Annons
Annons
Vuxen och barn med elbil

Hur fungerar en bilsemester med elbil i Europa – experten svarar på Vagabonds frågor. Foto: GettyImages

Restips

Roadtrip med elbil i Europa – experten tipsar

Bilsemester utomlands med elbil, funkar det? Definitivt, men du måste plocka fram din inre nörd och ha gott om tålamod, säger Alrik Söderlind, chefredaktör på elbilsmagasinet Recharge. Här är hans bästa tips för dig som vill åka på en fossilfri roadtrip i sommar!

Text: Fredrik Brändström • 2023-02-10 Uppdaterad 2023-02-09

Vad är största skillnaden med att semestra med elbil jämfört med en bensin- eller dieseldriven bil?

Tålamodet måste med på resan! Du måste också plocka fram nörden i dig eftersom man måste hålla koll på var och när man ska ladda och hur långt man kommer, och vilka laddstationer som ligger framför en på resan, och vilka du har ett laddkort eller en app till.

Har man inte koll på detta kan det bli väldigt förvirrat, om du nu inte kör Tesla, för då är det bara att förlita sig på navigationen som har full koll på var och när du ska ladda, och hur mycket. De flesta elbilar har runt 30 mils räckvidd med fulladdade batterier. Efter dagens första laddning har du förmodligen bara 20 mil eftersom man bara brukar ladda batterierna till 80 procent då det går oooooliiiidligt långsamt efter just 80 procent.

Har du själv bilsemestrat utomlands med elbil?

Jag åkte till Italien i somras. Är man beredd på en del strul med laddare och att man måste ha framförhållning, och att det kommer att ta lite extra tid så fungerar det. Det handlar mest om inställningen.

Glöm inte att ladda ner appar för att ladda elbilen på semstern. Foto: GettyImages

Nämn 3 saker som är bra att tänka på om man vill semestra med elbil utomlands!

1. Kolla om hotellet har laddning, och det räcker inte med ett 220-uttag.

2. Planera inte in för långa dagtsetapper.

3. Fundera på att ta biltåg om du ska långt söderut och färja från exempelvis Nynäshamn, om du har en lång resa genom södra Sverige.

Vilka appar kan vara bra att ladda ner?

Apparna A better routplanner och Chargefinder bör laddas ned och ett antal appar för att kunna betala för laddningen. Ionity har också ett stort närverk med laddare, beställ hem deras laddkort.

Vilka länder i Europa är enklast att resa i om man har elbil?

Holland, Schweiz och Tyskland är bra, för att inte tala om Norge. Östra Europa är sämre när det gäller snabb laddning. Polen och Tjeckien exempelvis har en bit kvar till övriga länders nät, men med lite framförhållning funkar det.

Planera resan och se efter var laddstationerna finns. Foto: GettyImages

Är det gratis att ladda eller kostar det?

Det kan vara gratis på en del hotell eller vid vissa handelsplatser, men generellt sett kostar det alltid pengar.

Hur ska man tänka när man väljer bil, några bilmärken som är mer lämpade för elbilssemester i Europa?

Tesla är bäst, tack vare sitt laddnätverk och den fina integrationen med navigationen och betalningen. Nio håller på att bygga upp ett nätverk med batteribytarstationer som är intressant. Bilar som laddar snabbt är självklart att föredra, som Hyuindai Ioniq 5, Kia EV6 och Porsche Taycan. Billiga bilar med långsam laddning lär bli en mardröm om man ska åka långt. Laddeffekten bör vara minst 100 kW.

Hur funkar det i bilens hemland USA – är det möjligt att göra en roadtrip med elbil där?

Absolut, det finns laddnätverk även där. Men som sagt, ha inte för stora förväntningar på att det ska vara som att köra med en förbränningsmotorbil. Det tar oftast extra tid och ställer krav på att man har koll och är intresserad.


Text: Fredrik Brändström • 2023-02-10
RestipsRoadtrip

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen