Fredrik Sörensson har samlat på bitar från världen sedan 1991. Idag har han dem samlade i 56 kryddburkar. Foto: privat.
Han har sand från 56 platser i världen – i kryddhyllan
För trettio år sedan reste Fredrik Sörensson till Berlin och besökte kvarlevorna från den rivna Berlinmuren. Han tog med sig några murbitar hem och la dem i en kryddburk. Det blev startskottet till idén om att börja samla på små bitar från världen. Idag är han uppe i 56 burkar!
Reglerna är enkla. Fredrik måste själv ha rest till platsen, han plockar inte med sig mer än vad som ryms i en kryddburk, och det är bara en plats per land som gäller.
– Så länge inte landet är väldigt stort som till exempel USA eller Australien. Annars skulle jag behöva sätta upp en ny hylla på väggen, och det får jag helt enkelt inte plats med, skrattar Fredrik.
Idag är Fredrik uppe i 56 kryddburkar som står uppradade på tre hyllor i vardagsrummet. På utsidan av varje burk sitter en etikett med namnet på platsen och landet. De flesta burkarna innehåller sand, men där finns även burkar med salt från Döda havet i Jordanien, snäckskal från Shell Beach i Australien och svart lava från både Island och Guatemala.
– Varje gång jag går förbi burkarna väcks något reseminne till liv. I år när man inte har kunnat resa har jag tittat extra mycket på burken med sand från ön Boracay i Filippinerna. Där träffades jag och min sambo och den ön har verkligen allt man kan önska av en solsemester, säger Fredrik Sörensson.
Favoritstranden i hyllan
Om Fredrik måste välja någon favorit bland kryddburkarna så får det bli sanden från Saharaöknen i Mauretanien. Men även den roströda sanden från Namibia. Och den guldfärgade från Mongoliet. Eller den från Copacabana i Brasilien. Det är med andra ord inte helt enkelt att välja.
– Bitarna från Berlinmuren är definitivt också en favorit eftersom det var där det började, tillägger Fredrik efter en stunds betänketid.
Senaste tillskottet till samlingen är sand från stranden Waikiki på Hawaii från en resa förra våren.
Samlandet ett sätt att se nya platser på
Men är det då lagligt att ta med sig sand hem? Ibland, blir svaret. På många platser är det idag förbjudet att plocka med sig sand, sten och snäckor från stränderna. På Hawaii kan du få upp emot nästan en miljon kronor i böter om du försöker ta med dig sand hem, och på italienska ön Sardinien beslagtas ett ton sand på flygplatsen varje år – med risk för dyra böter. Ur miljösynpunkt bör man egentligen alltid låta naturen vara som den är.
– Det finns definitivt gråzoner här och det gäller att hålla koll på regelverket. Argumenterar man enligt principen ”om alla skulle ta med sig en näve sand så skulle sanden ta slut” så ska man förstås inte ta med sig något alls. Jag tar väldigt lite, oftast bara en halv kryddburk. Men det har även blivit hårdare regler på senare år vilket gjort även mig noggrannare.
Sand eller ej, så rekommenderar Fredrik åtminstone att samla på någonting. Samlandet har tagit honom till resmål han annars antagligen aldrig hade kommit på tanken att besöka.
– Även om jag kanske inte uppmanar andra att samla på just sand, så rekommenderar jag absolut att samla på någonting om man reser mycket. Det kan vara muggar, vykort, sedlar, ja vad som helst. Det gör att man både tar sig till oväntade platser, samtidigt som det ger fina minnen för resten av livet, säger Fredrik.
Vad blir det då i burk nummer 57?
– En strand jag drömmer om att åka till är Glass Beach utanför Vladivostok i Ryssland. Det är en gammal soptipp vid havet där de dumpat massor av krossat glas. Glaset har sedan slipats av havet och idag består stranden av färgade glaskulor, säger Fredrik.
Text: Sofia Zetterqvist • 2021-05-01
Restips • Intervju