Annons
Annons

Kan man tågluffa i Finland? frågar en Vagabondläsare. Vår redaktör svarar. Foto: Getty images

Finland

Kan man tågluffa i Finland?

De flesta som ger sig ut på tågsemester med Interrailkort reser söderut. Varför inte österut? Men kan man verkligen tågluffa i Finland? Vagabonds reseexpert svarar.

Text: Per J Andersson • 2024-07-03 Uppdaterad 2024-07-03

Fråga

Jag är sugen på en rundresa i Finland. Har bara varit på korta besök på Åland och i Helsingfors med färjan från Stockholm, men vill se mer av vårt östra grannland. Hur funkar tågen där? Är de ett bra sätt för att ta sig runt?

Vagabonds tågnördiga reporter och redaktör Per J Andersson svarar. Bilden: tågbro över älven Kymijoki nära Kouvola. Foto: Getty Images och Jonas Gratzer

Svar

Finland har ett litet men välfungerande nät av järnvägar som får en svensk att bli grön av avund, eftersom det så sällan blir generalstrul med stora förseningar. Statliga tågbolaget VR har monopol på inrikes passagerartrafik och sköter sin uppgift med bravur. Bara en sådan sak som att du nästan ett år i förväg kan boka längre sträckor. En dröm för en svensk tågresenär. 

Ta färjan till Åbo, fortsätt med tåg till Tammerfors, Kuopio, Vasa etc. Vill du uppleva finländska Lappland kan du nattåget från Helsingfors upp till Rovaniemi. På nattågen, som är dubbeldäckare, finns restaurangvagn med sittplatser och allt från enbädds- till trebäddskupéer, vissa med egen toalett och dusch.

Dessutom kan du ta med cykel på tågen (gratis på kortare distanser, mot en avgift på fjärrtågen) – och på tågen till finländska Lappland kan du också ta med bilen.

VR har i princip monopol på passagerartågtrafiken i Finland. Foto: Getty Images

Biljettpriserna är snarlika Sveriges, men du kan ju också resa runt på ett Interrail-kort eller ett One Country-kort (ger dessutom rabatt på färjorna till Finland, båda säljs på Europarunt). Dessutom säljer VR sommarkort (semesterbiljett) för från 7 dagar (139 euro) upp till 30 dagar (349 euro). 

I höst kommer ett längre reportage från min tågluff i Finland denna sommar. Håll utkik i tidningskiosken eller teckna en prenumeration för att inte missa Vagabonds alla kommande tågnummer (just nu sommar-rea).

/Per J Andersson, redaktör

Läs också: Upptäck Finlands skärgård

Läs också: Snart kan du ta tåget från Luleå till Helsingfors

Finlands järnvägsnät. Karta: Wikicommons

Text: Per J Andersson • 2024-07-03
FinlandRestipsTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen