Annons
Annons

Första gången i Milano? Här är tipsen du inte får missa. Foto: Unsplash/Louise Laurenius

Italien

10 bästa tipsen i Milano – guide till en lyckad weekend

Bästa restaurangerna, klassiska kaféer och mysiga tågutflykter. Milanoexperten Louise ger oss tips på vad du inte får missa i den italienska storstaden.

Text: Karin Wimark • 2023-10-07 Uppdaterad 2023-10-19

Louise är skånetjejen som bytte rapsfälten mot storstadslivet i Milano. Tanken var att stanna i ett halvår, men istället tog det henne 11 år innan hon flyttade tillbaka till svensk mark igen våren 2023. Milano lärde henne konsten att ta tillvara på de små sakerna i livet och att leva så passionerat man kan.

– Jag älskar att det alltid är liv och rörelse ute på gatorna i Milano. Jag fick en smärre panikattack i vintras när jag var på besök i Stockholm och det var kolsvart ute och inte en själ på gatorna redan klockan 21. Det är nog den största kontrasten. Att man lever sitt liv inom husets fyra väggar i Sverige, medan man tar ut det på gatorna och restaurangerna i Italien.

Louise arbetar som copywriter & content producer och driver matbloggen Primavera Content där hon delar med sig av italienska recept, restaurangtips och reseupplevelser i Italien. Här är hennes bästa tips för dig som besöker Milano.

Läs också tillhörande intervju: Louise om att bo i Milano: “Italienare är mästare på att njuta”

Louise Laurenius tipsar

10 höjdpunkter i Milano

1. Bästa matupplevelsen i Milano

– Vill man slå på stort ska man boka avsmakningsmenyn på 28 posti. Men vill man uppleva mer klassisk, italiensk stämning och prova lokala klassiker tycker jag man ska boka bord på Trattoria Milanese, La Libera eller Trattoria Madonnina.

2. Favoritmarknad

– Marknaden vid Parco della Resistenza som äger rum varje lördagsmorgon/förmiddag. Här finns både fiskhandlare, osthandlare och grönsaksstånd. Du kan köpa färska ägg direkt från producenten eller handgjord färsk pasta. Bra priser och hög kvalitet utlovas. Ta med kontanter.

Pasta på självplock
Köp med dig färsk pasta från lördagsmarknaden. Foto: Louise Laurenius

3. Bästa kaffebaren

– För en snabb kaffe i baren: Marchesi 1824 eller Cucchi (två institutioner i Milano). För speciality coffee och mer skandinavisk/internationell frukost: Hygge, Nowhere och Loste.

4. Detta står fortfarande på min bucketlist

– Att se Il Cenacolo (Nattvarden) av Leonardo da Vinci som hänger i Santa Maria delle Grazie i Milano. Jag hade drygt 10 år på mig, men tog aldrig tag i det.

Målningen Nattvarden.
Klassisk och ståtlig. Besök Santa Maria delle Grazie för att njuta av målningen Nattvarden. Foto. Unsplash

5. Bästa italienska uttrycket!

– Allora! Använder det så pass mycket att jag tatuerade in det på armen innan jag lämnade Italien. Det säger allt och ingenting och är ett perfekt utfyllnadsord.

6. Favoritbar i Milano

– Besök Osteria alla Concorrenza, Tannico och Bottigliera Bulloni för en schyst vinupplevelse. Välj istället Chiosco Mentana för aperitivo, cocktails och skönt häng med italienare på torget.

7. Favoritrestaurang i Milano

– Den är svår för jag har så många, men Trippa, Nebbia och Røst har alltid levererat kanon när jag varit där. Läs fler tips på min blogg primaveracontent.se.

Tallrik med mat och bestick som skär.
Missa inte ett besök på restaurangen Trippa i Milano. Foto: Louise Laurenius

8. Missa inte!

1. En tidig löprunda runt Parco Sempione för att se porten Arco della Pace – ett måste för alla arkitekturälskare.

2. En kaffe på stående fot i baren tillsammans med italienarna.

3. Vintageshopping på Bivio och Vesto. Antikmarknaden sista söndagen varje månad i Navigli.

4. Dricka en Campari Seltz på Campari in Galleria.

9. Skippa gärna

– Piazza Duomo på helgen då det invaderas av människor. Bästa tiden att njuta av Duomo är tidigt på morgonen innan staden vaknar till liv och solen går upp bakom dess nordöstra hörn.

Kvinna framför kyrka i Italien
Undvik ett besök vid Piazza Duomo då torget oftast kryllar av folk, och kom istället hit tidigt på morgonen. Foto: Louise Laurenius

10. Bästa tågutflykten från Milano?

– Man brukar skämtsamt säga att det bästa med Milano är att åka därifrån. Det är ju lite sanning med modifikation, men faktum kvarstår att Milano är en helt fantastisk utgångspunkt för upplevelser i norra Italien.

Några av mina favoritutflykter med tåg, är att åka till Como (ca 1 timme) för att sedan ta linbanan upp till Brunate och vandra till Torno, en urgullig liten pittoresk by vid sjön. Därifrån kan man sedan ta båten vidare längre norrut eller tillbaka till Como stad. På sommaren är det också ett måste att åka till Ligurien. Tågresan är lite längre (ca 2 timmar) men väl framme har du en dag vid det glittrande Medelhavet att se fram emot. Jag har massor av tips även i Ligurien, med de sparar jag tills nästa gång.

Färggrann by intill berg och sjö.
Ta tåget till Comosjön – den perfekta utflykten från Milano. Foto: Unsplash

– Med tåg kan du också enkelt ta dig till andra städer, såsom Bologna, Modena och Parma som alla är otroliga matparadis. Eller varför inte till min favoritstad Florens? (som jag också har skrivit en matguide till här. Slutligen, hyr man en bil är det nästan ett måste att göra en utflykt till Piemonte och vinområdena Langhe, Roero och Monferrato. Det är en otrolig region som bjuder på vackra utsikter, goda viner, smakfull mat och vänliga människor.

Vinfält i solnedgång.
Hyr en bil och utforska Piemontes oändliga vinfält. Foto: Getty Images

Läs också:

Norra Italiens vackraste byar – 6 favoriter

Italiens häftigaste tågresor – 6 tågrutter du inte får missa

Roms bästa restauranger – pizza, pasta och passion


Text: Karin Wimark • 2023-10-07
ItalienRestipsGuideMat och dryckWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen