Annons
Annons

Spana in historiska restaurangvagnar och ånglok på nyöppnade Järnvägsmuseet i Gävle. Foto: Hans Sjögren/Järnvägsmuseet

Restips

Museet för dig som älskar att resa med tåg

Gillar du att resa med tåg? Då kanske du också tycker det är kul att lära dig mer om järnvägens historia och roll i samhället och kulturen idag? Då har vi ett sommartips. Besök Järnvägsmuseet som nu återöppnat efter flera års renovering.

Text: Per j Andersson • 2024-07-01 Uppdaterad 2024-06-30

Sveriges nationella järnvägsmuseum slog i lördags 29 juni åter upp portarna för besökare efter flera års renovering, utbyggnad och utveckling.

Mycket är förändrat i det nya Järnvägsmuseet som ligger i Gävle. Nu möts du av en ny entré med två helrenoverade expresståg från 1940-talet. Inne i museet finns dessutom en ny modern utställning om Sveriges järnvägshistoria.

Här kan du fördjupa dig i Sveriges järnvägar, dess människor och framtid. Här finns också butik med tågnostalgiskt skojs, lekrummet Lilla station och restaurang med uteplats.

Museets nya entré med expresståg från 1940-talet. Foto: Daniel Bernstål/Järnvägsmsueet

Minitåg för barnen

I Järnvägsparken intill kan du gå in och ut ur järnvägshistoriska byggnader, som Hennans stationshus och en banvaktarstuga från Hosäter. Barnen kan samtidigt åka med mini-tåget.

Under högsäsong körs rälsbussar mellan museet och fordonsmagasinet Tåghallen, där man kan betrakta en av världens största fordonssamlingar och ta del av tiden från järnvägens begynnelse fram till idag.

Prins August, världens äldsta bevarade ånglok som fortfarande funkar som det en gång gjorde. Foto: Maria Skuldt/SMTM

300 vagnar och lok

Museets samling består av totalt drygt 300 vagnar och lok från mitten av 1800-talet fram till idag. I samlingen finns bland annat Prins August som är det äldsta lokomotivet i världen som fortfarande går att köra.

Järnvägsmuseet arrangerar även historiska tågresor runt om i Sverige.

Läs om öppettider och entréavgifter och boka resor med historiska tåg på Järnvägsmuseets sajt.


Text: Per j Andersson • 2024-07-01
RestipsSverigeGävleTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen