Annons
Annons

1556559.jpg

Restips

Vagabonds nya specialtidning om tågresor: Tid för tåg

Oron för klimatet har fått många att rannsaka sitt samvete och börja se sig om efter mer hållbara sätt att resa än att flyga. Men det handlar inte bara om miljön. I vurmen för tåg kan man också skönja en längtan efter ett långsammare sätt att resa, och leva. Att låta saker få ta sin tid, skriver Vagabonds chefredaktör Fredrik Brändström i ledaren i Vagabonds nya specialtidning om tågresor.

Text: Fredrik Brändström • 2018-12-05 Uppdaterad 2021-06-22

Torsdagen 6 december kommer Vagabonds specialtidning om tågresor världen över. Vagabond har alltid haft ett gott öga till rälsbundet resande. När tidningen startades 1987 var tågluff i Europa sommarens givna semesternöje för äventyrslystna ungdomar. Tåg, bil, båt eller buss var fortfarande det gängse sättet att resa. Drygt 30 år har passerat sedan dess, och intresset för tåg är plötsligt större än på länge. Oron för klimatet har fått många att rannsaka sitt samvete och börja se sig om efter mer hållbara sätt att resa än att flyga.

Men det handlar inte bara om miljön. I vurmen för tåg kan man också skönja en längtan efter ett långsammare sätt att resa, och leva. Att låta saker få ta sin tid. Att sitta på ett tåg med en bok i knät och se landskapet svischa förbi utanför är pur lyx i en tid där allt ska gå så fort som möjligt. Flyget har den fördelen att det kan frakta oss snabbt till avlägsna platser. Men ärligt talat, när njöt du senast av en flygresa? På flygbolagens reklambilder sitter du i ett förstaklassäte med en sval drink i handen men alla vet att det mest handlar om att stå i trista köer, stressa till gaten och trängas i trånga kabiner.

Därmed inte sagt att tåget är problemfritt. Även om jag personligen kan gå igång på detektivarbetet som krävs för att kunna boka en tågresa till kontinenten så måste det bli enklare och smidigare att resa och boka för att tågresande utomlands ska kunna bli ett alternativ för den stora massan. Bättre och bekvämare tåg (som går i tid), fler snabbtåg från Sverige, färre byten, bättre mat ombord, lägre priser och ett gemensamt bokningssystem för hela Europa. Vi tror och hoppas att tågtrenden kan omvandlas till något bestående. Nästa år arrangerar vi Vagabonds första tågrundresa till Italien tillsammans med reseföretaget Grand Tours. Hoppas att vi ses ombord!

Inför detta nummer skickade vi två av våra skarpaste skribenter på varsin tågluff genom Europa. Vår krönikör Karin Wallén missade Interrailvågen i sin ungdom och åker nu, som nybliven medelålders, på sin jungfruluff genom Östeuropa. Per J Andersson var med och grundade Vagabond och har varit på otaliga tågluffar genom åren. I detta nummer tar han med sina barn på tåget genom Europa för att bevisa att det går att tågluffa utan att behöva förboka allt. Och självklart är inget tågnummer komplett utan en riktigt episk mastodontresa, på sidan 18 skriver Mikael Persson om sin färd från Moskva till Mongoliet på Transsibiriska, världens längsta järnväg.

Tag plats, stig ombord. Trevlig läsning!

Vagabonds nya specialtidning om tågresor: Tid för tåg

Vagabonds tågspecial

Finns i tidningsyllan i kiosken och affären från 6 december till mitten av februari och kostar 79,90 kr. I det här numret kan du läsa om en episk resa med Transsibiriska järnvägen till Mongoliet, om bergståg ovan molnen i södra Indien och om tågluff med och utan barn i Europa. Dessutom tipsar vi om böckerna och filmerna som inspirerar dig att hoppa ombord på tåget och berättar dessutom om världens vackraste järnvägsstationer.


Text: Fredrik Brändström • 2018-12-05
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen