Annons
Annons

Lisa och Chris valde att sälja sin lägenhet i Stockholm för att flytta in i en renoverad skolbuss. Foto: SVT/privat

Restips

Lisa och Chris följde drömmen – flyttade in i italiensk skolbuss

De sålde hemmet, lämnade ekorrhjulet och gav sig iväg för ett liv på vägarna. Vi träffade Lisa och Chris – aktuella från Svt-serien "Bussen till friheten"

Text: Karin Wimark • 2023-12-21 Uppdaterad 2023-12-21

Vad krävs det egentligen för att man ska våga lämna tryggheten i Sverige och följa sin dröm? För Lisa och Chris var det en semester på ön Fuerteventura och ett gäng tyskar som parkerade på stranden där de befann sig.

– De hade en riktigt retrodoftande Mercedesbuss med fönster överallt som var så sjukt charmig och mysig. Det där fröet kunde vi sen inte riktigt släppa och vad som började som ett skämt tillsammans med våra vänner slutade med att de en dag berättade att de skulle köpa och bygga om en sån buss. Det krävdes inte direkt någon intensiv övertalning för att vi skulle haka på och också påbörja bussjakten. 

Deras nya hem, skolbussen Lorenzo, syns på långväga håll. Foto: SVT

Vardagen för Lisa och Chris såg ut som för många andra, det vill säga fylld med studier och heltidsjobb, en lägenhet i Stockholm, trygghet och ett socialt nätverk. Samtidigt längtade de båda efter något mer.

– Jag hade egentligen jagat den drömmen sedan jag gick ut gymnasiet 2011 och har alltid känt att det är viktigt för mig att känna mig fri, följa den lustfyllda känslan, och bli inspirerad av den miljö jag lever i. För mig har det aldrig handlat om att våga – för jag har i princip alltid valt livet utanför ”ekorrhjulet”, om vi nu ska benämna det så, säger Lisa.

Chris däremot fajtade med beslutet att säga upp sig från sitt jobb som han kämpat för i 10 års tid.

– Även om jag visste att det var det jag var tvungen att göra för att vi skulle kunna ha den livsstilen vi drömde om så var det ett beslut som verkligen tog tid att ta, och jag skulle ljuga om jag sa att det inte fanns mycket oro och tveksamhet inblandat, säger Chris.

Lisa och Christoffer bodde och jobbade/studerade i Stockholm då de en dag bestämde sig för att lämna ekorrhjulet. Foto: Privat

Namn: Lisa och Christoffer Ålder: 31 och 35 Yrke: Egenföretagare och Youtubers/influencers Favoritpryl/del av Lorenzo: Köket! Vi har typ mer köksyta än vi hade i vår lägenhet. Och våra öppningsbara bakdörrar! Att ligga i sängen med öppna dörrar och kolla ut över hav eller berg är magiskt. Sociala kanaler: Lisa & Chris på Youtube, @freespiritbylisa och @chrisfloroflores på Instagram


Första steget mot friheten

I SVT-serien Husdrömmar dokumentär – Bussen till friheten får vi följa Lisa och Chris stora dröm. En italiensk skolbuss ska byggas om till deras nya rullande hem och möjliggöra ett friare liv och en evig sommar. I de tre avsnitten får vi följa arbetet med att bygga om den gamla skolbussen på en camping utanför Söderköping – en inte alldeles enkel utmaning för ett par utan någon större snickarvana.

– Det mest utmanande var utan tvekan att vi inte hade någon som helst aning över hur man gör något sånt här. Det var så ofta vi kände oss så dåliga och så dumma och det var absolut gånger då vi bara kände för att ge upp. Men det var inget alternativ för vi hade ingen reservplan, vi hade ju sålt allt – vår lägenhet och vår gamla van, säger Lisa och Chris.

Dagen då bussen anlänt till Sverige var lyckan total. Äntligen skulle de påbörja ombyggnationen – från buss till hem. Foto: privat
Ett hett tips är att se till att ha gott om tid på sig vid ombyggnationen, något som Lisa och Chris insåg under byggets gång. Foto: privat

Vad såg ni fram emot allra mest?

– Helt klart att få komma ner till värmen och bara njuta av vårt hem. Att se solnedgångar från vår takterass, att stå parkerad på en klippa eller strand och dra upp gardinerna på morgonen och kolla vågorna från sängen, att laga middagar i vårt stora kök, allt sånt! Men vi var ärligt talat rätt utarbetade när vi väl hade kört ner genom Europa och tagit färjan över till Kanarieöarna så vi behövde ett par veckor bara för att landa och bygga upp energin igen. 

Hur ser vardagen ut när man bor i en van 24/7? 

– Vi jobbar och har massor av vardagssysslor precis som ”alla andra”. En vanlig vardag för oss börjar med någon aktivitet, antingen morgonsurf eller en jogg/träningspass. Sen drar vi igång jobbdagen, vilket oftast blir från bussen. Under arbetsdagen blir det några pauser för att surfa, bada, sola, eller umgås med våra vänner. Oftast lagar och äter vi middag tillsammans med våra vänner ute i ”campet”, följt av någon form av häng efteråt som kortspel, utebio, eller bara att sitta och snacka.

Dagarna varvas med arbete och umgänge med vänner och bekanta. Foto: privat
Föreställ dig att vakna upp i detta mobila hem. Foto: privat

Vad är största skillnaden?

– Att man vaknar upp till nya platser, var och varannan dag. Att man reser men samtidigt också är ”hemma”. Vi älskar friheten och kontrasterna i att kunna välja om vi vill stå intill havet, intill en mysig stad, högt uppe i bergen, eller gömma oss i skogen. Det mindre härliga att det verkligen nästan alltid är någonting som ska göras – fylla på färskvatten, tömma spillvatten, fix med toaletten, leta rätt på en tvättomat för att tvätta kläderna osv – men det är det 100% värt för att få allt det fina som ”vanlife” erbjuder. 

Till och med disken kan vara en fröjd om man har havsutsikt som denna. Foto: privat

Vad är det bästa med att leva vanlife?

– Utan tvekan frihetskänslan. Och att man spenderar så mycket tid utomhus. Känslan är att vi fått mer sol- och dagsljus de senaste två åren än på de 10 åren innan det.

Det är en frihet och lättnad att ha allting med sig, tycker Lisa och Chris. Foto: privat

Vad är utmaningarna?

– Utmaningarna ligger nog mest i praktikaliteter, som när man behöver få någonting skickat till sig och liknande. Men också det faktum att vårt fordon också är vårt hem. Om någonting strular med bussen ställer det ju till det på fler sätt än om man bara skulle ha en krånglande bil. En annan utmaning har varit att hålla fast vid våra rutiner som vi mår bra av – som att t.ex. träna regelbundet. Det är lätt att man halkar in i ”semester mood” på heltid.

Första tiden spenderades på ön Lanzarote och Fuerteventura. Foto: Unsplash
En av favoritstoppen för paret är Fuerteventura vintertid. Foto: Unsplash

Efter tv-seriens slut

Efter sista avsnittet i tv-serien, där vi får följa Lisa och Chris bila söderut i Europa, har resan gått från Lanzarote i söder till Lofoten i Norge i norr. Vintern spenderades på Lanzarote och Fuerteventura och i april tog de färjan tillbaka till Spanien för två månader i Portugal innan resan norrut påbörjades.

– Det blev en Sverigeturné som började på västkusten, vidare till Gotland, till Chris familj i Dalarna, genom hela landet upp till Lisas familj i Luleå, vidare genom Norrbotten och till Lofoten i Norge. I september ställde vi sedan av Lorenzo i ett garage i Ludvika och drog till Bali, dit vi nu precis kommit tillbaka efter 3 veckor i Sri Lanka. 

Vad är era framtidsplaner nu då?

– Just nu är vi på en plats där vi verkligen uppskattar att kunna följa lusten och leva väldigt intuitivt. Vi vet inte var vi kommer spendera våra kommande 3 månader, och det känns för oss mer härligt än stressande. Det vi vet är att vi kommer tillbaka till Sverige när sommaren närmar sig, då flyttar vi tillbaka hem i Lorenzo, och lever busslivet igen. 

På sikt kommer paret vilja stadga sig någonstans, men skolbussen Lorenzo kommer givetvis finnas kvar. Foto: Privat

Era bästa tips till någon som drömmer om samma sak? 

1. Följ ditt hjärta

– Ett uttryck som vi gillar och många gånger fått påminna oss om är ”don’t take advice from someone you wouldn’t trade places with”. Många gånger, kanske till och med de flesta, hålls nog folk tillbaka från att följa hjärtat och sina drömmar pga externa reaktioner och förväntningar. När man väljer att ta en annan väg än normen och göra saker annorlunda kommer man bli ifrågasatt och t.o.m. övertalad om att man inte kan göra så. För ”det funkar inte så”. Så det kommer såklart krävas massor av mod för att göra det, men få saker är så belönande som känslan av att ha följt sitt hjärta och att ha varit sann mot sig själv.

Lyssna på din magkänsla och våga testa, är ett av parets bästa råd. Foto: privat

2. Inget är skrivet i sten

– Alla har såklart olika förutsättningar, och befinner sig på olika platser och med olika jobb- och familjesituationer. Så vi har verkligen respekt för att det kan vara olika stort och olika svårt beroende på var man är i livet. Men där vi befann oss försökte vi se på det som att förändringar inte behöver vara så dramatiska, och att ingenting behöver vara definitivt eller för evigt.

3. Det finns många likasinnade där ute

– Det kan verkligen kännas väldigt ensamt när man väger ett sånt här beslut fram och tillbaka, och som att det är en väldigt konstig och udda sak att göra. Men man ska veta att när man väl tagit sig ut inser man att man verkligen inte är ensam. Vi träffar så mycket folk som lever på liknande eller helt andra sätt utanför normen. Det är så inspirerande, och man förstår att det man gör kanske är ovanligt, men det är inte konstigt. 

Det finns gott om likasinnade ute på vägarna. Foto: privat

4. Se till att ha gott om tid för bygget

– Ett konkret tips för någon som vill bygga om/renovera en buss/van är att ta i när ni estimerar tiden för bygget. Vår upplevelse är att allt tar 2-3 gånger längre tid än man tror. Ett hett tips är också att, om man inte har möjlighet att vara inomhus, se till att dra igång bygget på våren så att man har i alla fall typ 5 månader av relativ värme. 

Ett av parets favoritdestinationer i Europa – silverkusten i Portugal. Foto: Getty Images

Era 3 favoritstopp i Europa?

1. Fuerteventura på vintern

Liten charmig ö med mysiga byar och fantastiskt klimat, mer ”vilt” än Teneriffa/Gran Canaria, och väldigt fin surf!

2. Geres nationalpark, Portugal

Helt otrolig natur och magiska vattenfall. Perfekt för hiking. 

3. Silverkusten, Portugal

Vackra stränder, charmiga små städer, och oändligt med vågor!

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Karin Wimark • 2023-12-21
RestipsIntervjuVanlife

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen