Annons
Annons
Kuststad vid turkosa vatten i Apulien

Italien finns så klart med som den bästa reseupplevelsen bland redaktionens medlemmar. Foto: GettyImages

Restips

Redaktionens bästa och sämsta reseupplevelser 2021

Vagabonds redaktion summerar året som gått. Vad var bottennappen och vilka reseupplevelser räddade reseåret 2021?

Text: Redaktionen • 2022-01-05 Uppdaterad 2022-01-05

Oexploaterat i Italien

Fredrik Brändström, chefredaktör

Bästa reseupplevelsen 2021

Abruzzo, på den italienska östkusten. Älskar att resa på platser som inte känns uttjatade och sönderexploaterade. Abruzzo är så okänt att knappt italienarna känner till det. Rekom­menderas för dig som tycker att Toscana börjar bli alltför turisttätt och tillrättalagt!

Sämsta reseupplevelsen 2021?

Sämsta reseupplevelsen i år var att det blev så få resor. Pandemin och dess restriktioner satte ofta käppar i hjulen. Förståeligt men ändå trist. Å andra sidan så uppskattade man resorna som blev av desto mer!

Abruzzo är så okänt att knappt italienarna känner till det. Foto: GettyImages

Korttidsboende utomlands

Karin Wimark, redaktör

Bästa reseupplevelsen 2021?

Under hösten bestämde jag mig för att bo­ sätta mig en månad i Italien. Jag ville känna på vardagspulsen, öva på italienskan och bada i turkost vatten efter jobbet. Jag hittade en lägenhet i staden Lecce i Apulien, packa­ de väskan och hyrde ut lägenheten hemma. Eftersom jag vanligtvis reser mycket och i ett helt annat tempo var det en ny upplevelse att få en vardag på en annan plats i världen. Lutar åt en repris i vår!

Sämsta reseupplevelsen 2021?

Det var inte optimalt att gå runt i Palma med kryckor då jag med relativt nyopererad fot reste dit i maj, men sämsta reseupplevelsen var nog ändå dygnen precis innan jag skulle ut och segla på Västkusten i juli, då jag fick solsting och låg däckad i ett dygn. Att ge sig ut på havet i strålande sol kändes därför långt ifrån passande. Så när vädret skiftade till regn dagen då det var dags för avfärd andades jag lättat ut. Det var nog första och sista gången jag hurrat över dåligt väder.

Gör som vagabonds redaktör och slå ner bopålarna på Italiens klack. Foto: GettyImages

Den okända kanarieön

Per J Andersson, redaktör

Bästa reseupplevelsen 2021?

Tidig vår reste jag till El Hierro, den minst kända av Kanarieöarna. Flyg till Teneriffa och båt i drygt två timmar till den vulkaniska och grymt vackra ön långt ut i Atlanten. Som att komma till en annan värld, genuin och långt från massturismens tillrättalagda hotspots.

Sämsta reseupplevelsen 2021?

Tillbringade en julivecka på tyska ön Use­dom med sina kilometerlånga sandstränder. Pension Domke som vi bodde på var dock en flopp. Hade bokat med frukost. Trots det vägrade föreståndarinnan servera oss den eftersom vi i så fall skulle ha behövt beställa det kvällen före. Varje gång vi därefter frågade något snäste hon av mig och fick mig att känna mig som om jag bokat hennes ställe bara för att störa henne. Rummet var dessutom dyrt och såg ut som en blandning av ett väntrum på Migrationsverket och en gillestuga anno 1986.

El Hierro – genuin och långt från massturismens tillrättalagda hotspots. Foto: GettyImages

Solo i öknen

Marcus Westberg, fotograf & skribent

Bästa reseupplevelsen 2021?

Att sitta ensam på toppen av en 200 meter hög sanddyn i den namibiska öknen och se fullmånen gå upp. Man kan kanske tycka att ensamhet är det sista som behövdes efter ett pandemiår, men ensam i öknen är inte riktigt samma sak som ensam i en lägenhet.

Sämsta reseupplevelsen 2021?

Osäkerheten. Jag har inte känt mig så nervös inför resor på säkert tjugo år. Har några reg­ ler ändrats? Har jag missat något? Kommer testet tillbaks negativt?

Mot oändligheten, och vidare i den namibiska natten och öknen. Foto: GettyImages

Jazz och Zorn i Dalarna

Helle Kikerpuu, webbredaktör

Bästa reseupplevelsen 2021?

Blev tillökning med första barnet mitt under pandemin, så att ta med sig bebis och partner upp till Dalarna passade alldeles utmärkt. Med siktet inställt på Siljan med omnejd slog vi ner bopålarna på Sollerön en kvart från Mora. Om man någonsin lyssnat på det svenske jazzundret Jan Johansson känner man kanske igen Utanmyra. Byn med samma namn ligger på ön och med lugn jazz som soundtrack upplevde vi Fryksås Fäbod med anor från 1500-talet, Zornmuseet i Mora och alla loppisar längs med vägen. Det allra bästa var den branta vandringen uppför Gesundaberget. Det tog mindre än en timme, med ett amningsstopp på vägen, för en otroligt vacker utsikt över Siljan. 

Sämsta reseupplevelsen 2021?

Pandemin slog hårt och brett mot resebran­schen. Alla skramlade efter lösningar och alternativa varor eller tjänster att sälja. Ett tag bombarderades jag av olika digitala lösningar – ”upplev London från soffan”. Men den värsta måste ändå ha varit flygbolag som erbjöd flygturer till ”nowhere”. Konceptet var slående bisarrt – ”gå ombord, flyg en sväng över ditt eget land och landa där du började”. Nej, ska man absolut flyga så är det väl åtminstone för att transporteras till en ny plats – det borde vara ett minimikrav!

Dalahästar, fäbodar och jazz för hela slanten när Vagabonds webbredaktör drog till Siljan. Foto: GettyImages

Polens riviera

Sofia Zetterqvist, reporter

Bästa reseupplevelsen 2021?

Att få uppleva en bit av världen igen – känna andra dofter, smaker och ljud. Min första re­sa utomlands sedan pandemin gick till Sopot och Gdansk på den Polska rivieran i slutet av sommaren.

Sämsta reseupplevelsen 2021?

Munskyddet! Både att ha det på sig över svett och smink, men även att mötas av alla munlösa munskyddsansikten. Måtte denna pandemi vara över snart!

Medelhavet i alla ära, men i härliga stränder finns närmare än så – som här i Polen. Foto: GettyImages

Dramatiskt i Portugal

Karin Wallén, reporter

Bästa reseupplevelsen 2021?

Vandring längs Fisherman’s Trail i regionen Alentejo söder om Lissabon. Den här delen av Portugal har fortfarande en väldigt oex­ploaterad kust, med dramatiska klippväggar som tippar ner i havet och ensliga sand­ stränder dit det inte går några bilvägar. Att vandra här är populärt, men höst och vår har man härligheten nästan för sig själv.

Sämsta reseupplevelsen 2021?

Att det under lång tid varit omöjligt att åka tåg hela vägen från Stockholm till Oslo. Buss från Göteborg i all ära, men jag är glad över att SJ äntligen börjar köra sträckan över Karlstad och ända fram till Oslo igen, från mitten av december. Jag älskar nämligen Oslo och mina norska vänner!

Upptäck Alentejo söder om Lissabon – du kommer inte trängas med någon massturism precis. Foto: GettyImages

Text: Redaktionen • 2022-01-05
RestipsRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen