Annons
Annons
Här är destinationerna du ska välja om du vill resa med gott samvete. Foto: Istock.

Här är destinationerna du ska välja om du vill resa med gott samvete. Foto: Istock.

Restips

10 bästa länderna för etiskt resande 2016

Var ska du åka om du vill bidra till en positiv utveckling när det gäller mänskliga rättigheter och miljön? I organisationen Ethical Traveler årliga lista över Världens mest etiska semesterländer finner du svaret.

Text: Johanna Jackson • 2016-01-17 Uppdaterad 2021-09-14

Den ideella organisationen grundades på mitten av 90-talet i syfte att uppmuntra resenärer att använda turismen för att bidra till en positiv förändring i världen.   

De 10 destinationerna som väljs ut är utvecklingsländer som arbetat på ett medvetet sätt för att förbättra miljön, social välfärd, djurhållning och mänskliga rättigheter. Utvärderingen görs bland annat med hjälp av uppgifter från Unicef, Amnesty och Reportrar utan gränser.

I år finns det fem nya länder på listan, och fem länder som fanns med även på 2015 års lista. Bläddra fram i bilspelet för att läsa om varför just dessa nationer kvalade in på årets lista över etiska destinationer.  

Världens mest etiska resmål 2016

Länderna presenteras i bokstavsordning. Alla länder med en stjärna bredvid sig fanns även med på förra årets lista. 

10 bästa länderna för etiskt resande 2016
Dominicas huvudstad Scotts Head. Den bergiga ön är bland annat känd för sin vattenfallstäta djungel och sina mangroveskogar.

1. Dominica, Karibien*

Dominica fortsätter att arbeta för hållbar energi och har som mål att övergå helt till förnybara energikällor i framtiden. I jämförelse med andra länder i Karibien erbjuder Dominica gratis och lättillgänglig hälsovård till sina medborgare och 2015 lyckades man eliminera mässling, röda hund och påssjuka från ön.  

Landets arbete med att skydda valar och annat marint liv hyllas och man har till och gjort undervisning om vikten att skydda marinlivet en obligatorisk del av grundskolans läroplan.

Ö-nationen får dock inte bara beröm utan kritiseras på grund av att man fortfarande inte avkriminaliserat homosexualitet. 

9 skäl att besöka Dominica – Karibiens orörda regnskogsö

10 bästa länderna för etiskt resande 2016
Strandhäng på Grenadas Sandy Island, strax norr om huvudön.

2. Grenada, Karibien

Ö-nationen norr om Trinidad och Tobaga har, som majoriteten av länderna på listan, gjort framsteg när det gäller användandet av grön energi och arbetar även för att bevara sina korallrev.

Även om det görs små framsteg när det kommer till LGBT-rättigheter i landet så är diskriminering mot transpersoner och personer med homosexuell läggning fortfarande problematiskt och påtaglig. Enligt Etical Traveler kan Grenada komma att tas bort från nästa års lista om större framsteg på området inte görs.

Kristus går på djupet i Grenada

10 bästa länderna för etiskt resande 2016
Boavista på Kap Verde som bland annat får högsta betyg på mänskliga fri- och rättigheter.

3. Kap Verde, Afrika*

Landet är ett föredöme när det kommer till jämställdhet mellan könen och har flera kvinnor i topp-positioner i både den privata och publika sektorn.

Dessutom hölls här en pride-parad för tredje året i rad och man arbetar aktivt med att stärka skyddet för marinlivet. Etichal Traveler lyfter även fram att Kap Verde räknar med att all energi ska komma från förnybara källor år 2020.

10 bästa länderna för etiskt resande 2016
En paradisstrand i Mikronesien.

4. Mikronesiska federationen, Oceanien

Vid 2020 planerar Mikronesiska federationen att 30 procent av all energi ska vara förnybar. Nationen som utgörs av cirka hundratals öar i västra Stilla havet har dessutom gjort stora framsteg för att skydda den unika floran och faunan och har påbörjat att göra våtlandsområdet Yela Valley med sina unika Ka-träd till ett naturreservat. 

Människohandel är dock fortfarande ett problem i området men situationen har blivit bättre. 

10 bästa länderna för etiskt resande 2016
En dryg halv miljon där cirka 70 procent av Mongoliets nomadiska boskapsherdar är inkluderade har tillgång till solenergi.

5. Mongoliet, Asien

Etichal Traveler lyfter fram Mongoliets framsteg miljöfrågor och det faktum att cirka 15 procent av landets yta är skyddade i nationalparker som bland annat det världsarvslistade steppområdet Mongol Daguur och nationalparken Khustain. Dessutom har landets rättsystem reformerats och bestämmelser som syftar till att förebygga hat- och diskrimineringsbrott införts.

Man tillägger dock att landets planer på att utöka sin gruvverksamhet är oroväckande – något som kan putta bort Mongoliet från nästa års lista. Problem finns även med tjuvjakt och smuggling av djur.  

10 bästa länderna för etiskt resande 2016
En grupp kvinnor på Panamas San Blas-öarna – en stor arkipelag i Karibiska havet som är hem åt Kuna-indianerna.

6. Panama, Sydamerika

I Panama har man fortsatt att bevara regnskogen genom att uppmuntra bönder till hållbar odling. Livsförhållandena i landet är något bland de bästa bland länderna på listan och Pamana har ratificerat flera viktiga konventioner som gäller barnafödande. Arbetet mot trafficking har även förbättrats.

Arbetslösheten är låg och medellivslängden att jämföra med Europa och USA. Panama blev dessutom rankat av Happy Planet Index som världens sjunde lyckligaste land. 

10 höjdpunkter i härliga Panama

10 bästa länderna för etiskt resande 2016
Drömlika naturpoolen Tu Sua Ocean Trench ligger på huvudön Upolu.

7. Samoa, Oceanien*

Vid 2017 ska 100 procent av Samoas energi vara förnybar och under året har man byggt flera solkraftverk. Man arbetar också med att motverka våld i hemmet och förbättra landets kvinnors allt för dåliga rättigheter. 

Samoa – slappna av i Söderhavet

10 bästa länderna för etiskt resande 2016
En av Tongas många undervattensinvånare.

8. Tonga, Oceanien*

Den lilla Söderhavsstaten får bäst betyg på miljöskydd av samtliga länder och har bland annat infört nya marinreservat. 

Dock är Tonga bara ett av sju länder i hela världen som inte ratificerat FN:s konvention mot kvinnodiskriminering. 

10 bästa länderna för etiskt resande 2016
Söderhavsdröm du kan besöka med ett gott samvete.

9. Tuvalu, Oceanien 

Nationen som utgörs av korallöar och atoller mellan Hawaii och Australien har under året kriminaliserat alla former av våld i hemmet och arbetar med att förbättra skolundervisningen.

År 2020 är målet att 30 procent av energin ska vara förnybar och man har byggt nya solkraftverk. Man arbetar dessutom aktivt för att motverka klimatförändringarna.

10 bästa länderna för etiskt resande 2016
Ståtlig byggnad i Uruguays huvudstad Montevideo.

10. Uruguay, Sydamerika*

Landet som gränsar till bland annat Brasilien ligger högst bland samtliga länder på listan på FN:s Human devolopment index, som jämför välståndet i världens länder. Samtidigt som man måste skydda sina savanner som hotas av storskaliga boskapsfarmer bättre, har man gjort ett bra arbete med förnybar energi som står för 90 procent av landets energikällor.

Man har också trappat upp sitt arbeta mot trafficking och förstärkt lagar om djurskydd. Uruguay satsar även på att bli först i världen med en 100 procent grön flygplats. 

8 platser att besöka innan de förändras för alltid

TV: Paradisen du borde besöka innan det är för sent

För den som reser är världen vacker


Text: Johanna Jackson • 2016-01-17
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top