Annons
Annons

1533510.jpg

Restips

Svensk bakom ny safaritjänst: ”Vi vill att mer pengar går till Afrika – inte till mellanhänder”

Jessika Nilsson är en av grundarna till den nya tjänsten Safarisource – som i likhet med Airbnb sätter turister i direktkontakt med lokala arrangörer. " Det är onödigt att turister ska behöva betala upp till 100 procent till mellanhänder", säger Jessika till Vagabond. 

Text: Johanna Jackson • 2018-09-04 Uppdaterad 2021-06-22

Det var när Jessika befann sig i Tanzanias naturskyddsområde Ngorongoro och skrev på sin avhandling i antropologi som idén till Safarisource kom till. Efter att hon kommit i kontakt med den lokala naturskyddsvårdaren tillika masajhövdingen Loserian Laizer fick hon en större inblick i Safarivärlden. 

– Jag fick ständigt möta besvikna turister vars resa inte var det som deras reseagent hade beskrivit, eller arrangörer och guider som inte kunde försörja sig på resorna eftersom de utländska resebolagen pressade dem så hårt, säger hon. 

Svensk bakom ny safaritjänst: ”Vi vill att mer pengar går till Afrika – inte till mellanhänder”
Jessika Nilsson, 29 har en doktorsexamen i antropologi. Tillsammans med Loserian Laizer grundade hon Safarisource.

Safariindustrin i Afrika är ”big business”. Av de cirka 34 miljarder dollar som turistindustrin årligen omsätter i Afrika utgörs cirka 80 procent av just natur- och djurturism, enligt enrapportfrån Världsturismorganisationen UNTWO. Mycket av pengarna hamnar hos internationella företag och resebyråer. Enligt Jessika betalar turister i dagsläget mellan 30 till 100 procent i provision på Afrikaresor. 

– Det tyckte vi var onödigt när det finns teknologi som kan förbinda folk direkt.  

Så i maj 2017 lanserade de tillsammans bokningsplattformen Safarisource, där arrangörer kan lägga upp sina erbjudanden och ta emot bokningar och frågor direkt från turister. I dagsläget är ungefär 500 lokala guider och boutique-arrangörer anslutna, och fler ansluter sig dagligen.   

– För oss visar det på en klar trend att afrikanska aktörer vill undvika mellanhänder och sälja direkt och demokratiskt på den globala marknaden. 

Svensk bakom ny safaritjänst: ”Vi vill att mer pengar går till Afrika – inte till mellanhänder”
Ngorongorokratern i Tanzania är ett av Afrikas artrikaste naturområden. Foto: Istock.

Själv tar Safarisource 12 procent i kommission – pengar som går till utbildningar och marknadsföring. Bland annat håller de kurser i multikulturell kommunikation och marknadsföring, där kvinnliga företagare och arrangörer med en stark hållbarhetsprofil premieras. 

Vad finns det för fördelar för turister då att boka med Safarisource? 

– För att det blir billigare om man inte blandar in mellanhänder och för att mer pengar går till den lokala ekonomin, vilket gör safarin mer hållbart, säger Jessika Nilsson.  

En annan fördel är att man som turist kan prata med personer direkt på plats. Jessika kommer varmt ihåg en av de första bokningarna som gjordes med Safarisource.  

– Bokningen kom från en familj där pappan var rullstolsbunden och hade en mycket kort livsprognos. De fick avslag på hemmafronten, ingen vågade organisera en safari åt dem. Jag kunde sätta dem i förbindelse med ett passande företag direkt. Det blev en otroligt fin upplevelse som även präglade den lokale arrangören och gav honom nya perspektiv på livet, säger hon. 

Svensk bakom ny safaritjänst: ”Vi vill att mer pengar går till Afrika – inte till mellanhänder”
Jessika, Loserian och Jessikas bror Max som också arbetar med Safarisource.

Själv är Jessika uppvuxen i Tanzania i staden Arusha. Som liten åkte familjen ofta på safaris på helgerna och hon har alltid vetat att hon på något sätt ville arbeta med afrikanska företagare.  

– Jag ser definitivt Afrika som mitt hem och valde därför att bosätta mig i Ngorongoro för att forska och jobba med massajer. Där ledde det ena till det andra och istället för att bli forskare valde jag att bli entreprenör. 

Afrikas bästa safariresor

20 saker du kan göra för att bli en bättre turist


Text: Johanna Jackson • 2018-09-04
RestipsDjur & natur

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen