Annons
Annons

Gibraltar är ett spännande resmål där Spanien möter England, vilda apor bor på berget och pubarna serverar english breakfast. Foto: Karin Wimark

Restips

Upptäck Gibraltar – en brittisk oas i Spanien

Det är något visst med att promenera över flygfältet i södra Spanien med passet i hand – för att plötsligt befinna sig i vad som känns som en engelsk småstad.

Text: Karin Wimark • 2024-03-10 Uppdaterad 2024-03-03

I Gibraltar möts man av brittisk engelska och gatorna bär namn som Queensway road och King’s yard lane. Gibraltar är nämligen ett brittiskt territorium sedan 1700-talet och har tidigare varit en strategisk bas för den brittiska krigsmakten.

Efter en klassisk English breakfast på The Hendrix Pub hamnen i Ocean Village tar vi trapporna, Mediterranean Steps, upp på den ikoniska Gibraltarklippan. Vandringsleden stupar bitvis brant ner mot havet, och bjuder på hisnande vyer hela vägen bort till norra Afrika. Här uppe på berget lever idag Europas enda vilda apor, berberapan – en nyfiken krabat som lärt sig stjäla klockor och trilskas med besökare. Den som inte vill gå kan i stället ta linbanan upp till toppen och promenera söderut till kalkstensgrottan St Michael’s Cave med sina jättelika stalagmiter och stalaktiter.


• Gibraltar ligger ca 2 tim med bil från Málaga och 1,5 tim från Cádiz i Spanien. Många parkerar bilen på den officiella gränsparkeringen på den spanska sidan och promenerar över gränsen/flygfältet till Gibraltar. Kom ihåg passet!

Från toppen på Gibraltarklippan ser du hela vägen till Afrika. Foto: Karin Wimark

4 andra tips i Gibraltar

Skywalk Gibraltar

Detta är en höjdpunkt på toppen av Gibraltarklippan med 360 gradig vy över tre länder och två kontinenter. Glasplattformen byggdes ovanpå en grund från första världskriget och sägs hålla för en vikt av 5 elefanter.

Militär historia

Gibraltar har flera sevärdheter för den historieintresserade. Tunnlarna från första världskriget, Charles V Wall som anlades för att skydda staden mot pirater och O’Hara’s Battery som är högsta punkten på Gibraltarklippan.

Delfintur

Gibraltarbukten är hem till massvis av delfiner! Följ med på en arrangerad båtutflykt för en mäktig upplevelse.

Main Street

Det är trevligt att strosa genom Gibraltars stadskärna som ännu har kvar sina stadsmurar och befästningar från 1800-talet. Staden är dessutom en skattefri zon, vilket gör Gibraltar till en populär shoppingdestination.


• Skaffa ett Nature Reserve Pass och få entré till naturreservatet på klippan, grottorna, skywalk, Windsor Bridge med mera. Vuxen: 200 kr. Barn 140 kr. 

Skyltar, restauranger och gatunamn för tankarna till England. Foto: Karin Wimark

Läs också:

Resa till Spanien med tåg – hur gör jag?

Att göra i Valencia – guide till Spaniens charmigaste stad


Text: Karin Wimark • 2024-03-10
RestipsStorbritannienRedaktionens favoriterWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top