Annons
Annons
Segelbåt under stjärnklar himmel på natten.

Att segla över Atlanten är mycket mer än bara en utmanande bucketlist-dröm. Resan är ett äventyr fyllt av njutning, gemenskap och glädje värd. Foto: Getty Images

Restips

Segla över Atlanten – 11 höjdpunkter på resan

En dröm för många. En mardröm för andra. Vagabonds redaktör följde med på en seglats över Atlanten och älskade det. Här är höjdpunkterna för dig som tvekar.

Text: Karin Wimark • 2023-09-05 Uppdaterad 2023-09-05

Det är lätt att tro att en seglats över Atlanten främst är en kämpig bucketlist-dröm i regnoväder, stormar och med burkmat. Inte minst efter att drama-älskande produktionsteam pumpat musten ur minsta motgång i TV-serier som Över Atlanten. Och visst, den här typen av seglats kräver sin erfarenhet, kunskap och en ordentlig check av både båt och hälsa. Det är en resa i utsatta väderförhållanden man ska ta på största allvar. Men när båten är checkad och bunkrad, seglingssällskapet väl förberett och ni väl kastat loss väntar inte bara ett äventyr utan också 100 % livsnjuteri. Den som väljer att segla från Las Palmas till Karibien i november och december kan oftast vänta sig högsommarvärme dygnet runt, solsken så gott som varje dag och jämna, friska vindar. Förutsättningarna för en minnesvärd resa är då optimala. Här är 11 anledningar till varför en seglats över Atlanten är en ultimat resa – för såväl äventyraren som livsnjutaren.

Båt vid en liten ö i havet.
Att slutdestinationen är Karibien är en fin morot, men inte resan dit minst lika minnesvärd. Foto: Getty Images

1. Du blir en hejare på att segla

Att tillbringa så mycket tid på en båt gör vem som helst båtvan och under de veckor man tillbringar ute till havs finns det gott om tid att lära sig mer om segling. Hur fungerar båten? Hur läser man vinden, vädret och naturens skiftningar? Ju mer man upptäcker desto mer finns det att lära sig inom segling eftersom naturen är föränderlig. Den som deltar i tävlingen Atlantic Rally for Cruisers (ARC) tävlar mot andra båtar över den stora pölen, vilket inte bara är en motivation utan också bidrar till en gemenskap. Det är riktigt kul att få rapporter om vilken plats man ligger i sin startgrupp och kunna följa varandra på radarn ute till havs.

2. Det är mer socialt än du kan tro

Tro det eller ej, men att segla över Atlanten kan vara riktigt socialt, inte minst tiden innan och efteråt som är lätt att glömma bort. Eftersom det krävs noggranna förberedelser innan man kastar loss och det är alltid saker att fixa och laga när man väl kommit fram spenderar man en hel tid tid på bryggan tillsammans med andra båtar. Framför allt om du seglar från klassiska destinationer som Las Palmas eller Kap Verde till Karibien. Att få dela sina sjöhistorier, utbyta erfarenheter och bjuda in till varandras båtar är fint. Väl ute till havs kan man kommunicera med de båtar som ligger inom ens närhet via WHF-radion. Men ring helst inte hem – det kan kosta skjortan!

3. Det finns gott om tid för kreativitet

Att segla över Atlanten är definitivt synonymt med slow travel, det vill säga att resa långsamt, vilket är en lyx i dagens effektiva samhälle. Passa på att utnyttja tiden på båten till kreativa hobbies som fotografering eller kanske att skriva dagbok. I början kan det tyckas som att allting ser likadant ut, varenda dag. Men efter ett tag börjar man upptäcka och njuta av det lilla i det stora. Lika mycket händer det inom en när man skapar rutiner i en vardag som ser helt annorlunda ut än den där hemma.

Kvinna fotograferar ombord på båt.
Utrymmet må vara begränsat, men möjligheterna oändliga. Fotografera, var kreativ och lek loss under resan. Foto: Lennart Green

4. Magiska morgnar

Det är omöjligt att inte bli förälskad i soluppgångarna och solnedgångarna ute till havs. Men det är något extra när man efter en hel natt i totalt mörker ser solen sakta kämpa sig upp på himlen. Trots att jag gick nattskiftet och egentligen bara ville sova ut på förmiddagen ställde jag ibland klockan för att smita upp på däck lagom till soluppgången. Nästan varje morgon hade morgonskift-gänget bakat frukostbröd. En varm fralla med smältande smör och ost, en kopp kaffe och en soluppgång mitt ute på Atlanten är oslagbart.

Grupp människor sitter vid ett bord och äter på en båt.
Mornarna på Atlanten var fridfulla. Ytterligare en natt var förbi och dagen bjuder enbart på möjligheter. Foto: Karin Wimark

5. Fånga stora baddare

Det sägs att sjön suger och att segla över Atlanten är inget undantag. Vilken adrenalinkick det blir då fiskelinan börjar spinna och man lyckas dra upp färsk fisk lagom till lunch eller middag. Stek fisken i ugnen, koka potatis och pressa till mos och bryn lite smör att toppa med ackompanjerat av hasselnötter. Att äta burkmat är ju inget måste till havs, utan du väljer din livsstil. Givetvis kan det vara mer eller mindre omständigt att laga mat på en båt, inte minst på en enskrovsbåt som lutar konstant. Ett tips är då att förbereda så mycket mat du kan innan avfärd, det vill säga tillaga grunder till såser eller rätter, för att enklare kunna göra färdigt maten ute till havs.

Man drar upp en fisk ombord på en båt.
Missa inte chansen att dra upp färsk fisk för en lyxigare lunch eller middag. Foto: Karin Wimark
Ugnsrostad fisk på en plåt.
Ugnsgrillad med potatismos och brynt smör. Mums! Foto: Karin Wimark

6. För att du också kan koppla av

Även om man tillsammans seglar båten över Atlanten och det då och då kan vara rätt slitigt, finns det också gott om tid att faktiskt bara njuta. Jag trodde aldrig jag skulle njuta så mycket som jag gjorde under de 18 dagarna vi seglade över Atlanten. Ärligt talat trodde jag att det skulle bli läskigt, långtråkigt och stämma in på tesen: detta gör jag en gång i livet sen aldrig mer. Men så fel jag skulle ha! Jag njöt av att läsa böcker i varma brisar, av stillsamheten om mornarna, av att inte ha någon uppkoppling och på så vis leva till 100 % i nuet.

Kvinna sitter på en båt och njuter.
Man kan tro att det hela tiden är förjävligt, men att segla över Atlanten i november är ljuvligt, varmt och med mestadels bra förhållanden. Foto: Karin Wimark

7. För tid att få vara barnslig

Hur ofta i vardagen har man tid att leka och umgås med vuxna (eller barn) utan några måsten? Vi arrangerade daglig stationsstyrketräning följt av bad i det djupa havet. Vi drog på musik och sjöng högt utan rädsla att störa grannar, vi bakade croissanter och lagat tre-rättersmiddagar. Vi drog upp fiskar, spelade spel, kör hemma-spa uppe på däck och gjorde fiskedamm enbart för vuxna. Fantasin har inga gränser och det är roligt att hitta på saker man kanske inte tar sig tid att göra hemma i vardagen.

Gruppaktivitet på båt i mörkret.
Det gäller att sysselsätta sig på båten och skapa lekfulla aktiviteter för att få dagarna att kännas mer motiverade. Foto: Karin Wimark

8. För världens mest stjärnklara nätter

Under nattpassen sprider sig ofta ett lugn ute till havs. Givetvis beror det på vindar och väder, men oftast kommer man in i rutiner då man hamnar i en slags trans. Under nätterna finns det gott om tid att kika på stjärnorna, spela spel och låta samtalen styras åt riktningar man kanske annars inte når. Nätterna mitt ute på Atlanten är unika eftersom det inte finns några luftföroreningar, närliggande samhällen och allt bara är svart, svart, svart. Då framträder stjärnorna, månen och marelden i havet. En riktigt mäktig upplevelse man sent kommer att glömma.

9. Den otroliga gemenskapen

När man seglar en så lång tid tillsammans blir gemenskapen väldigt stark. På min båt var vi ett gäng främlingar som växte samman till ett minikollektiv. Jag njöt så mycket av att lära känna allihopa och ha det sociala tillgängligt hela tiden, samtidigt som det förstås också är utmanande. Därför tror jag det är väldigt viktigt att prata igenom eventuella konflikter, sätta tydliga regler och ramar som kan dyka upp innan avresa – även med vänner och familj eftersom det är speciellt att tillbringa så mycket tid tillsammans på liten yta.

En grupp seglare sitter och tittar på en ipad.
Att tillbringa så mycket tid på en båt tillsammans med en grupp ger en speciell och värdefull gemenskap. Foto: Karin Wimark

10. Att vara bortkopplad från omvärlden

En av de absolut bästa sakerna med att segla över Atlanten är att ingen har någon som helst täckning på sina telefoner. Inget Wifi på tre veckor! Man tvingas helt enkelt att vara här och nu – vilket är ganska ovanligt i dagens samhälle. Detta skapar ett speciellt lugn, andra typer av diskussioner och en närvaro som jag fullkomligt älskade. För hur ofta är man off-line i nästan tre-veckors tid?

Person står på däck på en båt och tittar mot havet.
Att färdas till havs under så långsamma förhållanden är ett fantastiskt sätt att ta vara på nuet. Foto: Karin Wimark

11. Karibien i sikte

Själva resan över Atlanten är såväl en yttre som en inre resa. Sådana kontraster med spänning och ro, gemenskap och egen tid. Kornblåa dagar och kolsvarta nätter. Det är helt klart resan som är målet, men att veta att Karibien väntar på andra sidan är helt klart en morot.

Vy över bergstoppar och en båthamn i Karibien.
Vetskapen att Karibien väntar på andra sidan Atlanten är inte helt fel. Foto: Karin Wimark
Kvinna sitter på en båt i badkläder och skrattar.
Man kan tro att det är ruggigt och regnigt att segla över Atlanten. Mestadels är det solsken och varmt. Likaså framme i Karibien. Foto: Carl Eskilstorp

Segling över Atlanten – mitt livs äventyr!

Guide: Så gör du för att segla över Atlanten


Text: Karin Wimark • 2023-09-05
RestipsGuidesegling

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen