Bar La Lune blivit något av en vinfavorit. Bra viner och mat utan flådiga floskler. Jag kan inte heller besöka staden utan en sväng in på Antikhallarna för en fika bland mynt, silver, pärlor och hantverk och lunch intar jag helst på Fiskbar 17.

Tar man sig till hamnen finns Operan som jag varmt rekommenderar och vill man ta en drink innan föreställningen eller kvällens bravader ligger där också Hotel Riverton. På 12:e våningen hittar man View Skybar & Restaurant. Där får man en dundervy över hamnen och delar av Göteborg. Drinkarna är utsökta och maten är inte heller fy skam, men bor gör jag helst på Hotel Royal

– Helle Kikerpuu, webbredaktör

Läs mer: Krogguide: 11 restauranger i Göteborg

Weekend i Göteborg på hösten är vad Vagabonds webbredaktör föredrar. Foto: GettyImages


Text: Redaktionen • 2021-09-24
RestipsSverigeRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen