Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Restips

8 udda kryssningar att göra 2018

Från en swingerkryssning i Kuba till en rundresa för alla som identifierar sig som ailurofiler i Karibien.

Text: Johanna Jackson • 2017-10-03 Uppdaterad 2021-06-22

Att åka på kryssningar har blivit ett allt mer populärare sätt att resa på. Det är bekvämt, tryggt och man får uppleva flera destinationer i ett svep. Här är åtta annorlunda kryssningsresor för den som vill ha mer att göra ombord än att hänga i buffén och på soldäcket.

1. Cykelkryssning i Australien & Nya Zeeland

Den här 16 dagar långa resan™�spenderas växelvis till havs och på sadeln och tar resenärer från Melbourne i Australien till Auckland i Nya Zeeland. Stopp på vägen inkluderar Hobart, Dunedin, Akaroa och vackra Bay Of Islands med cykelrutter som varierar från 3 till 6 mil i längd. En annan höjdpunkt som inte inkluderar cykeln är ett besök i Nya Zeelands nationalpark Fiordland. 

 Arrangör: travelrite.com.au ™�Datum: 6–22 februari 

8 udda kryssningar att göra 2018
Bay of Islands ligger på toppen av Nya Zeelands nordö. Det natursköna området är populärt för sportfiske och delfinsafari.
8 udda kryssningar att göra 2018
En cyklist blickar ut över Wellington.

2. Ölkryssning i Nederländerna 

Lär dig allt om Nederländernas anrika bryggningshistoria. Under åtta dagar kryssar ni från Amsterdam till städer som Antwerp, Rotterdam, Ghent och Willemstad – självklart med besök till olika bryggerier, men också gallerier och tulpanodlingar, längs med vägen. Ombord tar du del av ölprovningar från ett brett sortiment av det flytande guldet och lär dig matcha dryck och mat tillsammans med ölexperter. 

 Arrangör: avalonwaterways.co.nz  Datum: 6–13 april

8 udda kryssningar att göra 2018

3. Swingerkryssning – flertal platser

Det frisinnade rederiet The Swinger Cruise specialiserar sig på resor av det mer vågade slaget. Nästa år arrangerar de flera olika vuxenkryssningar med namn som ”Desire Barcelona” och ”Cuba Swingers Cruise”.  Så om du och din partner gärna befinner er på platser där kläder är valfria och där spontana sex-inviter inte anses oförskämt – utan snarare tvärt om – kanske detta är något er. Enligt företaget själv utlovas ”ren extas till havs.” 

 Arrangör: theswingercruise.com Datum: Flera olika 

8 udda kryssningar att göra 2018

4. Löpnings-kryssning i Karibien 

Sju dagar – sex karibiska öar. Och massor med ny mark att vandra – eller springa på. Denna kryssningsresa har sin utgångspunkt i Puerto Ricos huvudstad San Juan och fortsätter sedan till paradis-ö efter paradis-ö. Efter Puerto Rico går båten mot Amerikanska Jungfruöarna, stannar till i Saint Kitts och fortsätter så småningom till Barbados. Under resan arrangeras fester och löprundor som varierar mellan fem och tio kilometer i längd. 

Arrangör: runningcruise.com Datum: 11–18 februari 

8 udda kryssningar att göra 2018

5. Äventyrssticknings-kryssning – jorden runt 

Slipa stickpinnarna och dra med din farfar, kollega eller varför inte din granne på en episk resa genom fårhagar i Tasmanien, täta regnskogar i Costa Rica och mjuka paradisstränder i Seychellerna, Thailand och Franska Polynesien. Lär dig om färgning av textilier i Bali och shoppa garn på Hongkongs myllrande nattmarknader. Allt detta och mer utlovas på den 113 dagars långa kryssningen som anordnas av stickningsprofilerna Judy och Peter Laszcz.

Arrangör: craftcruises.com Datum: 4 januari–28 april

8 udda kryssningar att göra 2018

6. Kattkryssning i Karibien 

Kliv ombord Meow Meow Cruise och skaka tass med ailurofiler (personer som älskar katter) från hela världen, eller kanske frÙ?mst med personer från Miami och USA eftersom det är därifrån den fyra dagar långa kryssningen lättar ankar. Ironiskt nog får fyrbenta passagerare inte komma ombord. Däremot kan passagerare roa sig med mingla med likasinnade och delta i olika aktiviteter med fokus på de håriga filurerna. Denna kryssning äger rum redan i oktober 2017, men av uppenbara anledningar kunde vi inte låta bli att ha med den på en lista med udda kryssningar. 

Arrangör: meowmeowcruise.com Datum: 23–27 oktober 2017

7. Zombiekryssning till Mexiko

Om du älskar blod, ruttnande kött och kanske framförallt, tv-seriern Walking Dead borde du spana in den här kryssningen som avgår från New Orleans tidigt under 2018. Under fyra dagar kan fans av serien klä ut sig till zombies, gå på workshops för att finslipa sina talanger i zombie-sminkning och träffa stjärnor ur serien som Norman Reedus och Jeffrey Dean Morgan, med flera. 

Arrangör: walkerstalkercruise.com Datum: 26–30 januari

8 udda kryssningar att göra 2018

8. Vin- och vandringskryssning i Portugal 

Resan börjar i den spanska staden Salamanca och fortsätter sedan till fots ner genom Portugals vackra Dourodal. Väl där bordar man båten som sätter riktning söderut mot staden Porto. Resan ombord varvas med vinprovning och olika vandringsutflykter förbi terasserade landskap, vingårdar och charmiga historiska byar. 

Arrangör: backroads.com  Datum: 22–29 maj

8 udda kryssningar att göra 2018
Vandra och kryssa förbi vinodlingar och sluttande dalgångar i Portugal.

Tasmanien ’? Australiens bortglömda vildmark

21 tips till Cinque Terre – vandring mellan Italiens vackraste byar

Krönika: "Män som hatar turister"


Text: Johanna Jackson • 2017-10-03
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen