Annons
Annons

838331.jpg

Restips

Romantisk weekend

Blås liv i lustarna och unna er en riktigt romantisk weekend som skulle få självaste Casanova att bli grön av avund. För det är ni värda.

Text: • 2013-09-05 Uppdaterad 2021-06-23

MUHU, ESTLAND

Anrik lyx på historisk ö

Pädaste på ön Muhu har besökts av presidenter, kunglig­heter och världsstjärnor, men är helt okänd för de flesta svenskar. Pädastes och öns historia är lång. Här slogs danska, balttyska och svenska riddare om den attraktiva ön under 1200-talet. Efter att ägaren brutalt mördats vintern 1919 flydde resterande familjemedlemmar platsen och gården lämnades att förfalla. Först 1995 räddades den och man la 15 år på att renovera och färdigställa Pädaste till det charmiga herrgårds­hotell det är idag. Restaurangen har hamnat på listor över världens 100 bästa restauranger och spaavdelningen lämnar inget åt slumpen. Här finns vackra trädgårdar med udda arter, möjlighet till hästridning, jakt och golf, padaste.ee.

Ta er hit: Estonian Air, SAS, Ryanair och FlyBe flyger direkt till Tallinn från Stockholm eller Köpenhamn. Därefter ca 2 tim bilfÙ�rd.

Romantisk weekend
Pädastes kök är utnämnt till Estlands bästa.

JÄRFÄLLA, SVERIGE

Ni är stjärnorna på Görvälns slott

Kort om tid, men ändå sugen på att komma bort? Testa en romantisk helg på Görvälns slott som garanterat kommer att ge er känslan av att ha lämnat landet lagom.
– Vi har tagit ut svängarna lite för att skapa något som inte finns i Sverige. Inspirationen kommer från våra många resor. Vi har valt exklusiva tyger, designlampor, exklusiva sängar och bäddlinne samt täcken i finaste dun, säger Johan Eklund som tillsammans med hustru Maria är initiativtagare till att göra om Görvälns slott.
Det var svårt att finna möbler i Sverige som passade deras tema, så istället anställde de en möbeltapetserare och började själva skapa de mÙ?bler och inredningsdetaljer som de vill ha.
Anländ klockan 14.00 för en eftermiddagsbuffét. Kvällen bjuder på femrättersmiddag efter säsong, gorvalnsslott.se.

Ta er hit: Görvälns Slott ligger i Järfälla, 2,5 mil norr om Stockholm. Enklast tar ni er hit med bil.

Romantisk weekend
Njutning för två på Görvälns slott. Foto: Emma Jönsson/New blood Agency

BRYGGE, BELGIEN

Pittoresk småstads­romantik

Gotisk arkitektur, pittoreska små hus, pampiga kyrkor, kullerstensgator och små kanaler som slingrar sig genom staden. Brugge är en riktig romantik­klyscha och det gillar vi! Vad gör man då här? Jo, man strosar runt innanför stadsmuren, sitter på sköna uteserveringar med utsikt över kanalerna och sippar vin, äter gastronomiska middagar och har det gött helt enkelt. Belgien är ju känt för både öl och choklad och är detta en passion så kan ni förlusta er på chokladmuseet Choco-Story eller det lokala bryggeriet Da halve mann. Ett tips kan vara att börja vistelsen med en kanalbåtstur, på det viset får ni en behaglig överblick av staden och dessutom möjlighet att se saker som bara går att se från vattnet.

Bo: The Pand Hotel är ett romantiskt boutiquehotell beläget i ett gammalt vagnsförråd från 1700-talet. Pandreitje 16, Brygge, pandhotel.com.
Ta er hit: Brussels Airlines, SAS, Malmö Aviation och Ryanair flyger direkt till Bryssel från Stockholm eller Köpenhamn. Ta tåget till Brygge, ca 1 tim.

Romantisk weekend
Mysiga Brygge, Belgien. Toerisme Brugge/Jan Darthet

PARIS, FRANKRIKE

Kärlekens huvudstad

Ingenstans spirar kärleken som i Paris! Strunta i de klassiska sevärdheterna den här gången och satsa istället på att utforska de små gränderna, med kullersten, kaféer och blomsterstånd i korsningarna. Sitt på en bistro hela dagen och ät er igenom hela menyn. Upptäck Paris på nytt med en romantisk guidad tur i nostalgibilen Citroën 2CV som utlovar gömda pärlor och hemliga gator (4roues-sous-1parapluie.com). Chauffören hämtar er gärna vid hotellet och kör er sedan till er romantiska middag på La Fermette Marboeuf, en välbevarad art decorestaurang. Ni får även boken Where to kiss in Paris som present av er charmante chaufför.

Bo: Woody Allens film Midnatt i Paris utspelar sig bland annat på klassiska lyxhotellet Le Bristol, där huvudpersonerna bor under hela filmen. Be om att få ett rum högt upp med utsikt mot Eiffeltornet när ni bokar. 112 rue du Faubourg Saint Honore, lebristolparis.com.
Ta er hit: KLM, SAS, Air France, Ryaniar, Norwegian och Easyjet flyger direkt från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn.

Romantisk weekend
Amour à Paris.

VENEDIG & ASOLO, ITALIEN

Kombinera stad och by

Anländ Venedig på torsdagen och gör Casanovas stad ordentligt. Strosa, fika på uteserveringar, åk gondol och kanske till och med stanna för middag och en övernattning. När ni känner er mätta på kanalstaden beger ni er mot den pittoreska byn Asolo, som omringas av berg, cypresser, vingårdar och olivträd. Mitt i den lilla byn ligger patriciervillan Villa Cipriani och det här historiska boutique­hotellet personifierar verkligen italiensk landsbygdsromantik och storslagenhet i ett. Ni kan göra utflykter i de lummiga omgivningarna, antingen med bil eller till fots eller så tar ni en behandling i hotellets spa, eller en golfrunda, om ni tillhör det inbitna släktet. Om kvällarna avnjuter ni lokala råvaror i Villa Ciprianis prisbelönta restaurang. Mer än så behöver man knappast för en fulländad helg.

Bo: Hotell Villa Cipriani. Via Canova 298, Asolo, villaciprianiasolo.com.
Ta er hit: SAS, Norwegian och Ryanair flyger direkt till Venedig från Stockholm eller Köpenhamn. Ta hyrbil de 7 milen till Asolo.

Romantisk weekend
Italienska känslor på Villa Caipriani, Asolo.

Text: • 2013-09-05
RestipsBröllopsresorListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top