Vågar du besöka några av de här läskiga platserna?

Restips

9 läskiga sevärdheter som kommer att få dig att rysa av obehag

Är traditionella spökhus inte tillräckliga för att få ditt nackhår att resa sig? Vi har samlat nio ohyggliga sevärdheter för dig som fascineras av det makabra.

Text: Johanna Jackson • 2015-10-14

Rått-tempel, ljuskronor gjorda av ben och mumifierade munkar. Verkligheten är många gånger lika skrämmande som fantasin. 

1. Catacombe dei Cappuccini, Italien

Palermos katakomber på Sicilien är viloplats för ungefär 8 000 mumifierade kroppar. Vissa är extremt välbevarade, andra är inte mer än skelett. Graven stängde på slutet av 1880-talet men numera är delar av katakomberna öppna för allmän beskådan. 

9 läskiga sevärdheter som kommer att få dig att rysa av obehag
Kropparna i Palermos katakomber är uppdelade i olika kategorier för män, kvinnor, barn, präster, munkar och olika yrkesgrupper med hög status.

2. Museum Vrolik, Holland 

Se konserverade foster, inlagda och dissekerade hjärnor och riktiga cykloper. Vrolikmuseet i Amsterdam är definitivt inget för den känslige och är utan tvekan ett av de mest makabra museerna i världen. Samlingen fokuserar på patologi och den anatomiska utvecklingen hos djur och människor, och en särskild vikt har lagts på anatomiska avvikelser. Museet är gratis att besöka och har cirka 150 föremål samlingen.

3. Karni Mata Temple, Indien 

Söta, fluffiga och helt bedårande? Eller äckliga och gåshudsframkallande sjukdomsbärande kräk? Din åsikt om råttor kommer vara avgörande för vad du tycker om templet i indiska Rajasthan tillägnat den hinduiska  gudomligheten Karni Mata. Här betraktas nämligen råttor som heliga. Och eftersom de små bepälsade djuren finner både mat och skydd i templet så finns det en hel av dem – 20 000 på ett ungefär.  

9 läskiga sevärdheter som kommer att få dig att rysa av obehag
Rått-templet i Rajastan. Foto: Arian Zwegers och Jean-Pierre Dalbéra via Wikimedia/Creative Commons.

4. Catacombes de Paris, Frankrike

I Paris gruvgångar finns kvarlevorna av miljontals människor som grävdes upp ur sina gravar på slutet av 1700-talet. Katakomberna i Paris är en av världens största gravkammare och delar av dem är öppna för allmänheten. 

9 läskiga sevärdheter som kommer att få dig att rysa av obehag
En av världens största gravkammare rymmer cirka 6 miljoner skelett. Foto: Thinkstock.

5. Wang Saen Suk, Thailand

Välkommen till Naraka – buddismens motsvarigheter till helvetet (det finns flera nivåer av Naraka).Om du inte sköter dina affärer rätt och drar på dig dålig karma är det här du hamnar. Här torteras och plågas onda själar tills den dåliga karman är förbrukad. Eller inte exakt här – men tempelparken som är en fascinerande exempel på thailändsk folklore och som ligger cirka 5 mil ovanför Pattaya i Chonburiprovinsen är tänkt att replikera hur ett Naraka kan se ut. 

9 läskiga sevärdheter som kommer att få dig att rysa av obehag
Torterade själar plågas som plågas av pretas – ett sorts spöken som förekommer i buddistisk folklore. Foto: Qormyach via Wikimedia/Creative Commons.

6. Old Operating Theatre Museum and Herb Garret, England 

Efter en tur i det gamla operationsmuseet i St. Thomas kyrka i London kommer du tacka din lyckliga stjärna för modern läkarkonst.

Museet ger dig nämligen en inblick i hur operationer gick till på antiken fram till 1800-talet ­– innan narkosmedel och antiseptiska kirurgiverktyg. Det inkluderar bisarra läkarinstrument, läror och metoder som är horribla nog att överglänsa fantasin av både Bram Stroker och Edgar Allan Poe kombinerat. 

9 läskiga sevärdheter som kommer att få dig att rysa av obehag
Lär dig om läkarkonst och uråldrig medicin på Old Operating Theatre Museum and Herb Garret. Foto: eefeewahfah via Flickr/Creative Commons.

7. Kostnice Sedlec, Tjeckien

Benhuset i Sedlec är en konstnärlig med minst sagt makaber uppenbarelse. I det katolska kapellet som ligger i den världsarvslitade staden Kutná Hora finns inte mindre än 40 000 skelett. Men det som är speciellt med just detta ossarium, eller benhus, är sättet skallarna och benknotorna är arrangerade på. En sexarmad ljuskrona, en altartavla och en vapensköld är bara några exempel på utsmycknader i kyrkan som är gjorda av ben. 

9 läskiga sevärdheter som kommer att få dig att rysa av obehag
Anledningen till att så många ville begravas vid den lilla kyrkan 70 mil utanför Prag sägs vara att en tidigare präst spred ut helig jord från Golgata på kyrkogården. Foto: Chmouel /Tyler Nofziger via Creative Commons/Wikipedia.

8. Museo de las Momias, Mexiko

Något av de mest oroväckande på museet i Guanajuato är kanske inte det faktum att det finns ungefär 100 mumier uppställda i glasmontrar här, utan de ansiktsuttryck och kroppsspråk som många av mumierna uppvisar. Uttrycket “en fridfull sista vila” känns inte riktigt applicerbart, eller vad säger ni? 

9 läskiga sevärdheter som kommer att få dig att rysa av obehag
“Momias de Guanajuato”. Foto: ReyungCho via Wikipedia/Creative Commons.

9. Isla de las Muñeca, Mexiko 

Strax söder om Mexico City ligger en flytande ö som är så bisarr att den kommer att ge dig mardrömmar. Enligt legenden hittade en eremit som bodde på ön – Don Julio Santana Barrera en drunknad flicka i kanalen. När han några dagar efter hittade en docka på samma ställe hängde han upp den i ett träd för att hedra flickans minne. 

Efter att åren gick växte docksamlingen och idag finns ett hundratal dockor upphängda och fastspikade på träden. Efter att Don Julio dog år 2001, enligt hörsägen drunknad på exakt samma ställe som han hittade flickan, öppnades ön upp för besökare. Idag är det en populär sevärdhet, men flera turister som besökt ön är säkra på att de sett hur dockorna, fnittrat, viskat sinsemellan och följt dem med blicken…

9 läskiga sevärdheter som kommer att få dig att rysa av obehag
Isla de las Muneca kryllar av hålögda dockor som enligt sägner följer besökarnas varje steg. Foto: Kevin via Flickr/Creative Commons.

Känd skelettkyrka inför fotorestriktioner efter respektlösa selfies


Text: Johanna Jackson • 2015-10-14
RestipsListorLondonSicilien

Scroll to Top