I flera år har Oskar Montano rest runt i Italien och världen för att hitta de godaste pastarätterna. Oskars kärlek till pasta började tidigt i barndomen med hans italienska morfars oxsvansragu varje söndag. Efter tio år av pizzadegnörderi och boken Pizza wizard är fokus nu på pasta och vad det är som gör att det är så bra comfortmat.


Läs mer: 3 bästa platserna i världen för pizza – proffset tipsar
Varför skriver du en bok om pasta?
Efter att ha skrivit en bok om pizzadeg har jag mött så många intresserade och nyfikna som tagit sig tiden att nörda ner sig och vilja göra den bästa pizzadegen. Innan har min uppfattning varit att svenskars generella uppfattning om pizzadeg är att det endast är ett verktyg för att hålla ost och sås.
Responsen från pizza Wizard inspirerade till göra samma resa med pasta. Hur man gör den godaste färsk pastan eller lyfta magin kring torkad pasta. Dessutom en resa genom mitt Italien med mina favorit recept.
Vilka misstag tycker du många gör när de lagar pastarätter?
En vanlig miss är bröllopet mellan sås och pasta. Minska koktiden smaka av och förena alltid sås med pasta och pastavattnet i en vacker ceremoni innan det hamnar på tallriken
Vad är din personliga pastafavorit?
Svårt att välja men pasta med musslor eller en l’amatriciana skulle jag kunna äta varje dag resten av livet
Vad är din favoritplats i Italien?
Rom är mitt andra hem. Energin, folket, maten och skönheten är unik.
Pasta Wizard släpps den 27 september och kan köpas på bland annat Bokus.

Läs mer: 10 bästa tipsen i Milano – guide till en lyckad weekend
4 favoritrestauranger i Italien
Italien lider ingen brist på bra restauranger, men vi bad Oskar lista några av sina favoriter när det kommer till just pastan. Varsågoda!
Osteria Mirasole, Italien
Osteria Mirasole i San Giovanni in Persiceto är en av Italiens främsta och mest klassiska osterior. Tiden här har stått still, men inte maten. Alla pastarätter på menyn är magiska men så är allt annat också. Deras Tortellini in Pannam, som görs på deras egen mjölk och som de använder för att göra parmesan på, är något alledels extra.
Adress: Via Giacomo Matteotti, 17, osteriadelmirasole.it.
Oltre, Italien
I Bologna finns otroligt många ställen. Oltre är mer modern restaurang, och även om den moderna stilen inte riktigt fångar mig så är både tortellinin och Ragun Bolognesen bland de främsta i Italien. I Bologna finns otroligt många ställen.
Adress: Via Augusto Majani, oltrebologna.it.
Taverna Trilussa, Italien
En klassiker i Rom som aldrig gör en besviken. Servitörerna förbereder pastan på bordet i pastapannor och det är svårt och bli besviken.
Adress: Via del Politeama, 23/25, tavernatrilussa.com.
Matricianella, Italien
Ännu ett ställe i Rom. De romerska pastarätterna är mina favoriter bland allt. På lunch är Matricianella fylld med uppklädda buisness-folk. Härlig stämning och grymt bra helt enkelt.
Adress: Via del Leone, 4, matricianella.it.