Annons
Annons

Kuststaden Borgå är en pärla utmed den finska sydostkusten. Foto: GettyImages

Finland

Upptäck den östra skärgårdsidyllen i Finland

På finska östkusten finns vackra kuststäder och en skärgård med sandstränder – perfekt att kombinera med en vistelse i huvudstaden Helsingfors.

Text: Helle Kikerpuu • 2024-06-19 Uppdaterad 2024-06-19

Den charmiga kuststaden Borgå, öster om Helsingfors är mest känd för sin gamla trästad och de ockra-röda husen längs med ån Under sommarmånaderna kan man ta sig hit med båt. M/S J.L. Runeberg gör kryssningar mellan Helsingfors och Borgå nästan varje dag från sen vår till tidig höst. Det är också porten till Borgå skärgård med ögruppen Pellinge. Bo och äta kan man göra på nyöppnade Pellinge Marina och deras bistro.

Längre österut kan man ta båten till Fagerö från Sapokka hamn. Ön har fina sandstränder och det finns det gott om plats för sol, bad och beachvolley. Upptäck ön på cykel för en fin blandning av natur och charmiga strand- och fiskebodar. Stugorna på nordöstra delen har sol hela dagen och det finns långa sandstränder. Nära vattnet finns ett sommarkök med grill, och varje kväll värms bastun på.

Vackra sandstränder väntar på Fagerö. Foto: visitkotkahamina

Upptäck Fredrikshamns skärgård och boka en båttur till Tammio. Här finns de bäst bevarade skärgårdsbyarna i östra Finska viken.

Vill du hellre tillbaka till fastlandet för övernattning finns både Lovisa och Hamina camping. Sommarstaden Lovisas camping ligger vid havet och har en lummig och grön park med hängmattor och grillplatser. Fika, det gör man supersöta Café Tuhannen vars trädgård ger svalka och mycket gott att välja mellan.

Reser man mellan kuststäderna Lovisa och Kotka kan man stanna på vägen och spana in de vackra byggnaderna i Strömfors bruk, där det finns verkstadsmuseer, utställningar och handarbetsbutiker.


Text: Helle Kikerpuu • 2024-06-19
FinlandRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen