Annons
Annons
I april bockade Britt-Marie Boudrie av det sista landet: Marshallöarna. Foto: Getty Images/Britt-Marie Boudrie

I april bockade Britt-Marie Boudrie av det sista landet: Marshallöarna. Foto: Getty Images/Britt-Marie Boudrie

Restips

Hon är första svenska att besöka alla världens länder

Alla länder i världen är, enligt resklubben Club100, de 193 FN-länderna plus Taiwan och Vatikanstaten. Britt-Marie Boudrie har besökt dem alla och har därav tagit plats i klubben som första svenska kvinna. Här berättar hon själv om sina resor och upplevelser.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-05-26 Uppdaterad 2021-06-22

Vad tar du med dig från dina resor som du gjort?

Mitt resande fokuserar på att skaffa kunskap om världen och det som driver mig är nyfikenhet, kunskapstörst, förståelse för olika samband i världen samt djur- och naturupplevelser. Det har varit som att lägga ett pussel och få ihop en världsbild. Jag har fått förståelse för geopolitik, historia, världspolitiska problem, olika religioner, kulturer och människors levnadsvillkor i andra länder. Mitt specialintresse är kvinnors situation och genom många personliga möten har jag fått en insikt om det och även haft förmånen att arbeta i ett flertal humanitära projekt.

Hon är första svenska att besöka alla världens länder
Möte med Silverrygg i Virungabergen. Foto: privat

Har målet alltid varit att besöka så många länder som möjligt?? 

Jag reste mycket under tonåren och studietiden, innan karriär och familjebildning tog vid. När jag fyllde 50 hade jag varit i 60 länder och tio år senare var jag uppe i 100 länder. Det är den magiska gränsen för att bli medlem i den svenska reseklubben Club100. Med inspiration av andra klubbmedlemmar och en hel del klubbresor intensifierades resandet och den senaste tioårsperioden har det blivit nästan 100 nya länder. Ju närmare målet jag kom ju mer triggad blev jag att slutföra uppgiften att besöka världens alla länder. Det har också sporrat mig att bli den första kvinnan i Sverige.

Hon är första svenska att besöka alla världens länder
Vid Kaieteurfallen i Guyana Foto: privat

Hur känns det nu när du har besökt världens alla 193 FN länder + Taiwan och Vatikanstaten?

Det känns fantastiskt och väldigt tillfredsställande att jag nu har nått mitt mål. Inte förrän nu har jag förstått hur exceptionellt det är eftersom det endast är omkring 200 personer i HELA värden som uppnått detta. Jag är den första skandinaviska kvinnan och det finns knappt 20 kvinnor i världen som har denna bedrift på sin meritlista. Det är faktiskt 3 gånger så många som varit ute i rymden!

Har du någon drömresa kvar att göra? Vilken i så fall?

Absolut! Att jag nu besökt världens alla länder, innebär inte att jag kommer att sluta resa! Resandet ligger i generna. Högt på listan står djur- och naturupplevelser med destinationer som Antarktis och Alaska samt nationalparken Torre del Paine i Chile. En annan dröm är att åka till nationalparken Dzanga-Sangha i Centralafrikanska Republiken och besöka bakapygméerna och titta på låglandsgorillor och skogselefanter. Min nästa resa är till den grekiska övärlden. Och så är jag sugen på att åka runt i stilla mak i södra Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien och besöka små byar och vingårdar.

Hon är första svenska att besöka alla världens länder
Elefanter i nationalparken Dzanga-Sangha. Foto: Getty Images

Hur ser du på resans, och särskilt flygets, miljöpåverkan?

Jag hade aldrig kunnat genomföra mitt livsprojekt att besöka världens alla länder om jag inte hade flugit. Jag är en enskild privatperson med mycket lite miljöpåverkan och jag tycker i första hand att världens politiker ska föregå med gott exempel när det gäller klimatet. Som ett exempel kan jag nämna att, till årets världsekonomiska forum i Davos, som hade fokus på klimatfrågor, flög deltagarna in i 1500 privatplan.

 

Brittmarie Boudrie (69):

Bor: På Gärdet, Stockholm

Sysselsättning: Har jobbat som marknadschef, försäljningschef, VD, chef att hyra och konsult. Numera pensionär.

Intressen (förutom att resa): Läsa, gärna biografier och historiska romaner men även faktaböcker.

Packar alltid: En liten ”akutväska” med febernedsättande, medel mot akuta magproblem, plåster och bakteriedödande handsprit. Bekväma skor, solskydd, ögonbindel, öronproppar och kompressionsstrumpor vid långa flygresor. Några bra böcker, reseinformation och nedladdade filmer samt poddar. Adapter för laddning. Reser nästan alltid med bara handbagage. 

Här är paketresan som tar dig jorden runt med tåg

Nya resekonceptet: Låt ödet bestämma vart du ska


Text: Helle Kikerpuu • 2019-05-26
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen