Annons
Annons

Med ett svenskt pass kan du resa till väldigt många länder utan visum. Foto: Getty Images

Restips

Så många länder kan du med svenskt pass resa till utan visum

Så här i början på 2024 har det kommit en uppdaterat lista över världens mäktigaste pass, vars innehavare kan resa visumfritt till flest länder i världen. Sverige klättrar på topplistan.

Text: Per J Andersson • 2024-01-12 Uppdaterad 2024-01-12

Med ett svenskt pass kan man idag resa till 193 länder utan att behöva söka visum. Det gör att svenska medborgare hamnar på delad andra plats på listan över nationaliteter som kan resa mest fritt i världen, enligt konsultfirman Henley & Partners. Varje år sammanställer den ett passindex med uppgifter från International Air Transport Association (IATA).

Förra året hamnade Sverige på femte plats, men i år har vi avancerat och delar på andraplatsen tillsammans med Sydkorea och Finland. På tredjeplatsen, med visumfri access till 192 länder, kommer Danmark, Österrike, Irland och Nederländerna.

På den åtråvärda förstaplatsen hittar vi sex länder vars medborgare kan resa visumfritt till 194 länder, nämligen Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Japan och Singapore.

Den brittiske journalisten Misha Glenny säger om det uppdaterade indexet, 2024 Henley Passport Index, att det bara finns ett råd att ge inför det nya året: Gör dig redo för mer osäkerhet!

– 2024 kommer 40 länder som står för över 50 procent av världens BNP att genomgå avgörande val, däribland USA och flera andra stormakter. Politiska trender pekar på en brist på geopolitisk samordning, vilket ökar risken för chocker i en redan osäker ekonomisk miljö. Den allmänna trenden är dock fortsatt stabil. Ett minskat amerikanskt och europeiskt inflytande och en kamp om makten bland de asiatiska stormakterna, säger hon i en kommentar på Henley & Partners sajt.

Sedan indexet började publiceras för 19 år sedan är trenden allt större resefrihet. Samtidigt ökar ”det globala rörlighetsgapet” mellan dem som ligger i toppen och de i botten av indexet. Idag är det större än någonsin.

– Det genomsnittliga antalet destinationer som resenärer kan besöka utan visum har nästan fördubblats från 58 år 2006 till 111 år 2024, säger  Christian H Kaelin, styrelseordförande i Henley & Partners.

– När vi nu går in i det nya året, tillägger han, kan de högst rankade länderna resa till svindlande 166 fler destinationer utan visum än Afghanistan, vars passinnehavare ligger i botten av rankningen.

Längst ner på listan hamnar pass från Irak som ger visumfritt till bara 31 länder, Syrien med visumfri inresa till 29 länder samt Afghanistan med visumfritt till 28 av världens länder.

Läs också:

Guide till hur du reser med pass, nationellt id-kort eller bara körkort


Text: Per J Andersson • 2024-01-12
RestipsPassVisumfritt

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen