Annons
Annons

Nonza är en av många vackra byar på halvön Cap Corse. Foto: Getty Images

Frankrike

Upptäck norra Korsika och natursköna Cap Corse

På halvön som löper ut från Korsikas nordspets hittar man bildsköna byar, avlägsna stränder och vinodlingar. Att cykla, vandra eller paddla kajak är bästa sättet att uppleva Cap Corse!

Text: Fredrik Brändström • 2022-12-13 Uppdaterad 2023-03-02

Vägen slingrar sig längs kusten. Bakom varje krök uppenbarar sig nya badvikar långt nedanför de branta klipporna. Ute i det blanka havet avtecknar sig konturerna av den italienska ön Elba. Vi har hyrt cyklar i byn Erbalunga och hojar norrut längs Cap Corse, den smala halvön som är Korsikas nordligaste utpost. Som tur är har cyklarna eldrift, tacksamt i de långa uppförsbackarna.

Den franska ön Korsika är känd för sin otillgängliga natur och Cap Corse är en av de vildaste – och vackraste – platserna på hela ön. Många kommer hit med bil över dagen och kör runt hela den fingerliknande halvön, en sträcka som på papperet är drygt 12 mil men som ofta tar merparten av dagen att köra. Vägarna är sällan raka och med sådan utsikt är själva poängen att stanna till ofta! Vår cykeltur tar slut utanför byn Mandolacce då vägen svänger av upp mot bergen. Vill man fortsätta längs kusten får det bli till fots. Vandringen runt toppen av Cap Corse är en populär dagstur och kallas Tulltjänstemännens stig (Chemin des douaniers). Den skippar vi idag och parkerar istället cyklarna för ett bad på den vindpinade Plage de Tamarone, så långt upp det går att komma med cykel på halvön.

De slingrande vägarna längs kusten på Cap Corse är populära bland cyklister. Foto: Getty Images

På Cap Corse hittar man några av Korsikas bildskönaste byar. Centuri i norr, Nonza, Erbalunga och turistmagneten Saint-Florent är alla värda ett stopp på en cykeltur eller roadtrip runt halvön. Området är också känt för sina viner. Domaine Gentile utanför Saint-Florent anses vara en av de bästa vingårdarna i regionen och odlar enligt biodynamiska metoder.

En perfekt bas för att utforska halvön är hotellet Castel Brando som ligger i det pittoreska fiskeläget Erbalunga. Här finns en fin pool, spa samt en bra restaurang. Det är promenadavstånd ner till den lilla hamnen där man även kan hyra kajaker för en tur längs kusten. Från vattnet ser man flera av de pampiga villor som Cap Corse är kända för, många byggdes av Cap Corse-bor som utvandrade till USA under 1800-talet och sedan kom tillbaka.

Cap Corse ligger strax norr om staden Bastia. Sommartid går direktflyg från Sverige till Bastia med Norwegian. Man kan även ta färja till Bastia från italienska Livorno, strax utanför Pisa, en resa på cirka 4 timmar.


Text: Fredrik Brändström • 2022-12-13
FrankrikeRestipsAktiv semesterChefredaktören tipsarKorsika

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen