Annons
Annons
Bråka inte om pengar på resan. Gör upp budgeten innan och var lyhörd. Foto: GettyImages

Bråka inte om pengar på resan. Gör upp budgeten innan och var lyhörd. Foto: GettyImages

Restips

Resa tillsammans men med olika budget? – så här gör ni

Ska man dela på allt, bjuda på allt eller kan man lösa det på ett annat sätt? Här är några tips på hur man reser tillsammans olika budget.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-02-17 Uppdaterad 2021-09-15

Snacka budget innan avresa

Innan avresan bör man diskutera med familj och vänner om vad man vill få ut av resan. Även om det kan vara svårt att prata pengar är det bra att vara öppen med sin budget. På så sätt kan man undvika, eller åtminstone minska, bråk eller tråkigheter under resans gång.

Se över boendealternativen

Diskutera vad ni är beredda att betala för boendet under resan och var lyhörd för olika alternativ. Det finns en mängd hostel och vandrarhem som erbjuder både charmiga sovsalar och bekväma privatrum. Se efter på olika uthyrningssajter om det finns billigare hus, lägenheter eller rum att hyra.

Resa tillsammans men med olika budget? – så här gör ni
Udda boendealternativ som kapselhotell kan vara både roligare och billigare. Foto: GettyImages

Diskutera prioriteringar

Försök reda ut vad man ”kan” göra och vad man verkligen ”vill” göra redan innan ni reser iväg. Under resans gång är det en bra att hålla igång det tänket.

Vad är gratis?

Se över vad som går att göra gratis på det resmål ni besöker. I storstäder finns det ofta guidade turer som är ”gratis”, det vill säga att man efter turen ger guiden en valfri summa. Finns det intressanta stadsdelar att promenera igenom, museum som är gratis eller naturupplevelser som alla vill ta del av?

Resa tillsammans men med olika budget? – så här gör ni

Skiljs åt ibland

Bara för att man reser tillsammans betyder inte att man måste vara tillsammans alla timmar på dygnet, speciellt inte om man redan innan avresan diskuterat budgetar och vad man verkligen vill göra. Genom att ibland skiljas åt kan man utforska resmålet på den budget som passar en själv.

Dela inte alltid på notan

Tänk på att den som reser på en budget kanske beställer mat och dryck som är billigare än alla andras. Se över notan och var uppmärksam.

Resa tillsammans men med olika budget? – så här gör ni
Betala lika eller schysst? Foto:GettyImages

Slösa eller spara?

Bestäm innan om det finns någon aktivitet där ni alla vill spendera mer och verkligen unna er, för att sedan spara in på andra ställen.

Källa: Huffington Post

 

Lyssna på Vagabond!

I det här avsnittet av Vagabonds podcast pratar Vagabonds redaktör Per J Andersson, som var en hängiven liftare i sin ungdom på åttiotalet, med Helle Kikerpuu, som liftat en hel del de allra senaste åren. 

Vagabond listar: Årets 30 bästa resmål 2020

Kvinnornas Paris – böcker, barer och byxförbud

Äta i London: Kyrkan med vinkällare, ginbar och restauranger


Text: Helle Kikerpuu • 2020-02-17
RestipsInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen